Cazul Stoianoglo și al adjunctul său, Popov: Acțiuni de protest, acuzații la adresa puterii și reacții oficiale

1053
0

Procurorii anticorupție au solicitat luni, 11 octombrie, un mandat de arest pentru 30 de zile pe numele lui Ruslan Popov, adjunctul procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Popov, învinuit de îmbogățire ilicită, a fost reținut sâmbătă, 9 octombrie, la numai o zi după ce șeful său, cercetat pe cinci capete de acuzare, a fost trimis în arest la domiciliu pentru un termen de 30 de zile. Avocații celor doi califică acuzațiile ce li se aduc acestora drept neîntemeiate și motivate politic, la fel ca și mai mulți foști și actuali politicieni, precum și unii experți, care vorbesc despre Stoianoglo ca despre un „deținut politic”. Între timp, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) și-a mobilizat duminică susținătorii la o acțiune de protest în susținerea lui Stoianoglo, la care însă, potrivit observatorilor, au participat nu mai mult de o mie de oameni.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În replică, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, declară că respectă dreptul fiecărui cetățean de a protesta, dar și că guvernarea va continua lupta anticorupție în orice circumstanțe.

Adunați în fața Parlamentului, participanții la mitingul organizat de BCS au scandat: „Libertate lui Stoianoglo!”, „Jos Maia Sandu!”, „Jos mafia!”, „Nu dictaturii!”, „Jos junta!”, „Vrem dreptate!”, „Libertate lui Stoianoglo și Popov!”.

Deputatul socialist Vlad Batrîncea a declarat în fața manifestanților că i-au chemat pentru a protesta împotriva „dosarelor fabricate, acțiunilor banditești cu mascații, împotriva justiției televizate, a încălcării drepturilor la apărare, împotriva procurorilor și judecătorilor corupți, care continuă să execute comenzi politice”. Jurnalistul Valeriu Reniță, fost purtător de cuvânt al Președinției pe vremea când Vladimir Voronin a deținut funcția de șef al statului, a afirmat că „un regim care bagă la dubă un om nevinovat este unul ticălos, iar regimul Maiei Sandu și-a dat arama pe față, este un regim antipopular”. Însuși Vladimir Voronin spune că „lupta cu corupția nu începe cu Procuratura Generală, e o muncă de sistem”. Potrivit lui Voronin, se dorește ca procurorul general să fie unul de buzunar.

La rândul său, un alt deputat BCS, Bogdan Țîrdea, a acuzat guvernarea de creșterea prețurilor la produsele alimentare, la materialele de construcție, la gaze, precum și pentru intenția de a crește vârsta de pensionare.

La unison cu aceștia, fostul ministru socialist al Justiției, Fadei Nagacevschi, susține într-un mesaj pe Facebook că Alexandr Stoianoglo poate fi considerat „deținut politic”.

Fostul lider al PL, ex-președintele interimar al R.Moldova, Mihai Ghimpu, o atacă și el pe Maia Sandu, insinuând că reținerea lui Stoianoglo s-ar fi făcut cu grave încălcări de procedură și, în asemenea condiții, „femeia care a promis puterea legii trebuie să aibă inimă de mamă, nu de Plahotniuc, care nu-i exclus să câştige el cel mai mult din această luptă!”.

Iar fostul premier Ion Chicu i-a adresat șefei statului un alt mesaj, în care afirmă că „o mână de criminali au sechestrat Procurorul General”, îi reproșează Maiei Sandu că a greșit când s-ar fi lăsat „manipulată” de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, și îi cere eliberarea lui Alexandr Stoianoglo, pentru a reveni „în câmpul legal”.

Menționăm în acest context că, săptămâna trecută, Maia Sandu a solicitat mai multă transparență în cazul arestului și reținerii procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Șefa statului susține că de transparența procesului depinde credibilitatea tuturor procedurilor aflate în desfășurare.

„Cer Procuraturii să informeze societatea plenar și la timp despre procedurile aplicate în cazul lui Alexandr Stoianoglo, despre motivele solicitării arestului pentru 30 de zile, precum și despre alte măsuri cerute de procurorul de caz, cu respectarea strictă a legii. În acest caz, ca și în toate celelalte, este nevoie de maximă transparență. Tăinuirea oricăror informații și comiterea oricăror abuzuri este inadmisibilă”, subliniază ea.

La cazul Stoianoglo s-a referit, într-un interviu la Europa Liberă, și noul ambasador al Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks. Diplomatul european consideră că decizia de a-l aresta pe procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a fost în limitele legislației.

„În plus, vreau să vă spun că o procuratură puternică este foarte importantă pentru un sistem judiciar și ați menționat aceste dosare de rezonanță cu care într-adevăr trebuie să se întâmple ceva, ele trebuie să avanseze, însă din cauza faptului că dosarul nu poate să stea pe loc și, de asemenea, de dragul dezvoltării țării, pentru că dacă astfel de cazuri se întâmplă, una la mână – cetățenii ar putea să pună sub semnul întrebării că drepturile lor sunt protejate și altceva este că și investitorii se vor gândi de mai multe ori înainte ca să vină încoace și să investească. Este foarte urât atunci când nu există încredere în sistemul de justiție. Repet: UE va sprijini reformele cu respectarea cerințelor despre care v-am vorbit”, spune Mažeiks.

El s-a referit și declarațiile făcute de actuala opoziție, potrivit căreia guvernarea, prin reținerea lui Stoianoglo, și-ar dori supunerea justiției. În acest sens, Jānis Mažeiks a precizat că „nu-și dorește ca rezultatul anchetei în acest caz să fie dependent de alte forme de exprimare legitimă”, făcând trimitere la protestul anunțat de opoziție.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE