Asociației Presei Independente (API) solicită intervenția autorităților pentru a nu admite falimentarea unor redacții de presă scrisă, ca urmare a unor condiții inacceptabile impuse de administrația Întreprinderii de Stat (Î.S.) „Poșta Moldovei” pentru distribuirea puținelor ediții tipărite care au mai rămas în R.Moldova. API constată că și în acest an Î.S. „Poșta Moldovei” a mimat negocierile cu redacțiile naționale și regionale, pentru ca în final să-și asigure doar propriile interese și să impună condiții contractuale mai dezavantajoase pentru editori, decât cele anterioare.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINE„La fel, semnalăm și anumite clauze contractuale abuzive, care nu contribuie la soluționarea celor mai importante probleme invocate de editorii presei scrise. În particular, Asociația Presei Independente, acționând în interesele mai multor editori de presă, ca urmare a consultațiilor prealabile cu aceștia, a înaintat administrației „Poșta Moldovei” mai multe propuneri de modificare/completare a contractului privind distribuirea edițiilor periodice prin abonare și vânzarea cu amănuntul, câteva dintre aceste propuneri fiind de o importanță vitală pentru supraviețuirea economică a presei scrise: plata în avans a mijloacelor financiare care aparțin redacțiilor după abonare (cel puțin trimestrial) pe care urmează să o facă „Poșta Moldovei” către publicațiile periodice; excluderea taxării suplimentare a publicațiilor periodice (taxa pentru sortare, taxa pentru împachetare, taxa pentru includerea în catalog, accesul la informația despre abonați etc.). Din păcate, propunerile noastre nu au fost luate în considerare”, se arată într-un apel al API.
În situația creată, API avertizează că este nevoită să identifice și să aplice toate mecanismele legale de protecție a publicațiilor periodice pe care le reprezentă, inclusiv adresarea în instanța de judecată în vederea anulării clauzelor abuzive din contractele propuse spre semnare.
De asemenea, API atenționează autoritățile asupra contradicției majore dintre politica declarată a statului privind încurajarea dezvoltării mass-media, inclusiv obiectivul privind crearea condițiilor optime pentru activitatea instituțiilor de presă, stabilit în Programul de activitate al Guvernului R.Moldova, și politicile reale ale întreprinderilor distribuitoare de presă.
Amintim că multe dintre ziarele API sunt preocupate de combaterea corupției, promovarea drepturilor omului, oferind abonaților săi informații de importanță vitală, prestând servicii de maximă importanță publică. Această tendință mass-media ar trebui susținută și de către autoritățile statului.
Drept urmare, API cere Parlamentului și Guvernului R.Moldova, Ministerului Economiei, Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, Agenției Proprietății Publice și Consiliului Concurenței să intervină pentru a elimina condițiile contractuale abuzive de distribuție a ziarelor și revistelor, impuse de către Î.S. „Poşta Moldovei”.
Totodată, API face apel către toți editorii de presă scrisă să nu accepte condițiile impuse arbitrar de „Poșta Moldovei” și să semnaleze public neregulile din acest domeniu până nu vor fi luate în calcul interesele editorilor de presă.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE