„”BauTex Composites” deschide calea pentru alți investitori străini”

1793
0

Compania germană BauTex-Stoffe investește peste 18 milioane de dolari în construcția unei fabrici pentru producția de țesături și produse din fibră de sticlă. În acest sens, pe 2 decembrie 2021, compania „BauTex Composites”, creată de un investitor din Republica Moldova, a semnat un acord cu Zona Economică Liberă „Bălți”, subzona Strășeni, și a devenit rezident al acesteia. Peste șapte ani, până în 2028, compania va avea peste 300 de angajați, iar volumul de producție va fi de aproximativ 80 de milioane de dolari.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Întreprinderea va fi amplasată pe o suprafață de 14 mii de metri pătrați în Strășeni. Pentru construcția și dotarea uzinei cu echipamente moderne vor fi investite, în anul următor, aproximativ 18 milioane de dolari SUA. Se preconizează că în 2022 vor fi create 100 de noi locuri de muncă în cadrul întreprinderii, iar vânzările vor ajunge la aproape 10 milioane de dolari în primul an de activitate.

După cum s-a remarcat la ceremonia de semnare a Acordului de rezidență, datorită dezvoltării active a industriei construcțiilor, materialele de construcție sunt supuse unor cerințe de calitate ridicate. Produsele fabricate de „BauTex Group” sunt cele mai atractive în comparație cu cele ale concurenților datorită utilizării standardelor de calitate germane și cerințelor ridicate de control al calității în producție, precum și disponibilității depline a documentației tehnice necesare.

Cererea de produse ale companiei este în continuă creștere. Prin urmare, planul de afaceri prezentat de „BauTex Composites” prevede o creștere anuală a numărului de angajați și a volumelor de producție.

Compania actualizează în mod constant tehnologia produselor fabricate

Achim Lutter, reprezentant al „BauTex Composites”, a spus că „„Grupul BauTex” este interesat de dezvoltarea afacerii, de extinderea gamei de produse fabricate, de creșterea volumului de producție, precum și de promovarea activă a produsului pe piețele europene și americane. În acest scop compania actualizează în mod constant tehnologia produselor fabricate, precum și investițiile active în noi echipamente de înaltă tehnologie.

În prezent, industria fibrelor de sticlă și a produselor din sticlă crește intensiv. „BauTex” are o poziție stabilă de lider pe piața produselor din fibră de sticlă, având exporturi inclusiv în Europa, China și SUA.

Compania „BauTex Composites”, înființată în R. Moldova, va fi a treia companie a grupului nostru din afara Germaniei, dar a doua în ceea ce privește mărimea, numărul de angajați și volumul de producție. Ne așteptăm ca planul de afaceri pe șapte ani să fie nu numai implementat în termenul stabilit, ci și extins ulterior.

În acest scop, în cadrul ZEL „Bălți” au fost create toate condițiile necesare, care, suntem încrezători, vor continua să se îmbunătățească pentru dezvoltarea industriei din țară”.

Marin Ciobanu: „BauTex-Stoffe” este un partener al unor mărci mondiale renumite pe piețele externe

Marin Ciobanu, administrator Bălți: „Această investiție este de două ori unică pentru Moldova. În primul rând, o astfel de producție de țesături de înaltă tehnologie și de produse din fibră de sticlă nu a mai existat niciodată în țara noastră. Iar acest lucru lărgește gama de bunuri produse în țară. În al doilea rând, și acest lucru este foarte important, compania „BauTex-Stoffe” este un partener al unor mărci mondiale renumite pe piețele externe, unele dintre acestea fiind de mulți ani rezidente ale ZEL „Bălți”. Acest lucru înseamnă că o parte din produsele fabricate de „BauTex Composites” vor fi livrate rezidenților noștri, reducând cel puțin costurile logistice pentru participanții la acest lanț de producție. Astfel, devenind rezident al Zonei Economice Libere „Bălți”, „BauTex Composites” a deschis calea pentru alți investitori străini, care cooperează cu companiile noastre rezidente în străinătate, să ia în considerare deschiderea unor facilități de producție în Republica Moldova.

Despre BauTex Group (www.bautex-stoffe.de): BauTex-Stoffe este o marcă de textile contractuale din 1964. Compania produce o gamă extinsă de produse ignifuge, care include o gamă largă de țesături de protecție, țesături decorative ignifuge, țesături de tapițerie și țesături pentru draperii. Cea mai mare întreprindere a grupului BauTex-Stoffe din afara Germaniei a fost înființată în Rusia în anul 2000, pe site-ul BauTex GmbH din Gus-Khrustalny. Aproximativ 800 de persoane lucrează pe o suprafață de 50.000 de metri pătrați, iar cifra de afaceri anuală se ridică la 60 de milioane de dolari americani. O altă companie BauTex Sp.z.o.o. a fost înființată în 2011 în Polonia. Are 50 de angajați pe o suprafață de producție de 6.000 de metri pătrați și o cifră de afaceri anuală de 12 milioane de dolari.

La fabrica din Moldova, BauTex Composites intenționează să producă în șase domenii: • Țesătură de sticlă Ortex – un material de armare de calitate germană, utilizat în producția de produse din fibră de sticlă în diverse industrii (construcții navale, auto, aviație, construcții, sport). Țesătura complexă este o combinație unică de două sau mai multe straturi de materiale diferite, cusute cu fire de poliester. Țesătura compozită este utilizată pe scară largă în producția de furtunuri pentru igienizarea conductelor. • Polifane – discuri abrazive pentru bolțari. • Aquapanel – plasă de sticlă de armare pentru producția de plăci de ciment. • Armătură compozită – tije nemetalice din fibră de sticlă. • Zona de reciclare – realizarea de baze din fibră de sticlă pentru producție în conformitate cu direcțiile planificate, precum și pentru vânzări.

Despre Zona Economică Liberă Bălți (ZELB) (www.zelb.md): Zona Economică Liberă „Bălți” a fost înființată în martie 2010. În cei 11 ani de activitate, în zonă au fost înregistrați 78 de rezidenți, cu investiții totale de peste 222 de milioane USD. În această perioadă au fost create 11600 de locuri de muncă, cu un salariu mediu de 9600 de lei. Volumul producției industriale este în prezent de 6,9 miliarde de lei pe an, iar vânzările totale se ridică la 7,1 miliarde de lei pe an. ZELB are 19 subzone, dintre care trei în Bălți și restul în întreaga țară.

P

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE