„Financial Times”, despre prețul gazelor rusești: Acordul de Liber Schimb cu UE, în schimbul unui contract avantajos pentru R.Moldova

786
0

Prin intermediul Gazprom, Rusia cere R.Moldova să „ajusteze” în favoarea sa sau chiar să renunțe la Acordul de Liber Schimb Aprofundat cu Uniunea Europeană, precum și să amâne implementarea Pachetului III Energetic, care presupune liberalizarea pieței energiei, în schimbul unui contract avantajos, pe o perioadă lungă, de livrare a gazelor, scrie „Financial Times”. Prestigioasa publicație britanică citează două surse care ar fi participat la negocierile de săptămâna trecută și, potrivit cărora, în schimbul gazelor, Rusia își dorește o slăbire a influenței europene în R.Moldova, după ce „în iulie președinta Maia Sandu și partidul pro-vest susținut de ea au câștigat detașat alegerile parlamentare”. Pe de altă parte, reprezentanții Kremlinului neagă existența oricărui aspect politic în tratativele pe care Gazprom le poartă cu autoritățile de la Chișinău cu privire la un nou contract de livrare a gazelor și prețul acestora în R.Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Potrivit jurnaliștilor de la „FT”, liberalizarea pieței gazelor va afecta Gazprom și Moldovagaz, subsidiara sa din R.Moldova, care controlează întreaga rețea de gaze din țară.

„Moscova și-ar dori ca Moldova să abandoneze Acordul de Liber Schimb și Aprofundat cu UE, iar în schimb să adere la Uniunea Euroasiatică. Moscova vede Moldova în sfera sa de influență și se consideră protectoarea populației vorbitoare de limbă rusă din regiunea transnistreană, acolo unde menține un contingent militar redus”, accentuează publicația economică din Marea Britanie.

Întrebat, la scurt timp după apariția articolului din „Financial Times”, dacă există aspecte politice în discuțiile dintre Moscova și Chișinău cu privire la livrarea gazelor, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat vehement acest lucru.

„Există un necesar de gaze, există o ofertă comercială, există de asemenea și problema datoriei acumulate. Toate acestea au un caracter absolut comercial. Despre niciun fel de politizare aici nu este și nici nu poate fi vorba”, a reacționat Peskov, citat de presa rusă.

Amintim că, luni, el declara același lucru, adăugând că Moscova își dorește să continue „într-un fel sau altul”, discuția cu Chișinăul pe tema gazelor.

Pe de altă parte, la sfârșitul săptămânii trecute, după ce a revenit din cea de-a doua sa vizită în Rusia, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Teritoriului, Andrei Spînu, anunța că oferta Gazprom-ului nu este în avantajul cetățenilor R.Moldova. „Prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termene restrânse a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz. Republica Moldova nu poate accepta să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune”, a scris el pe Facebook.

Tot atunci, însă, Gazprom a amenințat, prin intermediul unui purtător de cuvânt, cu sistarea totală a livrărilor în R.Moldova, dacă până atunci nu va fi semnat un nou contract, prin intermediul căruia autoritățile moldovene se vor obliga să achite, timp de trei ani, o datorie de peste 700 de milioane de dolari, la care pretinde gigantul energetic rus.

În aceste condiții, R.Moldova a achiziționat deja, în regim de testare, 2 milioane de metri cubi de gaze din surse alternative. Este vorba despre două companii – una din Polonia și alta din Olanda –, acest volum este însă suficient doar pentru a menține zilnic presiunea în sistemul de distribuție, în condițiile unui deficit provocat de livrările insuficiente din Rusia.

Menționăm de asemenea că, vineri, 22 octombrie, Parlamentul a instituit stare de urgență pe întreg teritoriul R.Moldova în legătură cu situația excepțională privind aprovizionarea țării cu gaze naturale. Decizia a fost luată în condițiile în care Gazprom a redus livrările în R.Moldova, iar rezultatul negocierilor cu gigantul energetic rus este incert.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE