Verde pentru R.Moldova: UE a recunoscut certificatele de vaccinare anti-COVID emise de autoritățile de la Chișinău

894
0

Certificatele de vaccinare anti-COVID emise în R.Moldova devin recunoscute, începând de marți, 16 noiembrie, în Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut luni, la Bruxelles, de comisarul european pentru extindere, Oliver Varhelyi, în debutul reuniunii miniștrilor de externe din cadrul Parteneriatului Estic. Împreună cu certificatele din R.Moldova, vor fi recunoscute și cele din Georgia, Serbia, precum și Noua Zeelandă. „Astăzi avem câteva vești bune care apar când vine vorba de combaterea crizei COVID-19, pentru că astăzi vom avea decizia de echivalare a certificatelor COVID-19 pentru Moldova, Georgia și Serbia, ceea ce înseamnă că pentru acești cetățeni călătoriile vor fi mult mai ușoare, la fel ca și pentru cetățenii europeni care vor să călătorească în aceste țări”, a declarat cu această ocazie Oliver Varhelyi.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cele patru țări vor fi conectate la sistemul UE și certificatele lor COVID vor fi acceptate în aceleași condiții ca și certificatul digital COVID al Uniunii Europene.

„Sunt încântat să văd că numărul țărilor care doresc să adere la sistemul UE continuă să crească. Prin deciziile de astăzi, 49 de țări și teritorii din cinci continente sunt conectate la sistemul UE de certificat digital COVID. Continuăm eforturile de a întări încrederea oamenilor în călătoriile în siguranță în interiorul și în afara UE”, a declarat, la rândul său, comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders.

Menționăm că sistemul de certificate digitale COVID al Uniunii Europene înglobează trei tipuri distincte de acte: certificatul de vaccinare, certificatul de testare și certificatul de vindecare.

Acceptat în toate statele membre ale Uniunii Europene, certificatul COVID ar trebui să-i asigure titularului scutirea de orice restricții cu privire la libera circulație. Astfel, statele membre ar trebui să se abțină de la a impune titularilor restricții suplimentare de călătorie pe teritoriu Uniunii Europene, cu excepția cazului în care acestea sunt necesare și proporționale pentru a proteja sănătatea publică. Într-un astfel de caz, ca reacție bunăoară la îngrijorările legate de o nouă tulpină, statul membru care ar vrea să le impună trebuie să notifice Comisia și toate celelalte state membre și să justifice această decizie.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE