Generații și Gen: 15% dintre moldoveni vor să emigreze

734
0

În Republica Moldova, 12% dintre femei și unul din zece bărbați au declarat că au probleme de concepere a unui copil, în special populația din orașe și din municipiul Chișinău, 16% au dificultăți în conceperea celui de-al doilea copil, iar cauza infertilității nu a fost identificată la jumătate din cei care au probleme de concepere, arată Studiul „Generații și Gen” (GGS), lansat, pe 8 decembrie, de UNFPA Moldova în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Mai mult de jumătate din populație consideră că numărul ideal de copii în familie este de cel puțin trei, în timp ce în realitate au mai puțin de doi, iar 15% dintre moldoveni intenționează să se mute în următorii trei ani într-o altă țară. Majoritatea celor care doresc să emigreze sunt tineri, cu vârsta de 15-34 de ani, din mediul urban. Jumătate dintre aceștia au studii superioare. Printre cei ce vor să plece, cei mai mulți sunt locuitori ai mun. Chișinău (26%) comparativ cu celelalte regiuni, unde ponderea este de 12-14%.

Bărbații au intenția să emigreze în următorii trei ani în măsură mai mare decât femeile, proporția fiind de 18,8% și respectiv 12,4%. La grupele de vârstă 15-19 ani și 20-24 de ani, proporția populației care intenționează să emigreze în următorii trei ani este în jurul valorii de o treime, iar la următoarele două categorii de vârstă (25-29 și 30-34 de ani) – în jurul valorii de un sfert. Deși în intervalul de vârstă 35-44 de ani se înregistrează în acest sens o tendință de reducere, oricum se atestă valori înalte: de 15-17%. După 45 de ani, ponderea celor cu astfel de intenție se reduce sub 9%.

Totodată, GGS arată că numai 5% dintre moldoveni simt că au reușit să atingă un echilibru între viața de familie și cea profesională. Cele mai epuizate sunt femeile (70%), care în proporție de peste 80 la sută sunt responsabile de pregătirea meselor, în special în familiile cu copii. Unul din cinci moldoveni au avut stări de singurătate în ultimul timp, iar acest sentiment se acutizează odată cu vârsta, în special în rândul femeilor.

Familie, venituri și echilibru

Studiul GGS mai arată că relațiile dintre generații sunt trainice în Republica Moldova. Absoluta majoritate consideră că părinții trebuie ajutați financiar de către copii, iar dacă părinții nu se pot îngriji singuri, copiii ar trebui să-i ia să locuiască împreună cu ei. Peste 66% din populație se declară satisfăcute de propria viață. Persoanele cu studii superioare și cu venituri mai mari sunt mai mulțumite de viața lor, pe când cele cu salarii mai mici și fără studii se declară mai nefericite.

La capitolul relații personale și familie, 80% dintre moldoveni consideră că, odată încheiată, căsătoria trebuie să fie pe viață, iar atitudinea față de divorț e destul de liberală. Aproape șapte din zece persoane consideră că e normal ca partenerii care nu se înțeleg bine să divorțeze, chiar dacă au copii. În același timp, toate cuplurile trec prin neînțelegeri, printre motivele de bază fiind treburile casnice și banii.

Republica Moldova nu este singura țară din regiune care se confruntă cu schimbări în structura populației. Dar în timp ce mulți percep schimbările demografice drept o criză, în realitate ele constituie o oportunitate. Oamenii trăiesc mai mult, iar femeile, tinerii au mai multe opțiuni de alegere pentru viața lor. Politicile bazate pe dovezi, în baza studiului GGS, trebuie să răspundă nevoilor reale ale oamenilor și să-i ajute să-și realizeze deopotrivă aspirațiile reproductive și cele profesionale, oferind condiții mai bune de viață tuturor, în spiritul egalității și al incluziunii”, a remarcat Nigina Abaszada, Reprezentanta Rezidentă UNFPA Moldova.

Studiul Generații și Gen ne oferă datele necesare care ne vor ghida în transformarea provocărilor demografice într-o oportunitate pentru Republica Moldova”, a declarat Marcel Spatari, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, la lansarea GGS.

Toate cuplurile trec prin neînțelegeri: 78,5% din totalul populației au avut neînțelegeri cu partenerul în ultimele 12 luni. Numărul ideal de copii în familie e considerat ca fiind de 2,7 copii, aceasta fiind media pe republică. În sudul R. Moldova, numărul ideal de copii per familie e mai înalt. Chișinăul și nordul se evidențiază cu un indicator mai scăzut.

Cea mai mare parte a populației anticipează că veniturile sale nu se vor modifica în următorii trei ani: 41% dintre respondenți. Totuși, o bună parte din populație este optimistă: 40,2% se așteaptă la îmbunătățirea situației financiare pentru următorii ani. Cei mai optimiști sunt tinerii: 67,4% din cei cu vârsta între 15-19 ani, și respectiv 63,9%, 55,1% și 51,4% din cei cu vârsta între 20-24 de ani, 25-29 de ani și 30-34 de ani.

Accesul și utilizarea Internetului

Pe de altă parte, 69,1% dintre cei chestionați au afirmat că locuințele lor au conexiune la rețeaua fixă de internet. Proporția locuințelor din mediul urban sub acest aspect este mai mare cu 12% decât a celor din rural, fiind de 76,7% și, respectiv, de 64,7%. Aproape 2/3 din totalul populației (73,7%) utilizează internetul.

Internetul este utilizat mai mult de oamenii din orașe decât de cei de la sate, fiind de 84,7% și, respectiv, 67,4%. Ponderea femeilor care utilizează internetul este cu 2,1% mai mare decât cea a bărbaților, acestea reprezentând 74,7% și 72,6%. În intervalul de vârstă 15-34 de ani, populația care utilizează internetul depășește 90%. În mun. Chișinău cei care utilizează internetul reprezintă aproape 90%, iar în celelalte trei regiuni (sud, centru, nord) procentul variază între 67% și 71%.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE