Hepatita de la A la E: când se administrează vaccinul și cine plătește tratamentul

1077
0
Virusologul Constantin Spînu, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar

Hepatitele virale constituie una dintre provocările de sănătate publică, atât din cauza morbidității și mortalității crescute, cât și a ratei înalte de invaliditate consecutivă cronicizării infecției. Există cinci tulpini principale ale virusului hepatitei – A, B, C, D și E. Hepatitele provocate de tulpinile B și C sunt cele mai frecvente și reprezintă una dintre cauzele principale ale cirozei hepatice și ale cancerului de ficat, informează Ministerul Sănătății al Republicii Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Unele tipuri de hepatită pot fi prevenite prin vaccinare, teste de diagnostic și campanii de educație. Despre vaccinul împotriva hepatitei, cât costă și cine plătește tratamentul bolnavilor de hepatite virale acute și cronice am discutat cu virusologul Constantin Spînu, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar.

Toți pacienţii cu hepatite au acces liber și gratuit la tratament antiviral, indiferent dacă au sau nu asigurare medicală. Banii sunt oferiți din bugetul asigurărilor medicale obligatorii de asistență medicală, prin Programul național de combatere a hepatitelor virale B, C și D. În anul 2021 se încheie cel de-al patrulea Program.

Nepăsarea costă bani

Potrivit virusologului, tratamentul antiviral are o eficacitate de 95%. „Pacientul e tratat și nu mai reprezintă sursă de infecție pentru alții. Evităm evoluția hepatitelor cronice în stare mai avansată: ciroza hepatică și cancerul la ficat. Prevenim răspândirea hepatitei virale C. Din păcate, nivelul de cultură sanitară în Republica Moldova lasă de dorit. Nepăsarea ne costă mult. La primele simptome de boală ar fi cazul să ne adresăm la medic: oboseală, temperatură subfebrilă, contact cu persoane care au fost bolnave de hepatită, persoanele care au primit cantități mari de sânge etc. Statul cheltuie milioane de lei pentru tratament. Bani care ar putea fi cheltuiți pentru echipamente medicale etc.”, menționează Constantin Spînu.

Vaccinul anti-hepatic

În toată lumea există vaccinul contra hepatitei B. Hepatita D se dezvoltă numai în prezența virusului de tip B. „Odată vaccinat contra hepatitei B, omul primește protecție și pentru hepatita D”, afirmă Constantin Spînu.

În Republica Moldova, vaccinul se administrează din anul 1994. „Toți copiii care se nasc în maternități primesc vaccinul contra hepatitei virale B. Vaccinul are o durată lungă de protecție și o eficacitate sporită. De unde totuși avem cazuri de hepatită B? Persoanele nevaccinate, care au făcut hepatită până în 1994-1995, iar acum noi culegem roadele”, explică doctorul habilitat în științe medicale.

„O problemă complicată e hepatita C, împotriva căreia în lume încă nu există vaccin. Ce facem cu hepatita C? Au fost descoperite diferite remedii anti-virale, iar republica noastră s-a încadrat activ în serviciile de tratament”, susține profesorul Spînu.

Persoanele care fac parte din grupul de risc sunt vaccinate împotriva hepatitei B. Acestea sunt medicii care interacționează cu pacienți potențial infectați, consumatorii de droguri, persoanele care practică sexul comercial, cele care fac tratament prin hemodializă etc. Medicul de familie este veriga dintre pacient și sistemul de sănătate.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE