Consilierul prezidențial Veaceslav Negruța a fost acceptat în funcția de membru al Consiliului de Observatori al „Moldovagaz”

725
0
Veaceslav Negruța
Veaceslav Negruța

Consilierul prezidențial pentru economie, Veaceslav Negruţa, a devenit membru al Consiliului de Observatori al SA „Moldovagaz”. Decizia a fost adoptată marți, 30 noiembrie, în cadrul unei adunări generale extraordinare a acționarilor, care a aprobat noua componență a Consiliului. Propunerea privind numirea lui Negruța a venit din partea Guvernului și a fost confirmată săptămâna trecută de președinta Maia Sandu. Atunci șefa statului declara că, în condițiile dificile în care se află în prezent R.Moldova, în Consiliul de Observatori al „Moldovagaz” e nevoie de un om bine intenționat, care înțelege ce se întâmplă acolo, anume pentru a avea suficientă informație despre ce se întâmplă în această instituție.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Pe lângă Veaceslav Negruța, adunarea generală extraordinară a acționarilor „Moldovagaz” l-a acceptat în aceeași funcție pe Constantin Borosan, secretar de stat la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Printre noii membri ai Consiliului de Observatori al „Moldovagaz” se mai numără Elena Burmistrova, vicepreședintă a Consiliului de administrație al SAP „Gazprom”, directorul general al SRL „Gazprom Export”, Serghei Kuzneț, membru al Consiliului de Administrație și șef al Departamentului SAP „Gazprom”, Dmitri Handoga, șef al Departamentului SAP „Gazprom”, și Kirill Neiumin, șef de Direcție al SAP „Gazprom”.

De asemenea, secretara generală a Ministerului Finanțelor, Dina Roșca, a fost aprobată în funcția de membru al Comisiei de cenzori la „Moldovagaz”.

„De-a lungul anilor, statul a pus oameni în acel consiliu care au fost parte la toate mișmașurile care s-au întâmplat la „Moldovagaz”. Acum ne dorim să avem oameni acolo care înțeleg ce se întâmplă și care ne informează despre deciziile care se iau acolo”, declara Maia Sandu săptămâna trecută, într-o conferință de presă.

Întrebată ce crede despre modul în care este administrată compania, șefa statului a răspuns că nu are niciun motiv de a lăuda activitatea „Moldovagaz”.

„Moldovagaz” a fost o companie ținută departe de ochii lumii. Curtea de Conturi nu a reușit să ajungă acolo timp de 20 de ani, chiar și atunci când legea permitea acest lucru. Noi cu toții am citit în presa de investigație despre faptul că la „Moldovagaz” s-au întâmplat abuzuri și s-au făcut cheltuieli nejustificate de-a lungul anilor. Și aceste datorii pe care le prezintă „Gazprom” (709 milioane de dolari) sunt cu mari semne de întrebare din cauza administrării proaste a „Moldovagaz”. Cred că este nevoie de un control la „Moldovagaz” și e nevoie de un control pentru toată perioada în care noi bănuim că s-au întâmplat multe ilegalități”, a punctat șefa statului.

Menționăm că întreprinderea SA „Moldovagaz” a fost fondată în 1999. Concernul rus Gazprom deține în prezent pachetul majoritar de 50%+1 din acțiuni, Agenția Proprietății Publice a R.Moldova – 35,33%, iar Comitetul de gestionare a patrimoniului din Transnistria – 13,44%. Persoanelor fizice și juridice le aparțin doar 1,23% din acțiunile companiei.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE