Are nevoie de amputarea piciorului și de încadrarea în grad de dizabilitate

1156
0
Vasile Haliuc

Un bărbat din satul Badicul Moldovenesc, r-l Cahul, are nevoie de amputarea piciorului stâng, în urma unui accident de muncă. Operația este foarte scumpă pentru un om care trăiește din milostenia sătenilor și a preotului din localitate.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Vorbim despre Vasile Haliuc, de meserie sudor, care, în 2007, pe când lucra la Moscova, a suferit un accident – i-a căzut un obiect de fier peste picior. A fost operat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Chișinău. „Câțiva ani am mers, dar pe urmă piciorul a început să mă doară. Piciorul îl am, nu-i tăiat încă, dar îmi curge, e umflat. Nu pot călca într-un picior deloc. Merg în cârje. Medicii recomandă să-mi fie amputat piciorul. Nu am poliță medicală. E greu cu finanțele. Am un frate mai mare, care îmi aduce pâine și ce dă Dumnezeu de mâncare”, mărturisește Vasile Haliuc, 48 de ani.

Nu i s-a stabilit grad de dizabilitate, deși a solicitat acest lucru de la Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității în Muncă (CNDDCM). „Mi-a venit refuz pentru că chipurile pot să lucrez, dar nu pot, Doamne ferește! Niciun ajutor nu-mi vine. Nu știu mai departe ce se va întâmpla”, afirmă Vasile Haliuc.

Operație care costă bani grei”

Despre cazul lui Vasile Haliuc am aflat de la preotul Anatol Cristea, paroh la Biserica Badicul Moldovenesc, care a telefonat la redacția „GAZETEI de Chișinău”. În anul 2020, preotul Cristea a decis să-l ajute pe Vasile Haliuc. „El de ani buni umblă în cârje. Nu are nicio sursă de existență. Trăiește din milostenii. Am fost pe la instituțiile medicale din Cahul și Chișinău. Toate instituțiile medicale au decis amputarea piciorului. Operație care costă bani grei. Am sperat ca în baza statutului de invalid să i se facă poliță de asigurare și, astfel, să meargă la chirurg. Dar Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilități și Capacității de Muncă a decis că Vasile Haliuc, născut în 1973, nu se încadrează în gradul de dizabilitate”, susține preotul Anatol Cristea.

Anatol Cristea ar fi telefonat la CNDDCM pentru a-și exprima nedumerirea despre refuzul dat lui Haliuc. „Mi-a răspuns un om într-o manieră bădărănească și apoi mi-a închis telefonul. Până a-mi închide telefonul, mi-a zis că, dacă nu-s de acord cu decizia, pot repeta cererea. Despre această „repetiție” nu scrie nimic în Certificatul de neîncadrare în grad de dizabilitate”, spune preotul de la Badicul Moldovenesc.

Încadrarea în grad de dizabilitate

Am telefonat la CNDDCM, unde am discutat cu dr. Mihail Luchian, șeful Serviciului pentru determinarea gradului de dizabilitate. Medicul-șef a deschis dosarul lui Haliuc și a oferit recomandări. „În aprilie, a primit refuz pentru deficiențe de grad ușor. El avea dreptul în timp de 30 de zile să conteste decizia CNDDCM la Cahul. Nu a depus contestație. A depășit termenul. La noi se determină dizabilitatea în procente. Capacitatea de muncă a unei persoane sănătoase e de 100%. Până la 35% e grad ușor, de la 40% e gradul mediu etc. La el e grad ușor de 35%”, declară dr. Mihail Luchian.

Doctorul Luchian spune că, „după traumatismul suferit în 2007, Haliuc a făcut o infecție la picior. În 2018, a fost trimis la traumatolog pentru consultație, dar nu a mers la medic. La solicitarea sa, este trimis la CNDDCM pentru determinarea gradului de dizabilitate și oferirea gradului de invaliditate. În urma traumatismului, a avut o intervenție chirurgicală la piciorul stâng. Nu s-a adresat timp îndelungat la medic. Abia în 2018 s-a adresat”, e scris în dosarul medical.

I-am spus dr. Luchian că pacientul Vasile Haliuc spune că piciorul trebuie amputat. „El zice asta, dar specialiștii n-au spus așa ceva”, a răspuns Mihail Luchian. Potrivit dr. Luchian, Vasile Haliuc trebuie să obțină trimitere către CNDDCM. Însă, până a depune dosarul la CNDDCM, „medicul de familie trebuie să-l trimită pe Vasile Haliuc la o expertiză medicală: la consultația medicului traumatolog, neurolog, la investigații radiologice etc. Rezultatele medicale din 21 aprilie sunt vechi. Să perfecteze forma nr. 088”, sunt câteva recomandări făcute de dr. Luchian.

Indemnizaţia de dizabilitate se acordă beneficiarilor care, în urma unui accident de muncă sau a unei îmbolnăviri profesionale, şi-au pierdut total sau, cel puţin, în proporție de 35% capacitatea de muncă şi sunt încadraţi într-un grad de dizabilitate, conform informației publicate de Casa Națională de Asigurări Sociale.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE