Frumoasa adormită – Federația Rusă vrea să transforme Republica Moldova „în stomacul moale” al relației Tbilisi–Kiev–Chișinău

1320
0

Ministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a acuzat miercuri Washingtonul și Bruxellesul că „îi interzic direct” președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, să aibă „relații normale” cu Federația Rusă.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Această declarație a fost făcută de șeful diplomației de la Kremlin în cadrul unei reuniuni a șefilor de servicii de informații din statele CSI.

Avem o îngrijorare profundă față de caracterul fără precedent al ingerințelor Washingtonului și Bruxellesului în procesele interne politice din republică. Președintelui acestei țări chiar i se interzice să vorbească despre tendința de a avea relații normale cu Federația Rusă. Sperăm că Chișinăul va fi capabil să acționeze de sine stătător fără sugestii din afară”, a afirmat ministrul Afacerilor Externe al Rusiei.

Conferința conducătorilor structurilor de securitate și servicii de informații din statele CSI este o structură constituită în decembrie 2000 și alcătuită din șefi ai serviciilor de securitate și informații ale statelor care au semnat un acord de colaborare în acest sens.

Organizația își desfășoară regulat lucrările pe teritoriile statelor membre ale conferinței.

Președinția, fără reacție

Purtătoarea de cuvânt a Președinției, Sorina Ștefârță, a declarat că șefa statului nu are nicio reacție la declarațiile lui Serghei Lavrov și că o atare reacție ar trebui să vină, ca de obicei, din partea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE).  

Contactat de reporterul „Gazetei de Chișinău”, șeful Serviciului de presă al MAEIE, Daniel Vodă, a mulțumit pentru solicitarea de informație și a anunțat că va publica o declarație.

Solicitat de „Gazeta de Chișinău” să comenteze declarațiile lui Lavrov și lipsa de reacție din partea Chișinăului, observatorul politic Ion Tăbârță a declarat că îi este dificil să spună ceva despre episodul cu pricina din cauza că nu știe contextul în care oficialul rus și-a rostit afirmațiile.

Cert este că acum Rusia preferă să încheie contracte avantajoase de livrare a gazelor cu statele care vin individual la Moscova. Drept exemplu ar putea servi Ungaria. Probabil, Kremlinul îi trimite un mesaj Maiei Sandu să vină să discute direct cu el, dacă își dorește alte relații”, a spus el.

Referitor la lipsa de reacție din partea Chișinăului, în opinia expertului, este limpede că acesta nu poate să manifeste nicio reacție pentru a nu tensiona și mai mult relațiile cu Kremlinul în contextul negocierilor la prețul gazelor.

Lipsa de reacție este pe moment o soluție de a nu face ceva mai rău”, a spus Ion Tăbârță.

Jocul cvasi duplicitar” al Chișinăului

La rândul său, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române, Dan Dungaciu, în contextul problemei gazelor, nu a ezitat să îi critice pe ,,unii de la Chișinău, care se complac în jocul cvasi duplicitar în relația cu Ucraina și destul de soft în relația cu Federația Rusă”.

Ei vor intra în negociere cu Moscova, făcându-și iluzii că vor obține un preț mai mic la gaze”, a afirmat el pentru Portalul Anticoruptie.md, făcând aluzie la poziția Chișinăului față de interdicția impusă de Ucraina pentru mașinile cu numere transnistrene.

Jocul dublu al Chișinăului în problema interzicerii mașinilor cu numere transnistrene în traficul internațional a fost semnalat de mai mulți comentatori politici, inclusiv de la Tiraspol.

Ce urmărește, de fapt, Rusia

Vorbind despre miza Federației Ruse în regiune, Dan Dungaciu a afirmat că Rusia mizează pe decuplarea Republicii Moldova de Ucraina și Georgia.

,,Federației Ruse nu îi convine ca Ucraina, Republica Moldova și Georgia să aibă poziții unitare referitor la Federația Rusă, pentru că asta le întărește forța de lovire la nivel politic, la nivel strategic, și le întărește credibilitatea tuturor celor trei state. Federația Rusă vrea să transforme Republica Moldova într-un stomac moale.”

Dacă Federația Rusă are planul de a extrage Republica Moldova dintr-un parteneriat coerent cu Ucraina, observă Dungaciu, lucrul acesta va fi pus pe masă chiar dacă nu va fi explicit atunci când se discută atitudinea pe care Federația Rusă o va avea față de Republica Moldova, inclusiv în chestiuni energetice.

Chiar dacă vor obține un preț mai mic la gaze, asta nu însemnă că prețul gazului va fi mai mic, pentru că el se va regăsi în alte cedări pe care Republica Moldova le va face, dacă este dispusă să meargă pe acest scenariu. Orice cedare pe dosarul transnistrean, spre exemplu, pe care Republica Moldova o va face, este un avantaj strategic pentru Federația Rusă în negocierile cu Ucraina.

Frumoasa și Bestia”

Despre o posibilă vizită a președintelui Maia Sandu în Federația Rusă, Dan Dungaciu a comparat vizita președintei Maia Sandu la președintele Federației Ruse, cu un scenariu din „Frumoasa și Bestia”.

Prin simpla prezență a celui mai proeuropean președinte al regiunii, Maia Sandu, la Moscova, președintele Putin devine umanizat, iată că nici dracul nu-i atât de negru, din moment ce dl Putin se întâlnește cu dna Maia Sandu”, a punctat comentatorul.

Sentimentul meu este că acea vizită nu se va întâmpla până când nu vor exista anumite cedări ca și în cazul Ucrainei, pe care cel care vrea să meargă la Kremlin trebuie să le facă”, a mai declarat Dungaciu.

Surse din mediul diplomatic de la Chișinău susțin că Maia Sandu va merge la Moscova doar pentru a semna acorduri precise, excluzând orice vizită de curtoazie.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE