Larisa Turea: „Foametea ne-a traumatizat ca neam”

835
0
Larisa Turea, autoarea volumului „Cartea foametei”, la lansarea ediției a 3-a. Muzeul Național de Literatură „M. Kogălniceanu”, 29 septembrie 2021. Foto: Nadejda Roșcovanu

Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” a organizat pe 29 septembrie, în cadrul „Miercurilor literare”, lansarea volumului „Cartea foametei” (ediția a treia, completată, Editura Cartier, 2021) de Larisa Turea. Volumul include mărturii ale supraviețuitorilor foametei, documente de arhivă și fotografii din Arhiva de Stat.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Maria Șleahtițchi, directorul Muzeului Național de Literatură și moderatoarea evenimentului, a menționat că aceasta este o carte deosebită, care vorbește despre tragedia neamului nostru, o carte a memoriei.

Larisa Turea face un act de eroism revenind permanent la această temă majoră. Este o carte ce trebuie să intre în patrimoniul naţional al Republicii Moldova şi al intelectualităţii româneşti”, a declarat scriitorul Ion Hadârcă.

Compozitorul Eugen Doga a felicitat-o pe Larisa Turea, mărturisind că îi admiră curajul de a lucra la această carte: „Îmi imaginez cât de dificil a fost. Nu e o temă de dragoste, dar e o temă de durere şi adevăr”.

Scriitorul şi editorul Gheorghe Erizanu a menționat: „Ediția a treia a cărții este completată cu mărturii din Găgăuzia, fiindcă foametea nu a ținut cont de etnii. E nevoie de repetat şi de repetat adevărul, fiindcă ceea ce s-a întâmplat în 1947 a fost un genocid contra poporului”.

La lansare a participat și Vali Boghean care a compus şi interpretat muzica la spectacole radiofonice, bazate pe „Cartea foametei”: „Când am muncit asupra acestor proiecte cu domnul Petru Hadârcă și doamna Turea, să ştiţi că am avut unde mă întoarce: în amintirile şi povestirile lui taică-meu. Generația lui a trecut prin această tragedie pe care nu trebuie s-o uităm”.

Larisa Turea a început munca asupra cărţii în anii 80, împreună cu soţul său, regretatul Valeriu Turea. Pe atunci, nu avea nicio speranţă să fie publicată. A perseverat, iar acum a ajuns la a treia ediţie. În acest volum, de 560 de pagini, sunt publicate peste 70 de monologuri ale unor oameni care au supraviețuit foametei din 1947-1948.

În plus, am fost din nou la arhivă și am găsit alte dosare privind foametea. În special, în acest volum am adus materiale și despre regiunea autonomă Găgăuzia, care a suferit enorm. Am în acest volum o mărturie foarte interesantă din Avdarma, unde există și un memorial dedicat foametei și tifosului și, în paralel cu această mărturie, am găsit o scrisoare a unui ministru de atunci, un ministru care mergea în campania electorală, pentru că în februarie 1946 au fost alegeri. Și el descrie lucrurile care se întâmplau atunci – despre cadavrele care zăceau pe drumuri, despre oamenii care se agățau de cei care veneau de la centru, cu speranța că le vor ajuta, povestește Larisa Turea. A fost o tragedie extraordinară care ne-a traumatizat ca neam, o tragedie care ne-a umilit, pe care am fost nevoiţi s-o suferim în tăcere pentru că era o temă interzisă. Deși s-a făcut totul ca populația băștinașă să fie distrusă prin teroare și înfometare, prin marginalizare și umilință, totuși mulți și-au păstrat calitățile cele mai puternice, au rămas oameni”.

Amintim că prima ediție a „Cărții foametei” a apărut în anul 1991, fiind semnată de Larisa Turea împreună cu Valeriu Turea. A doua ediție a cărții a apărut la București, în 2008. În baza acestei cărți cutremurătoare au fost montate două spectacole la Teatrul Național Radiofonic din București („Pâinea cea de-a pururi” și „Plânsul pământului”, în regia lui Petru Hadârcă), precum și spectacolul „Seceta roșie” la Teatrul Național din Iași. La Radio Moldova a fost montat un spectacol pentru copii – „Pâinică de la iepurele șchiop”, care a luat premiul pentru cel mai bun spectacol radiofonic.

Scriitoarea Larisa Turea continuă să cerceteze tema foametei. Concomitent, lucrează la o carte despre marele actor Dumitru Caraciobanu.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE