Șanțul

1407
0

Ca fost angajat al Primăriei Chișinău timp de vreo douăzeci și ceva de ani, știu câte probleme are de rezolvat un primar de comună. Chiar de le rezolvă, numărul nemulțumiților nu va scădea, iar al celor care să spună un cuvânt de mulțumire nu va crește. Pe aceștia din urmă i-am putea număra pe degete, căci așa e neamul nostru: mai mult cârcotaș, bârfitor, invidios, fudul și atotștiutor. Știe orice, chiar dacă nu cunoaște, vorbește de rău pe oricine, dar mai ales pe cei care nu-i îndreptățesc așteptările după scrutin. Cred că nu a fost vreun primar în istoria „țărișoricuței” noastre dragi care să întrunească toate calitățile necesare pentru a fi ridicat în slăvi, pentru că… Pentru că, na, nu prea știu nici eu de ce, dar știu că fac parte din acest popor de nemuțumiți și, având tot respectul pentru autoritatea publică locală și față de primarul de Grătiești, unde locuiesc, sunt și eu nemulțumit și chiar vreau să vă spun de ce.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În primăvara, sau vara, anului 2020 în spatele garajelor noastre cu acte în regulă, din șirul de lângă un bloc locativ nou și câteva case la sol, pe lângă drumul de piatră construit, s-a săpat un șanț de mai mare dragul, care șanț, zicea primarul, urma să fie betonat până la sfârșitul anului sau, cel târziu, până în primăvara anului 2021. A trecut timpul, au fost inundații, iar șanțul, încetul cu încetul, s-a transformat într-o frumoasă râpă. Vecinii cu case la sol au plantat puieți pentru împădurire pe malurile râpei-șanț ce se lărgește și se adâncește tot mai mult și mai mult… Noi, cei cu garajele, locuitori la bloc, ne bucurăm că vom avea aer curat, numai că

Sub stratul de pământ mânat la vale, nu se știe de când și de unde, s-a descoperit un cablu electric gros cât brațul unui bărbat vânjos, care, probabil, nu se vedea „din cosmos” înainte de excavare. În calculatorul primăriei se vedea însă bine substația electrică spre care, Doamne ferește, prin râpa-șanț, curg apele!… Se vedeau bine și clădirea pustie, sau ce a mai rămas din ea, a fostului Institut unional al tutunului, și casele mai din vale ale celor care se tem de ploaie și de mânia lui Dumnezeu. Și, nu în ultimul rând, și modestul meu „acaret”, sub care șanțul, acum râpă, a fost săpat la o distanță de un metru jumătate, doi…

Chiar dacă s-a scurs atâta timp, aveam răbdare și așteptam să se producă minunea promisă, numai că… La ultima întâlnire cu primarul, întâmplătoare, din magazinul alimentar, am îndrăznit și l-am întrebat când, în sfârșit, va fi betonată râpa-șanț, iar el mi-a spus că… nu știe. Uite-așa, nu știe și gata, deși, până acum, afirma că asupra problemei în cauză „se lucrează”!

Aceasta fiind situația, am hotărât să-i adresez deschis, fără menajamente, celui pe care l-am votat cu tot satul un îndemn cu anumite promisiuni.

Mult stimate domnule primar, nu așteptați să vă treacă termenul! Vă recomand să faceți un sondaj în rândul populației, poate, până la urmă, se găsește cineva care știe când o să vă țineți de cuvânt.

Din partea-mi, ca autor al textului de imn al comunei Grătiești, în caz că aveți totuși obraz și rezolvați problema creată, promit să introduc în textul operei nemuritoare încă vreo câteva rânduri prin care să imortalizez chipul domniei voastre – zâmbitor, cu mustăcioară și cu gândul la ce să mai faceți pentru binele comunei și al cetățenilor.

În caz contrar, vom pune, cei nedreptățiți, mână de la mână și o să vă facem un monument… în șanțul-râpă sau deja râpă adevărată. Acolo unde, pe moment, sub orice nivel, se află nivelul de soluționare a spinoasei chestiuni.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE