Medicamentele compensate: unde le găsiți și care sunt regulile de eliberare?

6260
1
Gabriela Jeleznîi, șefa Direcției medicamente din cadrul CNAM

Medicamentele pot fi și gratuite. Dacă sunteți asigurați medical și vă regăsiți pe lista unui medic de familie, înseamnă că puteți beneficia de medicamente compensate integral sau parțial.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Medicamentele compensate sunt preparate medicamentoase achitate parțial sau integral de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM). Acestea sunt prescrise de medicul de familie sau, după caz, de medicul pediatru, endocrinolog, psihiatru și neurolog. Pacienții neasigurați pot beneficia prin sistemul de compensare doar de medicamente anticonvulsivante, psihotrope, antidiabetice, și pentru tratamentul Covid-19. „Diabetul, epilepsia, boli psihice și Covid-19 sunt maladii cu impact major asupra sănătății societății, motiv pentru care pacienții (asigurați și neasigurați) beneficiază de medicamente compensate integral”, spune Gabriela Jeleznîi, șefa Direcției medicamente din cadrul CNAM, cu care am discutat despre medicamentele compensate și regulile de prescriere și de eliberare a acestora.

De medicamente compensate pot beneficia toate persoanele asigurate, care suferă de boli acute și cronice, precum diabet zaharat, anemie, astm bronșic, boli cardiovasculare, oftalmologice, respiratorii, psihice și neurologice, endocrine, ale sistemului digestiv, depresie, boala Alzheimer, maladii rare ca epidermoliza buloasă, scleroza multiplă, miastenia etc. Copiii de până la 18 ani și femeile gravide (pentru anemie și malformații) de asemenea pot primi medicamente compensate integral. Medicamentele se compensează pentru tratamentul în condiții de ambulatoriu, efectuat la domiciliu sau în sălile de tratament în cadrul staționarului de zi.

În lista de medicamente compensate aprobată de Ministerul Sănătății și CNAM sunt incluse 159 de denumiri comune internaționale (substanța activă) cărora le revin circa 760 de denumiri de medicamente comerciale, în diferite forme și doze, pe care le găsiți la toate farmaciile din Republica Moldova.

Pacienții pot găsi lista medicamentelor compensate la medicul de familie, la medicii specialiști, pe pagina www.cnam.md la rubrica Medicamente compensate sau dacă telefonează la numărul de telefon: 080099999 și întreabă de medicamentele compensate pentru tratamentul maladiei de care suferă.

Farmaciile „dau” medicamente compensate

Medicul de familie are obligația să informeze pacientul despre medicamentele compensate integral sau parțial și să scrie pe rețeta compensată denumirea comună internațională a preparatului, adică substanța activă care este principalul component al medicamentului care tratează boala. La rândul lor, farmaciile asigură pacienților medicamentele care revin denumirilor comune internaționale din lista CNAM.

Rețetele se prescriu doar în denumire comună internațională, iar pacientul solicită în farmacie, conform rețetei de la medicul de familie, toată gama de denumiri comerciale care îi revin denumirii comune internaționale. Pacientul alege din gama de medicamente comerciale prezentate de farmacist. Pentru fiecare denumire comună internațională este minim o poziție care se eliberează în mod gratuit. Pentru diferite substanțe active situația este diferită, în unele cazuri sunt până la patru denumiri de medicamente gratuite. Celelalte medicamente sunt asigurate prin co-plata pacientului”, explică Gabriela Jeleznîi.

Co-plata pacientului este diferența dintre prețul cu amănuntul a medicamentelor și suma fixă compensată de CNAM, adică suma pe care o achită pacientul în cazul medicamentelor compensate parțial, nu integral. Suma fixă compensată e plătită de CNAM din fondurile prevăzute pentru compensarea medicamentelor.

Medicamentele compensate integral și parțial pot fi cumpărate sau eliberate, după caz, în toate farmaciile din Republica Moldova, care au contracte încheiate cu CNAM. În baza Rapoartelor prezentate privind eliberarea medicamentelor compensate, lunar, farmaciile primesc banii de la CNAM.

O rețetă compensată este prescrisă pentru cel mult trei luni, pentru tratamentul de durată în condiții de ambulatoriu. Și cel mult o lună, conform schemelor de tratament în cazul medicamentelor indicate pentru tratamentul episodic. Fiecare pacient poate solicita medicamente compensate ori de câte ori are nevoie, adică la fiecare trei luni merge la medicul de familie care-i eliberează o nouă rețetă, și tot așa nelimitat.

Nu există o limită de perioadă în care pot fi prescrise medicamentele compensate. Cât timp pacientul are nevoie, conform diagnosticului stabilit, poate beneficia de medicamente compensate. Medicul e în drept să prescrie, pentru tratament de durată, cantitatea de medicamente necesară pentru maxim trei luni. La fiecare trei luni, merge din nou la medicul de familie și, în situația în care medicul decide continuarea tratamentului, sau modificarea acestuia, pacientul mai primește o rețetă pentru următoarele trei luni”, afirmă Gabriela Jeleznîi.

Potrivit Gabrielei Jeleznîi, medicamentele compensate la etapa de includere în listă sunt supuse evaluării care prevede inclusiv analiza eficacității și siguranței medicamentului. „Farmaciile contractate de CNAM sunt obligate să asigure pacientului gama de medicamente compensate, inclusiv medicamentul oferit gratuit, iar în cazul lipsei la momentul solicitării medicamentului să-l pună la dispoziția pacientului în timp de 72 de ore”, ne informează Jeleznîi.

Calitatea medicamentelor e la fel ca și calitatea tuturor medicamentelor. În lista medicamentelor compensate sunt introduse doar medicamentele autorizate. Dacă medicamentul n-a trecut controlul calității, el nu poate fi eligibil pentru includerea în listă. Orice denumire comercială este evaluată la includerea în nomenclatorul de stat privind autorizarea produsului. Procedura de autorizare prevede și controlul calității în laboratorul de stat”, adaugă șefa Direcției medicamente de la CNAM.

Plătesc toți, dar primesc cei care au nevoie

În asigurări funcționează principiul solidarității sociale. „Medicina prin asigurare prevede să contribuie toți cetățenii, dar se folosește cel ce are nevoie. Nu este exclus că vom ajunge la o vârstă înaintată și vom avea nevoie de medicamente compensate. Acum toate contribuțiile noastre sunt folosite de părinții și buneii noștri. E similar cu fondul de pensii. Nu toți stăm în spital, nu toți avem nevoie de a folosi aceste contribuții 100 la 100. Asta-i echitate socială. Unul dintre principiile asigurărilor medicale este echitatea socială”, argumentează Gabriela Jeleznîi.

De la 1 noiembrie 2021, au intrat în vigoare noile sume fixe compensate de CNAM. Potrivit Gabrielei Jeleznîi, medicamentele au devenit economic mai accesibile. „A crescut suma fixă compensată, astfel, co-plata pacientului s-a micșorat. Cu cât mai mare este suma fixă compensată cu atât mai mică este co-plata pacientului.

Conform estimărilor Companiei plata achitată de cetăţeni pentru medicamentele parţial compensate se va reduce în medie cu aproape 40 la sută, iar numărul preparatelor oferite gratuit din cele compensate parţial va creşte cu circa 30%”, explică Gabriela Jeleznîi noile modificări din lista medicamentelor compensate.

În 2021, pentru medicamentele compensate au fost planificate 678,6 milioane de lei, dintre care aproape 460 de milioane au fost alocate în primele nouă luni ale anului, în creștere cu peste patru milioane comparativ cu perioada similară a anului 2020.

Mai mult de jumătate din preparatele medicamentoase au fost compensate pentru tratamentul maladiilor cardiovasculare.

P.S. Dragi cititori ai „Gazetei de Chișinău”, vă rugăm să ne scrieți despre experiența Dvs. privind medicamentele compensate: unde v-ați adresat pentru a primi medicamente compensate? Ce fel de medicamente ați primit? Cât de des ați beneficiat de acestea etc.?

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU