Rezultate de succes pentru judocanii moldoveni la Mondialele U23 și la Grand Slam Baku

920
0
Adil Osmanov, în acțiune

Două evenimente de anvergură au marcat lumea judo-ului internațional în perioada 5-7 noiembrie curent, la care s-au evidențiat prin măiestrie și strălucire sportivă atleți din Republica Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Radu Izvoreanu, vicecampion european

Astfel, judoka Radu Izvoreanu a câștigat medalia de argint la Campionatul European Under-23, desfășurat în orașul Budapesta (Ungaria). El a evoluat în categoria de greutate de 66 kg, în prima sa luptă impunându-se în fața lituanianului Matas Norkevicius (Lituania). Mai întâi, după două minute ale confruntării (timpul regulamentar în judo durează patru minute), el a obținut aprecierea waza-ari, realizând procedeul de rostogolire peste șold (koshi-guruma) în lupta la sol (ne-waza). Iar în scurt timp el reuși să-și proiecteze pe tatami adversarul printr-o aruncare prin apucarea centurii (obitori-gaeshi), adjudecându-și astfel victoria prin două procedee punctate cu waza-ari.

Vicecampionul european Radu Izvoreanu, pe podiumul performanței (primul din stânga)

În optimile de finală, judocanul nostru dădu piept cu Ivo Verhorstert, un sportiv din Țările de Jos. La expirarea primului minut al duelului, olandezul a obținut un waza-ari, reușind o aruncare prin ridicare şi tracţiune cu ajutorul şoldului (tsurikomi-goshi). Peste 30 de secunde însă Radu execută un procedeu de ippon (victorie instantanee), dezechilibrând adversarul prin împingere înainte și proiectându-l cu spatele pe tatami.

Stilul plin de încredere cu care performerul nostru, cu vârsta de doar 19 ani, și-a surclasat oponenții își găsi continuitatea și în următorul meci, din faza sferturilor. În lupta contra elvețianului Freddy Waizenegger, Radu reuși în primul minut un procedeu de waza-ari, prin rulare exterioară și aruncarea peste coapsă, iar cu două minute înainte de final urmă al doilea lui waza-ari (prin aruncare circulară pe spate – tomoe nage), aducător de victorie. În semifinala disputată împotriva reprezentantului Federației Ruse, Ismail Misirov, atletul nostru originar din Bozieni, Hâncești, reuși să învingă chiar în ultima secundă a partidei, realizând pe contraatac un procedeu de waza-ari și asigurându-și astfel argintul european. În marea finală, el a fost învins în ultimele secunde, într-un meci extrem de echilibrat, de românul Lucian Borș Dumitrescu.

Adil Osmanov, pe treapta a treia a podiumului continental

Compatriotul nostru Adil Osmanov (73 kg) în lupta sa inaugurală la aceste competiții a trecut de slovenul Nace Herković, care acumulase numărul critic de trei penalizări (shido) deja la ecuatorul partidei. O soartă similară a avut și celălalt concurent, spaniolul Daniel Segado, doar că a treia penalizare veni în prelungiri. În schimb în faza sferturilor, disputată contra francezului Enzo Gibelli, „ostilitățile” se încheiară doar după 45 de secunde, grație unui procedeu de ippon de mare spectacol în execuția lui Adil Osmanov, prin aruncare peste șold.

Denis Vieru (primul din stânga), pe podiumul de premiere

În semifinale, sportivul nostru (21 de ani) a cedat în ultimele secunde în fața georgianului Aleko Mamiașvili, printr-un procedeu de secerare din interior (waza-ari). Urmă finala mică, pentru medalia de bronz, în care discipolul școlii moldovenești de judo l-a învins pe belarusul Egor Truhan. Cu un minut înainte de sunetul final, Osmanov reuși un procedeu de waza-ari realizat pe contraatac, încercărilor disperate ale atletului din Belarus de a reveni neajungându-le parcă vlagă pentru a-și găsi finalitatea.

Per total, la acest Campionat continental s-au întrunit 297 de judocani (171 la masculin şi 126 la feminin) din 38 de ţări. Selecționata Moldovei, cu opt băieți și două fete în lot, s-a clasat pe locul 11, devansând asemenea state cu mari tradiții în domeniu cum ar fi Azerbaidjan, Turcia sau Ucraina. În concursul pe echipe, reprezentativa Georgiei a învins în finală formația Federației Ruse.

Denis Vieru, medaliat cu argint la Grand Slam Baku

La prestigiosul turneu ce s-a derulat în capitala Azerbaidjanului, o prestație deosebit de onorabilă a avut moldoveanul Denis Vieru (66 kg). În prima zi de concurs, el a dispus de sportivul din Mongolia, Narmandakh Bayanmunkh, care a fost sancționat cu înfrângere în minutul 2 al partidei, pentru execuția periculoasă a procedeului uchi-mata (aruncare cu secerarea coapsei prin interior). În sferturi, chișinăuianul s-a duelat cu georgianul Bagrati Niniașvili, meciul dovedindu-se foarte echilibrat și bine calculat din punct de vedere tactic, disputat între judocani de o valoare aproximativ egală. Timpul regulamentar se încheie nedecis, iar în cel adăugat Vieru îl luă pe adversar prin surprindere cu o aruncare peste şold din arsenalul koshi waza, învingând prin waza-ari.

În semifinale, atletul nostru (25 de ani) a avut o misiune deosebit de grea, primind replica japonezului Ryoma Tanaka, învingătorul Grand Slamului de la Paris ce a avut loc luna trecută. Lupta a adus o satisfacție deosebită spectatorilor, fiind de o mare clasă și de un suspans ieșit din comun. Tatonările reciproce, destul de tăioase, și-au găsit reflectarea pe tabela de marcaj în minutul doi, când judocanul nostru realiză procedeul de secerare aplicată cu piciorul la gambă din exterior (kosoto gake), obținând waza-ari. Tentativele ulterioare de a schimba soarta meciului, întreprinse de exponentul țării ce a inventat judo, s-au ciocnit de contraatacurile pline de dârzenie ale conaționalului nostru, calificat astfel pe merit în marea finală.

În lupta decisivă, Denis Vieru a fost învins de reprezentantul gazdelor, Orkhan Safarov. În debutul partidei, inițiativa i-a aparținut sportivului nostru, el fiind aproape de a finaliza procedeul uchi-mata, unul ce-ți aduce instantaneu câștigul. Însă la următoarea acțiune, judocanul moldovean se dezechilibră la o schimbare a direcției de atac, fiind aruncat peste șold cu rotire (ō guruma) și pierzând astfel prin ippon. De remarcat că judo este un sport extrem de dinamic, un procedeu executat în câteva zecimi de secundă adeseori punând punct partidei.

La competiţia de la Baku, dotată cu premii totale de 154 de mii de euro, naționala Moldovei a fost reprezentată de șapte judocani. În cadrul turneului au evoluat 195 de sportivi din 29 de țări, 128 la masculin şi 67 la feminin. În clasamentul general pe medalii supremația i-a aparținut Japoniei, cinci distincții de aur, una de argint și patru de bronz în palmares, podiumul fiind completat de Rusia (2-1-2) și Germania (2-0-2).

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE