„Fiți cu ochii pe Teatrul „Guguță”!

1532
0

Interviu cu Gabriela Lungu, director al Teatrului Municipal de Păpuși „Guguță”

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Dragă Gabriela Lungu, felicitări pentru premiera spectacolului „Ivan Turbincă” la Teatrul Municipal de Păpuși „Guguță”, regie – Ruslan Lungu! L-ați montat în plină pandemie. A fost dificil procesul de pregătire a acestei premiere?

Oricât ar părea de absurd, pandemia ne-a ajutat – ne-a ținut pe scenă. Probabil, și covidul iubește teatrul. Glumesc. Dar vă spun cu sinceritate că am lucrat ușor, căci vorbim de opera lui Ion Creangă.

De unde ați luat finanțe?

Noi am învățat să lucrăm cu bani puțini sau chiar fără bani. Mă închin în fața colectivului teatrului, pentru răbdare, rezistență, pentru devotamentul față de arta scenică și pentru că ei continuă să lucreze, chiar dacă salariile sunt foarte mici.

Spectacolul pare bogat, decorul e inventiv, mobil, ne transmite senzația că asistăm la o sărbătoare a culorilor. Cine e scenograful?

Teatrul de Păpuși „Guguță” are cel mai bun scenograf din lume – Silvia Brovcenco (fără titluri onorifice).

Personajul principal Ivan Turbincă e interpretat de Eugen Nicov, un actor din tânăra generație. Cum reușiți să completați trupa cu tineri artiști?

Subiectul cadrelor într-un teatru este acut, chiar durut! Salariile nu-i motivează deloc pe actori, ei nu-și pot câștiga existența din activitatea artistică. E o problemă majoră, în toate colectivele teatrale. Mă bucur enorm că am reușit, totuși, să aducem în teatru actori tineri. Puțini, dar buni.

Am observat că Moartea din spectacol e simpatizată de copii. Cine joacă acest rol?

Ala Buhnă interpretează rolul Morții. După spectacol e aplaudată, copiii fac poze cu ea, actrița a reușit să-i cucerească. Ea este colega lui Eugen, absolvenți ai Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, specialitatea Actor în teatrul de păpuși.

S-a intervenit în textul lui Creangă, a fost modernizat?

Pentru a transforma povestea în spectacol, se cere o dramatizare. S-a făcut o intervenție în text, dar e nesemnificativă. Modernizarea e mai accentuată în coloana sonoră.

Cât de bine înțeleg copiii această poveste care e mai mult pentru maturi?

Cine-a zis că teatrul de păpuși e doar pentru copii? Mai ales când este vorba de opera lui Ion Creangă. Tocmai din acest motiv a fost aleasă modalitatea de montare cu păpuși la paravan. Frumusețea păpușilor și dinamica jocului captează atenția celor mici, iar textul și mesajul sunt adresate spectatorilor mai măricei și desigur, maturilor, pentru că cei mici vin la spectacol cu părinții.

De curând ați lansat la Teatrul „Guguță” un proiect foarte interesant – „Biblioteca mobilă”.

Da, e o nouă inițiativă a noastră. Cărțile adoră să fie recitite. Trăim în epoca digitalizării și, din păcate, generațiile de azi riscă să nu mai simtă mirosul și gustul hârtiei tipărite. Bineînțeles că ideea nu putea veni de la altcineva decât de la Guguță, fiind și el un băiețel coborât din Cartea lui Vangheli. Din păcate, mulți părinți nu-și pot permite „luxul” de a cumpăra o carte pentru copilul lor, dar o pot găsi la „Guguță”. O iau din „Biblioteca mobilă”, apoi o restituie. Am dat start „Bibliotecii mobile” de Ziua Internațională a Bunătății. Nu e deloc întâmplător. Întotdeauna am făcut tot posibilul ca să plantăm în copii sămânța care se numește Om. Ea va crește și se va transforma într-un copac al bunătății, cumsecădeniei, îngăduinței și generozității.

Cine vă va ajuta să completați fondurile bibliotecii?

Nu ne place să stăm cu mâna-ntinsă. Ajutorul nu se cerșește. Ușile teatrului rămân mereu deschise pentru toți „copacii” bunătății, generozității, pe care i-a crescut „Guguță” în cei 30 de ani de activitate.

Ce bibliotecă ați avut Dvs. în copilărie?

Educându-mă într-o familie provenită dintr-o dinastie de pedagogi (bunici, părinți), nu am dus lipsă de carte. Eu am citit prima carte la vârsta de cinci ani.

Ce evenimente le veți oferi spectatorilor de Ziua Teatrului „Guguță”?

Ne bucurăm foarte mult că, anul acesta, 27 noiembrie e chiar în zi de sâmbătă. Or, prioritatea Teatrului „Guguță” este să-i facă pe toți spectatorii să se simtă în lumea copilăriei. Grație unui prieten devotat teatrului, fost și el cândva copil, pe 27 noiembrie va fi jucat un spectacol cu intrare liberă. De asemenea, copiii vor primi în dar câte o căciulă cu dulciuri. Anul 2022 noi îl declarăm „Anul lui Guguță”, pentru că vom marca 30 de ani ai teatrului nostru. Vom organiza ediția aniversară a Festivalului Internațional al Teatrelor de Păpuși „Sub căciula lui Guguță”. În speranța că pandemia va ceda, pregătim împreună cu toți partenerii o ediție specială, o ediție surpriză. Fiți cu ochii pe noi.

Vă mulțumesc pentru interviu și mult succes!

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE