Între „vis” și „utopie”. Ce cred foști miniștri ai Apărării din Republica Moldova despre ideea unui acord de apărare mutuală cu România

2867
0

Fostul ministru al Apărării, Viorel Cibotaru (18 februarie – 30 iulie 2015), a reiterat ideea privind încheierea unui acord de apărare mutuală între Republica Moldova și România. Argumentul principal al fostului oficial este că Republica Moldova nu poate să facă față unei agresiuni externe, iar România nu poate să acorde sprijin militar din cauza că nu există niciun cadru juridic în acest sens. „Gazeta de Chișinău” a solicitat mai multor miniștri ai Republicii Moldova să comenteze inițiativa lansată de Viorel Cibotaru.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Ion Costaș, ministru al Apărării (5 februarie – 29 iulie 1992): „Unica soluție este să ne unim cu țara noastră, România”

Ion Costaș

Este adevărat că Republica Moldova nu are nici forță militară și nici logistica necesară pentru a face față unei agresiuni. Pentru a avea o armată sănătoasă, avem nevoie de o armată de profesioniști. Iar pentru asta, avem nevoie de bani, foarte mulți bani. 5–7% din PIB-ul acestei republici trebuie alocate pentru această structură. Moldova a acordat armatei bani cu țârâita, 0,2–0,3% din PIB, doar pentru salariile militarilor.

Unica soluție este să ne unim cu țara noastră, România, și atunci suntem protejați și asigurați […] În ce privește acordul dintre Turcia și Azerbaidjan, este altă poveste. Azerbaidjanul este forță economică. Nu putem să ne comparăm cu Azerbaidjanul.”

Vitalie Marinuța, ministru al Apărării (25 septembrie 2009– 27 februarie 2014): „Un vis utopic”

Vitalie Marinuța

În 2012–2013, am spus că Armata Națională este capabilă să dea ripostă într-o eventuală necesitate. Nu să atace, dar să se apere. Pentru această declarație am avut moțiune de cenzură din partea Parlamentului. Am avut în vedere să se apere până când va fi susținută de partenerii săi. Cu toate problemele sale, Armata Națională este capabilă de acest lucru. O spun deoarece cunosc ofițerii și calitățile lor profesionale.

Semnarea unui acord cu România este un vis al domnului Cibotaru și al altora, precizez, un acord de apărare reciprocă. Avem un acord de colaborare în domeniul militar, a fost semnat de mine în calitate de ministru.

Un acord de apărare reciprocă, din păcate, este un vis utopic din cauza că este imposibil să fie încheiat din mai multe cauze. Unul din cele mai importante motive este faptul că Republica Moldova este un stat neutru și chiar și guvernarea actuală proeuropeană a menționat că statutul de neutralitate se menține.

Atâta timp cât suntem neutri trebuie să ne bazăm pe propriile forțe și partenerii noștri nu pot să încheie acorduri de apărare reciprocă. Prin urmare, trebuie mai întâi modificată constituția.

Pentru România, este de asemenea imposibil din cauza că statul vecin este membru al NATO. Conform articolului 5 al Alianței Nord-Atlantice, membrii acestui bloc se vor apăra între ei în caz de necesitate. România nu are voie să încheie acorduri de apărare cu state din afara blocului. Pentru a-și asigura securitatea, Republica Moldova trebuie să se integreze în UE și NATO. Aceasta este unica soluție pentru Republica Moldova.”

Valeriu Troenco, ministru al Apărării (5 aprilie 2014 – 18 februarie 2015): „Există obstacole juridice care nu permit acest deziderat”

Valeriu Troenco

Ar fi bine dacă ar vrea România să încheie un asemenea acord, dar el nu poate să fie semnat deoarece statul vecin este membru al NATO. Republica Moldova nu reprezintă un interes geostrategic, geopolitic. Eu nu văd motivele ca să fim acceptați într-un asemenea acord.

Îl înțeleg pe dl Cebotari, dar nu știu cum ar putea să fie realizat acest deziderat din punct de vedere juridic. În perioada mandatului meu, au fost încercări de a încheia un acord care ar spori securitatea Republicii Moldova. Am răspunsul pe care l-am spus și Dvs. – există obstacole juridice care nu permit acest deziderat.”

Anatol Șalaru, ministru al Apărării (30 iulie 2015 – 27 decembrie 2016): „Viorel Cibotaru era considerat la București un ministru laș”

Anatol Șalaru

În mintea domnului Cibotaru este posibil orice. România este țară membră a NATO.

Republica Moldova și România semnează un acord, Rusia atacă Republica Moldova, Republica Moldova suferă înfrângere, intervine și România în acest conflict, ea, fiind țară NATO, țările membre NATO ar trebui să atace Rusia. Se declanșează un război mondial.

România este membră NATO, nu poate, independent de celelalte țări, să semneze asemenea acorduri.

Eu nu am găsit nicio intenție la minister despre negocierea unui asemenea acord din partea Republicii Moldova. Eu am avut mai multe întâlniri cu dl Mircea Dușa la Ministerul Apărării din România decât Cibotaru. Iar el era considerat acolo un ministru laș, care nu a avut nicio inițiativă normală de apropiere de NATO sau de România.

Dacă țineți minte, eu am inițiat crearea celor două batalioane mixte moldo-române și multe alte inițiative cu România și NATO. Am avut două moțiuni de cenzură din partea socialiștilor în Parlament pentru apropierea de România și NATO.

La minister nu a rămas niciun document, poate a vorbit el în discuții private cu ministrul Dușa asemenea lucruri. Dar, din păcate, este depășită ideea. Republica Moldova are o singură soluție ca să scape de amenințarea rusă – să se unească cu România și să adere la NATO.

Politicieni alde Cibotaru au spus întotdeauna că nu putem intra în NATO căci suntem stat neutru.

[…] În același timp, nu se poate compara cazul Turciei și al Azerbaidjanului cu cel al R. Moldova și României. România este membră a UE. Cât privește politica externă, România se consultă cu Bruxelles-ul. Turcia este a doua țară din NATO ca mărime, România nu este a doua ca mărime și importanță.

Moldova nu are vecini care să ne amenințe astăzi. În cazul în care Rusia atacă Ucraina și se oprește la Prut, nu o să ne ajute nimeni. Nicio țară NATO nu va veni să lupte pe teritoriul Republicii Moldova.”

______________________________________________

Urmăriți-ne pe Facebook, Instagram, Telegram și YouTube

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE