Poezie tânără la Atelierul „Vlad Ioviță”

705
0
Atelierul de scriere creativă „Vlad Ioviță”, cu noi participanți

Atelierul de scriere creativă „Vlad Ioviță” din cadrul Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” a fost înființat de Dumitru Crudu în 2009. Tinerii care îl frecventează consideră că e o adevărată școală pentru ei, anume aici s-a produs inițierea lor în ale scrisului, mulți dintre ei reușind să scrie texte competitive și chiar să-și editeze volumele de debut, în România și în Republica Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Fiecare ședință a Atelierului începe cu povestirea ultimei cărți citite de către participanți. Urmează propunerea temelor și procedeelor de scriere, următoarea etapă fiind scrierea unui text literar, fie poezie, fie proză. Iar la final se dă citire textelor, acestea fiind discutate, corectate, redactate.

Am avut drept model atelierele și cenaclurile pe care le-am frecventat când eram student la Brașov. Am participat și la cenaclul Euridice din București, unde la fiecare ședință venea câte un tânăr poet cu un grupaj de poezii sau un tânăr prozator, făceau o lectură și urmau discuții, textele erau redactate, îmbunătățite. Se făcea legătura cu contextul mai general al literaturii române și, în felul acesta, poetul vedea că nu e singur în acest drum și că alții simțeau umărul colegului. După modelul acesta am încercat și eu. La începutul fiecărei ședințe povestim o carte citită, apoi scriem jumătate de oră sau o oră, ulterior discutăm textele scrise. Aici, la atelier, s-au scris multe texte. Cu timpul, mulți tineri poeți au câștigat concursuri, au publicat cărți. Atelierul încearcă să ajute tinerii poeți în drumul lor spre prima carte sau a doua”, afirmă coordonatorul atelierului, scriitorul Dumitru Crudu.

Frecventez atelierul „Vlad Ioviță” de aproximativ un an şi mă bucur că datorită acestui atelier mi-am reinventat stilul de a scrie. Până a veni la atelier scriam versuri cu rimă. Acum însă am trecut la versul alb. Dumitru Crudu, coordonatorul atelierului, a făcut posibilă întâlnirea cu mai mulți scriitori şi poeți importanți, cum ar fi Radmila Popovici, Grigore Chiper, Şerban Axinte, Leo Bordeianu etc. La ședința de astăzi, de exemplu, am învățat tehnica haiku-ului şi am făcut cunoştință cu noii membri ai atelierului”, spune una din participante, Natalia Pîntea.

Un alt participant la atelierul „Vlad Ioviță” este Artiom Oleacu, ce a reușit să publice cartea „Miere pentru toate exponatele” (Editura Tracus Arte), volum câștigător al premiului „Alexandru Mușina”, în cadrul concursului de debut în poezie Alexandru Mușina 2019. O participantă activă este și Iraida Darmancev, o tânără talentată, căreia urmează să-i apară cartea de debut la București.

Frecventez atelierul de patru ani, pentru mine scrisul înseamnă un mod de a-mi exprima gândurile. Cu ajutorul atelierelor am reușit să avansez, pregătesc un manuscris. Atelierul de fiecare dată vine cu ceva nou, vin și noi participanți”, mărturisește Sergiu Stati.

Amatorii de arta scrisului sunt așteptați în fiecare sâmbătă la atelierul de scriere creativă „Vlad Ioviță”, ce are loc în incinta Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”.

Autor: Ludmila Hițuc

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE