Târâți pe asfalt pe timpul lui Dodon. Veteranii sunt hărțuiți acum cu dosare

1046
0
Foto: LiberTV

Zeci de veterani ai războiului de la Nistru s-au întrunit marți în fața Judecătoriei de la Ciocana, unde au protestat împotriva dosarelor deschise încă pe timpul guvernării lui Dodon, în urma protestului de la 16 iulie 2020. Veteranii au venit să-l susțină pe combatantul Dumitru Urâtu din Varnița, Bender, care, deși a fost călcat atunci în picioare de poliție, s-a pomenit tras la răspundere, iar marți instanța urma să pronunțe sentința în cazul său.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Amintim că la 16 iulie 2020 veteranii au protestat în fața clădirii Parlamentului solicitând majorarea compensațiilor lunare, polițe de asigurare gratuite și alte facilități. La un moment dat veteranii au dorit să transmită revendicările deputaților din Parlament, dar calea le-a fost îngrădită de poliție.

Nemulțumiți, veteranii au blocat pentru scurt timp bulevardul Ștefan cel Mare. La un moment dat între veterani și poliție a izbucnit o altercație, poliția a recurs la gaze lacrimogene și electroșocuri. Mai mulți veterani au fost loviți, târâți pe jos, iar câțiva dintre ei au ajuns la spital.

Știți prea bine cum am fost lovit, apoi am fost dus la Comisariatul de poliție din Buiucani. De acolo, am fost dus la Spitalul „Toma Ciorbă”, unde am stat o noapte. După aceea ne-am pomenit cu dosare la comandă. Și iată, deja vin a șasea oară la judecătorie tocmai de la Varnița. Oameni buni, nici acum nu știu pentru ce mi s-a deschis dosar”, a recunoscut Dumitru Urâtu, care mai bine de un an este purtat pe drumuri. Bărbatul spune că la spital a ajuns alături de alți trei camarazi care au avut de suferit în timpul protestului din iulie de la Parlament. Cu toate acestea, la nouă veterani le-au fost intentate dosare contravenționale.

Poliția a insinuat că are TBC

De câteva ori ședințele de judecată au fost amânate. Nici marți, 14 decembrie, judecătorul Igor Bațalai nu s-a prezentat la ședință. „Doresc anularea acestor dosare. Atunci am venit să-mi apăr drepturile de veteran, nu înțeleg de ce am ajuns în atenția justiției. Vremurile s-au schimbat, dar noi, din păcate, continuăm să fim hărțuiți”, ne mai spune Dumitru Urâtu.

Potrivit unui proces-verbal cu privire la contravenție, veteranul este acuzat în baza art. 353 alin 1. de ultragierea colaboratorilor de poliție și opunere de rezistență. Totodată, bărbatul este acuzat de încălcarea art. 76 al Codului contravențional, „eschivarea bolnavului de tuberculoză de la tratament”. Bărbatul se crucește și spune că nu a fost bolnav niciodată de tuberculoză, fapt confirmat și de medicul de familie de la Centrul de sănătate din Varnița.

Deși protestul a avut loc în vara anului 2020, procesul-verbal a fost întocmit abia la 18 ianuarie 2021 și este semnat de șeful Inspectoratului de la Buiucani, Oleg Bârliba. „Azi mi-am luat o sacoșă cu rezultatul roentgenului, am fost la pulmonolog, neurolog și psihiatru. „Nu am fost și nu sunt bolnav”, o spun tustrei. Numai în Moldova poliția știe să fabrice astfel de dosare și să-și bată joc de oameni”, a mai declarat revoltat Dumitru Urâtu.

Bărbatul nici măcar nu știe ce amendă riscă. Dar unicul venit al familiei e pensia sa de 1693 de lei. Ne mai spune că s-a adresat la Președinție, după alegerea în funcție a Maiei Sandu și la Parlament. Dar deocamdată nu a fost ajutat de nimeni.

Pensii mici, amenzi usturătoare

Victor Ciobanu este un alt veteran, care a avut de suferit în urma protestului de la 16 iulie 2020. Acesta a fost nevoit să achite o amendă de 12 mii de lei. „Mi-au blocat cardul, nici salariul nu-l puteam lua. Am achitat 12 mii de lei, obligat de instanță, doar pentru faptul că am protestat”, se revoltă veteranul.

Lui Vasile Crețu i se cere să achite o amendă de 3790 de lei. La 16 iulie 2020, bărbatul a protestat în centrul Chișinăului, fiind târât și călcat în picioare de câțiva polițiști. Tot el a însoțit o echipă de filmare, care a filmat două posturi mobile ilegale amplasate de structurile secesioniste pe teritoriul satului său de baștină, Hagimus, localitate aflată în subordinea Chișinăului. Peste o săptămână, la 28 iulie 2020, cineva i-a aruncat un coctail Molotov în ogradă. Sticla cu combustibil era împachetată într-o sacoșă de culoare galbenă, iar sub sticlă era un carton pe care scria în limba rusă: «в следующий раз будет гранатомет» („data viitoare va fi un aruncător de grenade” – n.red.). Spre norocul familiei, sticla care a ajuns în preajma automobilului parcat în curte nu a explodat.

Vasile Crețu a luptat din 27 martie până în 31 august 1992 pe platoul Tighina. A făcut parte dintr-un grup al serviciului de securitate și a participat la mai multe acțiuni în cadrul cărora și-a pus viața în pericol. În 1992, a fost nevoit să-și lase casa și să se refugieze cu familia la Hagimus. „Au fost foarte multe situații complicate prin care am trecut împreună cu familia și mai trecem și acum, pentru că locuim chiar la marginea Zonei de Securitate”, ne spune bărbatul.

La protestul pentru care sunt amendat am fost călcat efectiv în picioare. Dodon, cel care se bucură că prietenul său de la Tiraspol e iar președinte, trebuie pedepsit pentru trădare, nu băieții care au apărat acest pământ!”, spune Vasile Crețu.

Unui Cavaler al Ordinului „Ștefan cel Mare” i se cer acte confirmative că a luptat

Printre veteranii care au scandat „Rușine!” în fața Judecătoriei de la Ciocana se afla și Leonid Caraghiziadi, în vârstă de 74 de ani, originar din satul Ciorești, Nisporeni. Veteranul a luptat pe platoul Cocieri și Corjova, la Coșnița și Tighina. Este decorat cu distincția supremă pentru vitejie, ordinul „Ștefan cel Mare”. În pofida acestui fapt, de ceva timp nu-și poate obține legitimația de combatant. Șeful Comisariatului militar de la Nisporeni îi solicită documente confirmative că ar fi participat în războiul de la Nistru. Dar oare unui erou național, cavaler al Ordinului „Ștefan cel Mare” îi mai trebuie documente confirmative că a luptat?!

Prezent la protest, fostul deputat Chiril Moțpan a menționat că veteranii au protestat pașnic în fața Parlamentului la 16 iulie 2020, iar „slugile lui Dodon” – Pavel Voicu și Marin Maxian, sunt cei care, invocând încălcarea ordinii publice, au pornit mai multe dosare penale.

Sub pretextul menținerii ordinii publice atunci mai mulți polițiști, depășindu-și evident atribuțiile de serviciu, au aplicat în mod excesiv, fără necesitate și disproporționat forța fizică față de veterani, făcând uz de mijloacele speciale din dotare: electroșoc, gaze lacrimogene, cauzându-le în mod intenționat vătămări corporale. În pofida acestui fapt, nu polițiștii, ci combatanții sunt cei care s-au ales cu dosare.

Protestatarii solicită transformarea BRV într-un departament al veteranilor

Dragă guvernare, faceți cumva să absolviți veteranii de aceste pedepse inumane. Nu uitați că și judecătorii sunt plătiți din banii noștri, inclusiv din banii acestor veterani”, a menționat Chiril Moțpan.

După protestul de la judecătorie, veteranii au mers la Guvern, unde au depus o petiție în care au solicitat demiterea șefului Biroului Relații cu Veteranii (BRV), Nicolae Gârbu. Potrivit protestatarilor, șeful BRV, numit de Guvernul Chicu, nu a întreprins nicio acțiune care le-ar ameliora problemele.

Veteranii au solicitat transformarea BRV într-un departament al veteranilor și numirea unui nou șef. Reprezentanții Platformei DA au emis ulterior o reacție în care au amintit că au înregistrat în Parlament un proiect de lege care prevede crearea unui departament al veteranilor și au solicitat să fie inclus pe agenda parlamentară. Autoritățile nu au reacționat deocamdată la aceste solicitări.

______________________________________________

Urmăriți-ne pe Facebook, Instagram, Telegram și YouTube

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE