Taxele „benevole”, tot mai forțate

1054
0

Fenomenul colectării diferitor taxe în școlile și grădinițele din Republica Moldova nu este o noutate, iar de la an la an, acestea devin tot mai mari și se colectează prin constrângere, se plâng mulți părinți. Fundația liceului, gimnaziului sau a grădiniței este o taxă lunară „benevolă”, de la 50 la 280 de lei, pe care mulți dintre părinți o plătesc mai mult obligați de teama consecințelor care se pot răsfrânge asupra copiilor.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În unele licee, diriginții demisionează în caz că părinții refuză să plătească această fundație, astfel sunt pedepsiți de către managerii instituțiilor. Centrul Național Anticorupție a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că 99 la sută din plângerile părinților privind fenomenul corupției în instituțiile de învățământ sunt anonime. Unii directori de licee refuză să discute la telefon despre aceste taxe, iar Ministerul Educației, solicitat pentru o reacție, a menționat că are la dispoziție 30 de zile pentru a răspunde.

Majoritatea părinților ne spun că prima ședință la început de an școlar începe cu scrierea cererii de aderare benevolă la asociația instituției de învățământ, prin care aceștia vor dona lunar sume care încep de la 50 de lei și pot ajunge până la 280 de lei. Cei care nu doresc să adere sunt intimidați prin diferite metode de către unii membri ai comitetului de părinți sau chiar de managerii liceului.

La Liceul Teoretic „Ginta Latină” se colectează 100 de lei lunar timp de un an calendaristic. Suntem singura clasă din liceu care ne-am opus colectării acestei sume. Din acest motiv profesoara a părăsit clasa noastră și și-a luat alta clasă de 1-a, nouă ne-au dat un tânăr specialist. În așa mod am fost pedepsiți de directoare”, ne spune un părinte care a solicitat să rămână anonim, ca și mulți alții, de teama consecințelor.

Pentru un an de studii la LT „Ginta Latină” fundația este de 1200 lei, plus, suplimentar, ceea ce se cere pentru reparație, bănci. Fără cadourile de sărbători”, menționează un alt părinte.

Bugetul Liceului „Ginta Latină” pentru anul 2021, conform site-ului primăriei, este de peste 14,5 milioane de lei, plus 1.200 de lei anual – fundația instituției pe care majoritatea părinților o plătesc.

Site-ul primăriei ne arată că instituțiile de învățământ își dau lunar darea de seamă pentru executarea bugetului, ceea ce este mai greu de identificat decât executarea bugetului pentru întregul an calendaristic.

Site-ul scoalamea.md ne arată că, în 2015, bugetul aceluiași liceu constituia 13.840.000, bani alocați din bugetul de stat. Sursa demonstrează că bugetul a fost executat în volum de 93%, asta ar însemna că circa 1 milion de lei din banii publici nu a fost utilizat.

Am încercat să discutăm cu directoarea LT „Ginta Latină”, Nina Juc, care ne-a declarat extrem de supărată următoarele: „Dar ce vă trebuim noi? Iar doriți să ne blamați? Toate bune și frumoase, atât”, a menționat Juc.

Prin telefon nu dau niciun interviu”

La LT „Mihai Eminescu”, fundația instituției se plătește tot anul, chiar și pe perioada vacanței de vară, ne spun părinții.

La liceu achitam 175, apoi 200 de lei, pe perioada verii 60 de lei plus 10-20 lei pentru stadion, la care timp de opt ani nu s-a făcut nimic absolut. Ultimul an de școală m-am opus să achit și directorul ne-a făcut probleme foarte mari”, ne spune un părinte de la acest liceu.

Pentru 2021, bugetul acestui liceu este de 10.400.000 de lei, bani alocați din bugetul statului. Site-ul scoala.md ne arată că, în 2015, bugetul LT „Mihai Eminescu” era de 10.840.000 de lei, iar acesta a fost executat în proporție de 88%.

Din cauza pandemiei Covid-19 și a restricțiilor impuse de către CNESP, în situația când persoanelor străine nu li se permite accesul în instituțiile de învățământ, l-am solicitat telefonic pe managerul instituției, Mihai Danu, pentru a comenta cele expuse mai sus, acesta ne-a comunicat că: „Prin telefon nu dau niciun interviu”.

La Liceul Teoretic „Dante Alighieri”, părinții spun că plătesc lunar 200 de lei – fundația instituției.

Și la Ungheni părinții achită taxe similare.

La noi în scoală, în Ungheni, se dau 180 de lei – în fondul clasei, 280 de lei – în fondul școlii, 60 de lei – servitoarea, 30 de lei, plus aducem produse de igienă pentru un an (4 tuburi de hârtie igienică, săpun lichid – 1 l, șervețele umede, șervețele uscate!). Mai cumpărăm jaluzele, bănci, dulapuri, printer, dăm bani pentru reparație, tablă, set de hârtie A4”, menționează părintele.

După două postări despre liceul din Cricova, nu se mai colectează deloc taxe”

Victoria Griza a declarat pentru „Gazeta de Chișinău” că la liceul din orășelul Cricova de un an nu se mai colectează bani în plic.

Sunt încă multe instituții de învățământ (grădinițe, școli) unde fundația se achită cu bani cash, adică un părinte strânge și scrie într-un caiet. Anume că nu este cont bancar. După două postări deschise despre cum se strâng bani fără factură în fondul clasei, nu se mai colectează deloc taxe, deja de un an, și, straniu lucru, cum ajung și foi A4, și detergent, și săpun, și hârtie igienică. În liceul din Cricova. Și apropo, bugetul este destul de generos, cam 10 milioane la 685 de copii”, ne spune Victoria.

Unii părinți susțin că nici Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” nu are fondul școlii, dar aceștia colectează câte 50 de lei pentru necesitățile clasei.

La CNA, 99% din plângerile legate de taxele ilegale sunt anonime

După cum ați observat majoritatea părinților care ne-au relatat despre taxele ilegale din școli au insistat să rămână anonimi. La fel și plângerile pe care mulți dintre aceștia le depun la organele competente în lupta cu corupția sunt anonime.

În prezent, CNA-ul nu ține o evidență a petițiilor în domeniul educației, dar menționez că 99% din plângerile depuse sunt anonime”, menționează ofițera de presă a CNA, Angela Starinschi.

Aceasta ne-a comunicat că toate plângerile, conform unui acord cu Ministerul Educației, se remit ministerului de resort pentru a lua atitudine. Acesta la rândul său poate doar pedepsi disciplinar pentru astfel de acte de corupție.

Ministerul Educației și-a propus un plan sectorial anticorupție în domeniul educației pentru anii 2018-2020 care se axează pe patru priorități:

  • excluderea (diminuarea) fenomenului colectării plăţilor informale în instituţiile de învățământ;
  • gestionarea eficientă şi transparentă a banilor publici în instituţiile de învățământ;
  • reducerea incidenţei fraudei academice;
  • precum și monitorizarea aplicării Codului de etică al cadrului didactic şi pregătirea cadrelor didactice pentru promovarea educaţiei de integritate şi anticorupţie.

Marți, 5 octombrie, am transmis o solicitare de informație Ministerului Educației, referitor la fenomenul colectării taxelor „benevole” în instituțiile de învățământ, însă insistând pentru a primi un răspuns, luni, 11 octombrie, serviciul relații cu mass-media ne-a comunicat că ministerul are la dispoziție 30 de zile pentru a oferi un răspuns.

Rapoartele CC pentru 2019-2020 demonstrează multe nereguli admise de MECC

În anul 2019, prin procedurile de achiziții publice, au fost atribuite 159 de contracte în valoare totală de 753,1 mil. lei, față de 412 contracte în valoare totală de 920,9 mil. lei, raportate în anul 2018. La 01.12.2020 valoarea contractelor atribuite au constituit 458,1 mil. lei sau 61% din indicele anului 2019, ca urmare a majorării pragurilor și excluderii din procesul competițional a achizițiilor de valoare mică.

Potrivit raportului, în subordinea MECC se aflau circa 200 de instituții, dintre care 88 de instituții finanțate din buget, care în anul 2020 au efectuat cheltuieli de casă în valoare de 2,46 miliarde de lei, iar cheltuieli efective în valoare de 2,61 mld. lei. De asemenea, în subordinea MECC erau cel puțin 113 entități la autogestiune, care au primit mijloace bugetare prin subsidii sau comandă de stat.
Conform constatărilor de audit, 87 de instituții bugetare, conform bugetului precizat, aveau planificate procurări în valoare de 640,48 milioane de lei și, respectiv, 602,32 milioane de lei. Dintre acestea, doar 25 de entități au elaborat planul de achiziții pentru anul 2020 în valoare totală de 61,18 milioane de lei sau doar pentru 10,2% din procurările precizate. De asemenea, din 106 instituții la autogestiune active din subordinea MECC, doar 29 de entități au elaborat planul de achiziții pentru anul 2020, în valoare de 108,3 mil. lei din totalul procurărilor de circa 654,7 mil. lei.

Autor: Carolina Chirilescu

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE