Guvernul Cîțu a căzut în urma moțiunii de cenzură depuse de PSD și susținute de parlamentarii USR și AUR. Plecarea lui Florin Cîțu de la guvernare era previzibilă. A forțat-o și forjat-o el însuși, dar nu atât prin demiterea samavolnică a unor miniștri useriști din cabinetul de coaliție (crize de nervi ca acestea se întâmplă și la case mai mari), cât prin incapacitatea lui de a negocia și de a găsi compromisuri. Nici în cadrul alianței cu USR și UDMR, nici în propriul lui partid.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEHarța cu partenerii useriști s-a produs pe fundalul campaniei pentru șefia PNL și e foarte posibil să fi fost determinată de aceasta din urmă. Lupta cu Ludovic Orban, fostul lider PNL, a fost câștigată de Florin Cîțu, susținut de majoritatea liberalilor și de președintele Iohannis chiar în condițiile în care se știa că victoria lui Superman (porecla prim-ministrului) la alegerile din PNL va însemna căderea guvernului liberal. USR a dat de înțeles că va recrea coaliția și va participa la formarea unui nou cabinet de miniștri numai dacă președinte al PNL va rămâne Orban (deși tot USR-PLUS a fost acela care, acum un an, și l-a dorit premier tocmai pe tânărul și aparent reformistul Cîțu, nu pe mai bătrânul și conservatorul Orban).
Aripa pro-Cîțu a sfidat avertismentul și s-a ales cu un lider care are toate datele naturale pentru a distruge alianțe nu numai cu alte partide, ci și propria lui formațiune. Fișa lui Superman e cea a unui politician arogant, voluntarist, încăpățânat și mai ales necumpănit. Jucător de poker mai curând decât jucător politic, Florin Cîțu nu a cedat, crezând că USR își va înmuia clonțul pe ultima sută de metri, deoarece nu ar avea alte șanse de guvernare decât împreună cu liberalii. Miză greșită, întrucât nu se știe ce îi este mai drag USR-ului acum: guvernarea sau confortabila opoziție într-un răstimp de criză majoră, în care toate pietrele vor zbura, meritat sau nu, exclusiv spre guvernanți. Cel mai penibil nu a fost însă bluful unui cetățean imatur, ajuns prim-ministru, cât sprijinul necondiționat pe care i l-a acordat acestuia un președinte, altfel, destul de echilibrat ca Iohannis.
Din gâlceava coaliției câștigă, firește, opoziția. Ultimul sondaj a arătat nu doar un avans major al PSD (35%), ci și posibilitatea ca AUR să urce la 15-20% în caz de anticipate. Dacă acesta e rezultatul care le convine liberalilor și useriștilor – cei din urmă au pierdut deja vreo 6% din preferințele electoratului și și-au ales deunăzi un președinte, Dacian Cioloș, care va înclina și mai tare balanța ideologică spre „progresism“, opțiune radicalizantă, în context românesc –, atunci așa să fie! Dar să nu mizeze cumva, nici unii, nici alții, pe înțelepciunea poporului român care, dacă va veni la urne, va face abstracție de caftul PNL-USR, va disocia între scăderile pe termen scurt și avantajele pe termen lung ale unei alianțe liberal-reformatoare, notându-i nu numai eșecurile, ci și realizările, și nu va aduce la guvernare populist-coruptul și retrogradul PSD sau, și mai bine, populist-radicalul AUR.
Din nefericire, realitatea e alta. Iute supărăcios, mereu zborșit, cu memorie deficitară și cu școală de politologie la Antena 3 sau pe FB, alegătorul român este gata, în momentul de față, să facă poate cea mai mare și mai neplăcută surpriză Bruxelles-ului, obișnuit cu gândul că cel puțin în România nu are o guvernare eurosceptică, antidemocratică, nativistă etc. Adică tot ce îi caracterizează pe vecinii unguri, de exemplu. Publicul cumpătat și rațional din țară încă mai crede că o alianță șchioapă PNL-USR-UDMR e tot mai bună decât triumful PSD-AUR (căci triumf va fi, să nu ne facem nicio iluzie în această privință). În clipa în care niciun actor sistemic nu este, efectiv și obiectiv, în stare să stopeze o criză economică majoră și când e nevoie mai curând de puțină răbdare până lucrurile se mai așază, și în lume, și la noi, venirea la putere a unor formațiuni populiste cu idei deșucheate poate avea urmări dintre cele mai nedorite. Poate chiar mai grave decât disconfortul provocat de inflație, scăderea temporară a puterii de cumpărare etc. Avem destule exemple din propria noastră istorie, dar și din istoria altor națiuni, care confirmă acest lucru.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE