Exodul tinerilor va afecta foarte grav economia RM în viitor

1142
1

În ultimii ani, învățământul superior din Republica Moldova este grav afectat din cauza numărului mic de studenți. Datele statistice arată că studenții străini mențin active universitățile din republică. În fiecare an 4.500 de tineri pleacă din Republica Moldova, universitățile rămân fără studenți, iar acest fapt va înrăutăți economia moldovenească, susțin experți în domeniu. Principalele motive din care tinerii din Republica Moldova pleacă peste hotare sunt factorul financiar, salariile foarte mici și lipsa locurilor de muncă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Conform datelor statistice, cel mai mare număr de studenți din istoria RM, 128 de mii, a fost înregistrat în anii 2006-2007. Ulterior, timp de 13 ani, numărul lor a scăzut până la 56 de mii în 2019. În perioada menționată mai sus, erau 39 de studenți la o mie de locuitori, iar în prezent acest raport este de 22,6 studenți la o mie de locuitori, menționează Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” în emisiunea „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”.

În opinia sa, sunt doi factori negativi care au determinat scăderea mare a numărului de studenți timp de 13 ani. Cel mai elocvent factor, spune Veaceslav Ioniță, este că în Republica Moldova numărul tinerilor scade din cauza natalității reduse. Dacă în 2010 erau aproape 424 de mii de tineri de vârstă universitară, 19-24 de ani, în prezent sunt 245 de mii. Până în 2025 se estimează că numărul lor va ajunge la aproape 220 de mii.

Tinerii de astăzi s-au născut în primii ani de independență, într-o criză totală în care se afla Republica Moldova, și noi simțim acum ecourile dramei prin care a trecut Republica Moldova în anii 1990-2000”, a spus Veaceslav Ioniță.

Al doilea fenomen cu un impact negativ, afirmă analistul economic, este plecarea tinerilor peste hotare. Din cei aproape 235 de mii de tineri pe care îi are Republica Moldova, cu vârsta cuprinsă între 19 și 24 de ani, doar 146 de mii sunt în RM, restul, 88 de mii, sunt plecați. „Practic, prin sate nu mai sunt văzuți tinerii. La noi populația vârstnică a rămas, iar tineri din urmă nu vin”, a afirmat analistul economic.

4500 de tineri pleacă anual din Republica Moldova, în schimb crește numărul studenților străini

Expertul economic Viorel Gârbu, în retrospectiva economică pentru anul 2022, menționează de asemenea că factorul care a influențat negativ și va influența și în următorii ani sistemul educațional din Republica Moldova este declinul demografic.

Avem o reducere de două ori a tinerilor de vârstă universitară. În fiecare an, 4500 de tineri din această categorie pleacă din RM. Universitățile nu vor avea studenți, iar economia moldovenească nu va avea forțe de muncă”, spune expertul economic Viorel Gârbu.

În timp ce unii tineri pleacă la muncă peste hotare se atestă că mulți din cei de peste 30 de ani aleg să facă o facultate. În special aceasta se observă în rândul populației de peste 35 ani, care, în ultimii doi ani, și-a majorat înclinația spre universitate cu 30%. „Probabil, mulți dintre aceștia au un loc de muncă care le cere să aibă studii superioare. Creșterea acestora a dus și la creșterea studiilor cu frecvență redusă”, a menționat expertul, Veaceslav Ioniță.

Conform datelor statistice, în ultimii ani a crescut numărul studenților străini, care vin să studieze la universitățile din R. Moldova. Datele pentru 2020 arată că în Republica Moldova sunt 4600 de studenți străini, de trei ori mai mulți decât acum zece ani. Aproape 13% dintre toți studenții pe care îi are Republica Moldova, la secția zi, sunt străini sau fiecare al șaptelea student din auditorii în Republica Moldova este un străin. Aceștia asigură anual circa 100 de milioane de dolari venituri în bugetul de stat.

Nu doar salariile mici și lipsa locurilor de muncă sunt de vină

Sergiu Vatamaniuc (foto) care a studiat în R. Moldova și a încercat să muncească acasă, după mai multe piedici și dezamăgiri, a emigrat în Danemarca. Sergiu a enumerat pentru „Gazeta de Chișinău” câteva din motivele sale pentru care a ales străinătatea.

Principalul motiv pentru care tinerii din Republica Moldova pleacă peste hotare este factorul financiar. Salariile foarte mici și lipsa locurile de muncă au determinat zeci de tineri să emigreze, iar numărul acestora este într-o continuă creștere. M-am confruntat cu problema unui loc de muncă, fiind specializat în domeniul administrației publice, m-am trezit după finalizarea studiilor cu un domeniu strict politizat în care accesul se făcea doar în baza carnetului de partid, lucru pe care nu l-am acceptat”, ne spune tânărul.

Totodată, Sergiu menționează că accederea într-un post într-o instituție de stat înseamnă lipsa unei viziuni proprii, lipsa expunerii unui punct de vedere, altul decât cel partinic. Lucru pe care îl consideră deosebit de grav, mai ales în domeniul administrației publice, în care libera exprimare trebuie să stea în capul mesei.

Un alt motiv sunt salariile raportate la prețurile din capitală, care nu acoperă nici minimul de existentă, specifică Sergiu.

Un sacrificiu necesar, care doare

Un alt factor ce determină tinerii să plece este regăsirea într-o societate unde predomină niște valori, chiar dacă plătesc pentru ele un preț foarte mare aflându-se într-un loc total străin lor. Acesta este un sacrificiu care doare, dar care totodată este atât de necesar, ne spune Sergiu.

Comunități întregi de moldoveni își țin diplomele deja „prăfuite” într-un sertar din Casa cea Mare preferând să facă o muncă de jos, printre străini, dar unde își câștigă existența și își acoperă lipsurile cu care se confruntau acasă.

Toți acești oameni manifestă un interes deosebit pentru ceea ce se întâmplă în R. Moldova, aceștia au atins un nivel de maturitate politică, iar acest lucru s-a resimțit la ultimele alegeri parlamentare, ceea ce denotă faptul că fiecare dintre aceștia manifestă un interes sporit pentru societatea noastră și își doresc cu adevărat schimbări care, poate, i-ar readuce acasă într-o zi”, punctează Sergiu Vatamaniuc.

Autoare: Carolina Chirilescu

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU

  1. […] Sergiu Vatamaniuc care a studiat în Republica Moldova și a încercat să muncească acasă, după mai multe piedici și dezamăgiri, a emigrat în Danemarca. Sergiu a enumerat pentru „Gazeta de Chișinău” câteva din motivele sale pentru care a ales străinătatea. […]