Ninel Revenco: „Adolescenții cu afecțiuni preexistente riscă să dezvolte forme severe de COVID-19, de aceea este recomandat să se vaccineze”

694
0

Peste 4730 de minori din Republica Moldova au fost imunizați cu prima doză de vaccin împotriva COVID-19, iar 3600 au fost vaccinați cu schema completă. Imunizarea acestei categorii de populație, care a început pe 18 noiembrie, se realizează doar la solicitarea părintelui, tutorelui sau a reprezentantului legal, în baza unui acord informat. În R. Moldova pentru vaccinarea minorilor este utilizat vaccinul Pfizer/ BioNTech, prin administrarea a două doze, la un interval de 21 de zile, anunță ministerul de resort.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Medicul pediatru Ninel Revenco, coordonatoarea Programului național de imunizări, oferă mai multe detalii privind siguranța procesului de vaccinare la minori.

Potrivit ei, siguranța și eficacitatea vaccinului, atât la copii, cât și la adulți, continuă să fie monitorizată îndeaproape prin sistemul de farmacovigilență al Uniunii Europene și prin studii suplimentare, efectuate de către companii și autorități europene.

Minorii pot avea reacții adverse după administrarea vaccinului.

„Ca și după administrarea oricărui alt produs farmaceutic, după administrarea vaccinului împotriva COVID-19, minorii pot avea unele efecte adverse, care reprezintă un semn că organismul își formează imunitate – produce acei anticorpi necesari în lupta cu virusul. Aceste reacții pot afecta temporar activitatea zilnică a minorului și, de obicei, dispar în câteva zile. Unii copii pot să nu manifeste niciun eveniment advers asociat vaccinării”, explică Revenco.

Medicul pediatru susține că „în cazul copiilor cu afecțiuni preexistente există un risc crescut de a dezvolta forme severe de COVID-19 și, prin urmare, trebuie să fie printre primii care se vaccinează împotriva COVID-19. Dar, ca și oricare alte medicamente existente, vaccinurile împotriva COVID-19 prezintă anumite contraindicații. Centrul pentru Control al Maladiilor consideră că reacția alergică severă (de exemplu, anafilaxia) și reacția alergică imediată, de orice severitate, declanșată după administrarea unei doze, sau alergie cunoscută (diagnosticată) la una din componentele vaccinului împotriva COVID-19, reprezintă contraindicații pentru vaccinarea COVID-19.

Reacțiile alergice, care nu sunt asociate cu vaccinurile sau terapiile injectabile, precum cele declanșate de alimente, animale de companie, venin sau medicamente orale, inclusiv echivalenții orali de medicamente injectabile, nu reprezintă o contraindicație sau măsură de precauție pentru vaccinarea împotriva COVID-19”.

Potrivit medicului, minorii care au avut deja COVID-19 și s-au vindecat, trebuie să se vaccineze. Doar că trebuie amânat momentul vaccinării până la 90 de zile de la suportarea COVID-19. Vaccinul se administrează doar după obținerea unui rezultat negativ la COVID-19.

Și nu există dovezi că vaccinurile împotriva COVID-19 pot afecta fertilitatea. „Nu există nicio plauzibilitate biologică pentru acest lucru. Există dovezi că persoanele care și-au administrat vaccinul au putut concepe copii”, explică medicul pediatru.

Doctorul îndeamnă părinții să-și vaccineze copiii, deoarece vaccinarea împotriva COVID-19 poate împiedica îmbolnăvirea copiilor.

Ninel Revenco mai spune că, chiar dacă copiii sunt vaccinați, ei trebuie să poarte masca de protecție.

„Până când nu vom avea o acoperire vaccinală de 60-80%, va trebui să respectăm în continuare măsurile epidemiologice. Un alt motiv ar fi protejarea celor cu sistem imunitar compromis și a celor care nu pot fi vaccinați din cauza vârstei, cum ar fi copiii mai mici de 12 ani,” conchide ea.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE