(DOC) Judecători cu „donații” de milioane: Primii cinci în top

2718
0
Zeița Themis, simbolul Justiției

Un studiu al Asociației „Implicare Plus” arată că cel puțin cinci judecători moldoveni au beneficiat în ultimii ani de venituri din „donații” de peste un 1 milion de lei. Astfel, conform datelor ce provin din declarațiile de avere ale acestor magistrați, lider detașat la acest capitol este Dragoș Crigan, de la Judecătoria Chișinău, căruia i-ar fi fost donați 1.656.365 de lei, în 2018. Acesta este urmat de Alexandru Mardari (Judecătoria Chișinău), veniturile căruia au fost completate cu donații de 1.282.710 de lei, în 2020, Natalia Mămăligă (Judecătoria Chișinău), care a obținut donații de 1.200.000 de lei, în 2020, Olga Boțan (Judecătoria Chișinău), care a declarat donații de 1.177.838 de lei, primite în 2018, și Marcel Popescu (Judecătoria Bălți), cu donații de 1.139.071 de lei, în 2020.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

De asemenea, alți 17 judecători moldoveni au raportat donații ce depășesc suma de jumătate de milion de lei, iar alți 78 – de peste 100 de mii de lei.

Alți 111 foști sau actuali judecători au indicat în declarațiile lor de avere donații de până la 100 de mii de lei.

În total, echipa Asociației „Implicare Plus” a verificat 1749 de declarații anuale, la angajare/validare sau eliberare/demisie din funcție, depuse de foști și actuali magistrați pe parcursul anilor 2018-2021.

Subiectul așa-numitelor donații raportate de magistrați, care de cele mai dese ori camuflează venituri și proprietăți obținute din surse ce nu pot fi justificate din venituri oficiale, a fost frecvent abordat de jurnaliștii de investigație din R.Moldova.

Anticorupție.md, bunăoară, constată că numai în declarațiile de avere pentru 2020 fiecare al cincilea magistrat, din cei puțin peste 400 care activează în prezent în instanțele din țară, a indicat donații, sub formă de bani, mașini sau imobile.

Cu toate acestea, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) susține că se confruntă cu o serie de bariere în procesul de verificare a averilor dobândite inexplicabil de către judecători și procurori. Mulți dintre ei își ascund averile înregistrându-le pe numele unor rude sau persoane terțe, obțin donații impresionante pe care nu le declară legal sau raportează bunuri la prețuri derizorii. Chiar dacă ajung în vizorul inspectorilor de integritate care constată anumite abateri, mulți funcționari din justiție scapă basma curată, nu sunt eliminați din sistem, iar uneori sunt chiar avansați.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE