Categorii de angajatori și salariați susținuți de Executiv. Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 pot solicita două zile libere plătite

509
0
Sursa foto: digi24.ro

În perioada aplicării restricțiilor necesare pentru a opri răspândirea COVID-19 o parte din angajatori și salariați sunt susținuți de Executiv. Statul oferă suport financiar prin intermediul unor mecanisme destinate să reducă impactul economic în perioada crizei pandemice. 

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

La 30 septembrie 2021, Guvernul a aprobat un proiect de lege pentru modificarea Codului muncii, ce prevede mai multe măsuri de sprijin al salariaților în perioada pandemiei de COVID-19, printre care:

Salariații care se vaccinează împotriva Covid-19 pot solicita două zile libere, plătite, pentru fiecare doză de vaccin administrată. Pentru a beneficia de compensații, angajatul trebuie să adreseze o cerere angajatorului care, la rândul său, va completa o cerere.  Costul integral ale zilelor libere, inclusiv asigurările sociale, este transferat angajatorului de către Serviciul Fiscal de Stat, până la plafonul de 558 de lei pe zi, echivalent cu un salariu de 9900 de lei brut pentru 22 de zile lucrătoare.

O altă măsură a Guvernului vine în susținerea angajaților cu un copil până la 12 ani sau cu un copil cu dizabilități care învață online. Unul din cei doi părinți poate beneficia, cu acordul angajatorului, de zile libere plătite, pentru a sta acasă cu copilul. Angajatorul trebuie să completeze lunar o cerere, iar „Casa Națională de Asigurări Sociale” (CNAS) va transfera angajaților indemnizația pentru zilele libere, egală cu 50% din salariul de bază până la plafonul de 150 de lei pe zi, echivalentul a 4050 de lei pe lună.  

Totodată, în caz de reducere a activității economice din cauza restricțiilor impuse, angajatorul poate dispune șomaj tehnic pentru salariați, prin completarea lunară a unei cereri, după care CNAS transferă angajaților indemnizația pentru șomajul tehnic, egală cu 50% din salariul de bază până la plafonul de 150 lei/zi sau 4.050 de lei lună. În ambele cazuri, angajatorul poate suplini indemnizația din surse proprii. 

De asemenea, un alt mecanism de sprijin se referă la regimul de activitate redusă. Acesta poate fi solicitat de angajator, cu acordul salariaților, prin depunerea cererii. Regimul este instituit prin validare de către „Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă” (ANOFM). Ulterior, angajatorul  distribuie timpul de lucru în rândul salariaților vizați și, lunar, solicită ajutorul pentru funcționarii săi, prin depunerea cererii. Suportul financiar pentru salariații în regim de activitate redusă este transferat de către ANOFM angajatorilor, care constituie 50% din valoarea timpului nelucrat. Timpul lucrat este plătit de angajator. Conform Codului Muncii, regimul acesta poate fi aplicat pentru minim 25% din salariați, iar durata timpului de muncă poate fi redusă cu cel mult 50%.

Contactați de „Gazeta de Chișinău”, responsabili de la Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă ne-au spus că în anul 2021, 37 de mii de persoane și-au pierdut locul de muncă.

Anul trecut cele mai multe locuri vacante au fost pentru muncitori necalificați, după care urmează muncitorii calificați. Operatori la mașini și instalații, lucrători în domeniul serviciului public și comerțului, specialiști tehnici”, conchide Marcela Ganea, șefa secției Serviciul monitorizare din cadrul ANOFM.

Pe parcursul anului 2021, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, prin intermediul subdiviziunilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă (STOFM), a lucrat cu 75740 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE