Nicolae Botgros, la 69 de ani. „Muzica nu este făcută din note, ci din suflet”

1498
0
Sursa foto: Emisiunea „Prima oră”

Nicolae Botgros s-a născut la 25 ianuarie 1953, în satul Badicul Moldovenesc, raionul Cahul. Recunoaște că „poartă popularitatea în suflet de cinci decenii” și o face în cinstea neamului Botgros. Muzica populară o are în ADN, și aceasta nu este făcută din note, ci din suflet.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

De când am început a cânta, de la vârsta de șapte ani, am fost un om popular, nu au fost doar simple atenții. Dacă băteam o tobă sau orice făceam, lumea îmi acorda atenție. Oriunde mă duc lumea îmi cere autografe, poze. Sunt onorat și mă bucur foarte mult”, a declarat artistul pentru „Gazeta de Chișinău”.

Sursa foto: Emisiunea „Prima oră”
Sursa foto: Emisiunea „Prima oră”

La ai săi 69 de ani împliniți, sufletul Orchestrei „Lăutarii” se declară un om fericit. Deși anul ce a trecut a fost o mare provocare pentru dirijor și întreaga sa familie, Nicolae Botgros spune că nu-și pierde optimismul.

Din păcate, anul 2021 mi-a adus o mare de nefericire, pierderea consoartei mele, alături de care am trăit 50 de ani, și am trăit frumos. Lidia a fost o soție adevărată, o mamă și o artistă „bine-meritată” în scenă, în public. Deși Dumnezeu a făcut în așa fel ca eu să mă întristez, m-am gândit că Dumnezeu știe ce face”, a spus dirijorul pentru „Gazeta de Chișinău”.

A activat din 1971 până în 1973 ca dirijor al Orchestrei de Muzică Populară „Ciocârlia” din Edineț. Din 1973 a fost violonist în orchestra „Mugurel” a Filarmonicii din Chișinău. Din 1974 până în 1978, a fost violonist în orchestra Ansamblului Academic de Stat de dansuri populare „Joc” și din 1978, director artistic și prim-violonist al orchestrei de muzică populară „Lăutarii”.

Sursa foto: Emisiunea „Prima oră”
Sursa foto: Emisiunea „Prima oră”

Astăzi, Orchestra „Lăutarii” este cea mai cunoscută formație de muzică populară din întreg arealul românesc. Apreciat atât pe plan național, cât și internațional, se poate considera că maestrul este un om împlinit. Cu toate acestea, Nicolae Botgros spune că niciodată nu te poți declara un om pe deplin împlinit.

Mereu aștepți ceva de la viață. Nu poți să spui că am realizat totul. Mai visezi, mai aspiri la ceva, dacă nu noaptea, atunci când meditezi – oricum visezi. Din păcate, mai sunt lucruri nerealizate. Din fericire, mai avem timp să împlinim proiectele mult râvnite”.

Supranumit „magicianul viorii”, Nicolae Botgros, dirijorul Orchestrei „Lăutarii”, a spus pentru „Gazeta de Chișinău” că, pe lângă toate reușitele pe plan profesional, cea personală e în capul mesei. „Eu întotdeauna stau cu gândul la copii. Cornel a fost realizarea vieții mele, nepotul Cristian de asemenea și, bineînțeles, Nicoleta, fetița mea care mă face să trăiesc. Îmi dă viață și multe speranțe”.

L-am întrebat pe Nicolae Botgros ce-și dorește de ziua sa. „Sună banal cuvântul sănătate, de fapt el niciodată nu a fost banal, deoarece sănătatea este cea mai scumpă pentru un om. Nu cred că cineva își dorește altceva. Toată lumea vrea să trăiască. Când am avut Covid, am trecut prin cele mai grele clipe, într-o stare extraordinar de gravă, atunci nu-mi doream decât sănătate”, a spus Nicolae Botgros pentru „Gazeta de Chișinău”.

Azi, când dirijorul Orchestrei „Lăutarii”, Nicolae Botgros, împlinește 69 de ani, l-am rugat să lase un mesaj pentru cititorii „Gazetei de Chișinău”.

Vreau să vă spun un mesaj din suflet. Vă iubesc atât de mult! Sunteți cei mai scumpi pentru sufletul meu. Spectatorii, fanii și, desigur, Orchestra „Lăutarii”, vă mulțumesc!”

La mulți ani, Maestre! Vă mulțumim și noi!

Autoare: Diana BOTNARU

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE