„Educația cinematografică, cea literară și nivelul de cultură și-au lăsat aici amprenta”

216
0

Recent, în sala bibliotecii Liceului Teoretic Republican „Aristotel” a avut loc lansarea filmului „Ce zici?”. Tânăra cineastă, Ioana Vătămanu-Mărgineanu, autoarea scurtmetrajului, a revenit în instituția pe care a absolvit-o. „Vreau să fie un lucru cu care să se poată mândri și ei. E ca și cum aș lua o notă sau aș spune o poezie proprie în fața clasei”.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Spectatorii au vizionat filmul de două ori, așa cum propune chiar regizoarea. Maria Harea, fosta dirigintă, susține că a observat vocația Ioanei din anii de liceu și este bucuroasă că a revenit la ea. Filmul i-a plăcut nespus: „La vârsta mea, să privesc cu pasiune un film e ceva.”

Calitățile regizoarei de a concepe un film au fost apreciate și de profesoara de limba și literatura română, Marta Friptu: „Ca să prinzi o idee atât de concentrată într-un film de 20 de minute, trebuie să ai o pregătire extraordinară. Eu cred că aici educația cinematografică, cea literară și nivelul de cultură și-au lăsat amprenta”.

Elevii prezenți la eveniment au rămas impresionați de cele vizionate. Sergiu Doboș (clasa 11) menționează: „E antrenant că te ține mereu în suspans”, iar Ludmilei Friptu (cl. 12) i-a plăcut ideea Ioanei de a face ceva inedit.

Printre foștii colegi ai Ioanei se prezintă și Daniel Avram, care a decis să vorbească în nume colectiv despre realizarea tinerei. „Toată lumea s-a așteptat că Ioana, la un moment dat, își va face un debut în creație, în artă. Era previzibil că va fi un film, cu regie și scenariu. Pentru că îi știam predecesorii, părinții și acum și sora. Eu și mulți colegi de ai mei am rămas foarte plăcut surprinși că am avut ocazia să învățăm cu o fată așa de talentată.”

Planurile Ioanei nu se sfârșesc aici. Își propune să finalizeze studiile și să se implice în noi proiecte. „Urmez un semestru de schimb de experiență la Innsbruck, Austria. După care mă întorc la universitatea mea de la Riga, scriu teza de licență și îmi iau rămas bun de la anii de studenție. Între timp, am acceptat onoranta propunere să prezint emisiunea «Erudit Cafe». Iar mai departe, undele vieții vor decide încotro voi apuca.”

Filmul este o producție OWH Studio finanțată de Uniunea Europeană în cadrul programului „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova.

Autor: Victoria Cernea, stagiară

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here