Angajatori și viitori angajați și-au dat întâlnire în cadrul „Târgului de Cariere” Chișinău

607
0

În perioada 12-13 noiembrie, la Palatul Național „Nicolae Sulac” s-a desfășurat „Târgul de Cariere” (TdC). În cele două zile, de la 10.00 la 17.00, recrutori și candidați au avut ocazia să comunice direct pentru a-și adresa întrebări, cunoaște tendințele pieței muncii și găsi un job potrivit.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Astfel, 18 companii de top din Chișinău, câteva din România și unele internaționale care au sediul în municipiu au fost prezente la eveniment. Printre acestea se numără Michelin, Kaufland, Linella, Moldindconbank, Wizz Air etc. Ofertele de joburi cuprind toate categoriile. Începem cu cele specializate de manager până la posturi din industria aeronautică, de stewards, de exemplu, și terminăm cu locuri de muncă ce necesită experiență, dar nu și calificare, precum cel de bucătar”, ne spune organizatorul TdC, Claudiu Stanciu.

Participanții la eveniment s-au arătat bucuroși de prezența marilor companii prezente și de posibilitatea de a interacționa cu reprezentanții acestora. Unora le-a părut bogată oferta, altora – mai puțin.

Adelina Renchev a făcut studii de specialitate în turism, iar acum se reprofilează în IT. Urmează să finalizez cursurile de IT, iar astăzi am venit să caut oportunități de angajare. Evenimentul este unul bine-venit, mai ales pentru cei care au terminat universitatea sau vor să se reprofileze. Mi-aș fi dorit să văd mai multe companii cu specializare în IT. Am observat însă o mare diversitate: Wizz Air, Magenta, Linella, ceea ce este foarte bine”.

În același timp organizatorul evenimentului precizează că în IT nu sunt foarte multe companii, iar în perioada pandemiei acest domeniu nu a suferit deloc. Interesul acestora de a participa la un eveniment offline este mai mic. În schimb, interesul crește pentru companiile în căutare de oameni dispuși la muncă fizică și prezență la oficiu.

Șef de serviciu la „Spitalul Clinic Republican”, Vasile Gropa, nu este în căutarea unui post de muncă, dar a venit să vadă care este atmosfera în acest an. „Vreau să constat faptul că am observat puțini tineri. Nu sunt interesați să se angajeze. Un motiv ar fi că stau la dotarea părinților, care îi asigură, fie de peste hotare, fie de acasă. (…) În anii trecuți era un flux mult mai mare de persoane în căutarea unui loc de muncă. Acest lucru se explică prin faptul că ne aflăm în pandemie și accesul se permite doar cu prezentarea actelor de siguranță”.

Ofertele companiilor sunt destul de tentante. Mai multe beneficii și facilități le sunt acordate candidaților la posturile de muncă. Reprezentanta companiei Michelin, Iulia Lungu, ne spune că sunt în căutarea inginerilor pentru a activa în România. Acestora li se oferă un apartament, tichete de masă în valoare de 20 RON zilnic, masa în zilele de lucru din contul organizației și asigurare medicală la un spital privat. Șefa departamentului resurse umane, Silvia Tanas, activează în compania „Profmet Grup SRL”, o companie a brandului „Lider”. Aceasta spune că angajații în domeniul vânzări au posibilitatea să beneficieze, la început, timp de o lună, de instruire cu privire la sortimentul mare de produse. Pe parcurs, sunt oferite instruiri continue pentru dezvoltare, fiind încurajați să se angajeze atât cei cu experiență, cât și fără.

Târgul de Cariere are peste zece ani de activitate în Republica Moldova, fiind cea mai mare rețea de evenimente de carieră din Republica Moldova și România. Evenimentul se desfășoară de două ori pe an: în ediția de toamnă și în cea de primăvară. Anul trecut, TdC s-a desfășurat exclusiv online.

Victoria Cernea, stagiară

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE