S-a stins Vladimir Zaiciuc

598
0
Actorul Vladimir Zaiciuc

Cunoscutul actor Vladimir Zaiciuc s-a stins pe 8 ianuarie, la vârsta de 84 de ani. Cu profundă durere, colegii de breaslă, oameni de cultură i-au adus un ultim omagiu luni, la ceremonia funerară care a avut loc la Teatrul „Luceafărul”. Artist al Poporului, personalitate remarcabilă a culturii noastre, Vladimir Zaiciuc a fost îndrăgit de mai multe generații de spectatori.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În cadrul mitingului de doliu, președintele Uniunii Teatrale din Moldova, Alexandru Grecu, a spus că Vladimir Zaiciuc a fost un exemplu de slujire teatrului, un rege al Teatrului „Luceafărul”. Actorul Gheorghe Pietraru a mărturisit că regretatul artist i-a fost părinte spiritual în Teatrul „Luceafărul”, partener de scenă în mai multe spectacole.

A fost unul dintre fondatorii Teatrului „Luceafărul” alături de colegii săi „șciukiniști”, Dumitru Caraciobanu, Ecaterina Malcoci, Eugenia Todorașcu, Sandri Ion Șcurea, Ion Ungureanu, Grigore Rusu, Valentina Izbeșciuc, Vasile Constantin, Nina Mocreac-Vodă ș.a. A jucat în scenă roluri principale în piese de Shakespeare, Cehov, Caragiale, Aureliu Busuioc, Ion Podoleanu, Andrei Strâmbeanu, Ana Lupan. A lucrat în teatru până în 2008. A fost un om foarte sincer, erudit, îndrăgostit de teatru, de oameni și de viață”, a accentuat actrița Paulina Zavtoni.

Vladimir Zaiciuc s-a născut la 4 noiembrie 1937, în satul Dubău, raionul Dubăsari. În 1960, a absolvit Școala Superioară de Teatru „B. Şciukin” din Moscova. În toamna aceluiași an, și-a început cariera de actor în Teatrul „Luceafărul”. Vladimir Zaiciuc a fost și profesor la disciplina Arta actorului la Conservatorul de Stat „G. Musicescu” din Chișinău, în perioada 1968-1980.

A jucat în spectacolele „Nota zero la purtare”, „Copiii și merele”, „La moara dracilor”, „Arvinte și Pepelea”, „Autorul moare azi”, „Vicleniile lui Scapin”, „Baia”, „Căsătoria”, „Trei surori”, „Păsările tinereții noastre”, „Dragul meu ticălos”, „A cincea lebădă”, „Hamlet”, „Angajare de clovn” ș.a.

De asemenea, a jucat în filme. Debutul în cinematografie l-a făcut pe când era student, jucând în prima peliculă moldovenească – „Când omul nu-i la locul lui” (1957), după un scenariu de Ion Druță. A mai jucat în filmele „Când se duc cocorii”, „Singur în faţa dragostei”, „Zece ierni pentru o vară” ș.a.

Vladimir Zaiciuc a fost înmormântat la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească din Chișinău.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE