Vox populi: 100 de zile de guvernare PAS, în viziunea cetățenilor (FOTO)

973
0

Moldovenii sunt foarte îngrijorați de creșterea prețurilor la gazele naturale și la produsele alimentare. În valoare anuală, produsele alimentare s-au scumpit cu 12,7%, iar până la finele anului cel mai probabil că va fi depășit recordul din 2007, când produsele alimentare s-au scumpit cu 15,4%, potrivit economistului Veaceslav Ioniță. În noiembrie, vom plăti 11 lei și 8 bani pentru un metru cub de gaze naturale.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Cetățenii au păreri împărțite despre activitatea Guvernului condus de Natalia Gavrilița după primele 100 de zile. Cabinetul de miniștri a primit votul de învestitură din partea Parlamentului și a depus jurământul în fața președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, la 6 august 2021. Am ieșit în stradă să discutăm cu oamenii.

Cei întâlniți marți, 9 noiembrie, n-au fost foarte deschiși să-mi vorbească. Majoritatea au evitat subiectul pe motiv că nu vor să-și spună public părerea despre Executiv, nu oferă pur şi simplu interviu sau nu au timp să discute. Unii îmi făceau din mână înainte ca să-i întreb ceva, doar ca să evite discuţia.

Totuși au fost și cetățeni „curajoși” care au vorbit. Tanti Efimia se simte nedreptățită de guvernanți, deoarece simte din plin scumpirile care se țin lanț. „Poporul e obijduit. Prețurile îs sălbatice. E drept, ea (n. r. – Maia Sandu) se duce în UE, vede cum e acolo și vrea să facă. Dar la noi nu poți face așa ceva, înțelegeți? Uitați-vă ce sărăcie e în jur! Trebuie să-i dai omului și apoi să-i ei? Dacă dai salarii bune, pensii bune, numai atunci pune prețuri mai mari”, consideră Efimia, pensionară din Chișinău.

În fața Poștei Centrale, dau de o femeie din Sângera, suburbie a municipiului Chișinău. „Ar trebui să facă mai multe pentru popor. După anul nou se vor ridica prețurile la tot. Lumea nu știu cum va trăi! O tonă de cărbuni costă 3.500 de lei”, se plânge femeia care are o pensie de patru mii de lei. Banii nu-i ajung, însă, spune tanti Claudia, „va mânca mai puțin”.

Lumea ar vrea să înțeleagă…

În scuarul „Mihai Eminescu” îl întâlnesc pe Eugen, un tânăr care muncește în sectorul bancar. „Inspectoratul Național de Patrulare este văzut mai des pe străzi, asta e de bine. Prețurile sunt ridicate, dar nu cred că e vina Guvernului. Noi importăm gazele. Nu avem resurse naturale ca să nu depindem de cineva”, zice el.

Îl anunț pe Eugen că Agenția Națională de Reglementare în Energetică tocmai a aprobat noile tarife pentru gazele naturale. De la 1 noiembrie vom plăti 11,08 lei pentru un metru cub de gaze, ceea ce înseamnă de 2,4 ori mai mult decât până acum, când plăteam 4,64 lei, inclusiv TVA. „O să-i afecteze pe toți. Acum totul e legat de gazele naturale. Cred că va fi negativ pentru buzunarul nostru. Nu știu dacă salariile se vor ridica”, menționează Eugen.

Mă îndrept spre Piața Centrală din Chișinău. Acolo fluxul de oameni e mai mare și, respectiv, se aude vocea oamenilor de la țară. La poarta pieței zăresc o femeie care vinde câteva buchete de flori de sezon. „Rău a lucrat. Toți îs bandiți! Știu doar a amăgi lumea. Ard-o focul pe Sandu! La America să se ducă, nu aici! Eu îs vai de capul meu. Moșneagul stă la pat. Să trăiască Sandu cu pensia mea de două mii de lei!”, răspunde femeia vădit revoltată de situația economică din R. Moldova.

Tot la intrarea în Piața Centrală discut cu un bărbat de vreo 40 de ani. „Încă trebuie răbdare pentru a fi schimbări spre bine!”, susține bărbatul din r-l Hâncești.

La Piața Centrală, la fructe și legume, pe buzele tuturor stă majorarea prețurilor. Acesta e primul gând al oamenilor. „La toate produsele au crescut prețurile. La piață s-a scumpit totul. Vezi curechiul cât e de scump! Ia uită-te peștele cât costă! O să înghețăm și o să murim de foame. Ce să facă lumea? Asta e bătaie de joc. De ce Moscova n-a căutat datoria cât a fost Plahotniuc, Dodon la putere? Asta-i politică. Rușii vor să fim doar cu ei, doar pe ei să-i alegem. Am ales-o pe asta. Ea tot nu face bine pentru că ne târâie în Europa care este prăpastia sufletelor noastre. Când vor închide bisericile ortodoxe și ne vor face catolici cu de-a sila – atunci veți vedea mânia lui Dumnezeu!”, își dă cu părerea o femeie din Durlești.

La o tarabă intru în vorbă cu un bărbat trecut de 45 de ani. „Scumpirile în lanț nu depind de guvernanți. Schimbările nu se fac într-o zi”, spune laconic Virgiliu. Bărbatul vinde la piață pomușoare de sezon. Nu câștigă suficient pentru un trai decent, însă speră că va găsi o ieșire din situație.

La o altă tarabă, un bărbat zice că intenționează să emigreze din Republica Moldova. „Noi putem munci. Ar trebui să facă ce au promis la lume. Să facă bine, dar nu să arate coada. Noi încă ne vom descurca, dar ăștia mai bătrâni vor muri de foame. Ei și așa vin la piață și vor mai ieftin, dar de acum înainte de unde vor lua bani să cumpere?!”, se întreabă retoric bărbatul care vinde roșii.

Mă apropii de o femeie care vinde aloe vera. „Eu o iubesc pe Maia Sandu. Îmi place ceea ce face și îmi dau seama că nu poate îndeplini atât de ușor toate planurile. Vreau să o susțin cu gândul, cu sufletul! Toți pe aici o iubesc, să știți! Trebuie să-ți placă de om ca să-l susții”, crede tanti Galina. Femeia spune că are o pensie de 1.200 de lei pe lună.

Economistul Veaceslav Ioniță scrie pe blogul său că ultima dată o creștere mai mare decât în luna octombrie a fost înregistrată în anul 2000, când în luna iunie produsele alimentare s-au scumpit cu 7%. În valoare anuală, produsele alimentare s-au scumpit cu 12,7%, iar până la finele anului cel mai probabil va fi depășit recordul din 2007, când produsele alimentare s-au scumpit cu 15,4%.

Potrivit economistului, aceste scumpiri lovesc în mod special asupra păturilor social vulnerabile, printre care în primul rând sunt pensionarii și familiile cu mulți copii, unde produsele alimentare reprezintă mai mult de 50% din coșul de consum.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE