Stoianoglo, acuzat de corupere pasivă și abuz în serviciu, chiar în timp ce pierde meciul cu PAS la Curtea Constituțională

404
2
Procurorul general al R.Moldova, Alexandr Stoianoglo

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, este acuzat de corupere pasivă și abuz în serviciu. Învinuirea i-a fost adusă de deputatul PAS, Lilian Carp, care a depus la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) o sesizare în legătură cu acțiunile lui Stoianoglo din 2011, când acesta, din postura de președinte al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, ar fi facilitat adoptarea unor modificări legislative ce au permis unor agenți economici să scoată bani din conturi bancare blocate în acel moment. Aceste acțiuni ar avea legătură cu dosarul denumit „Laundromatul rusesc”. Între timp, actualul procuror general a mai pierdut un episod din „războiul” său cu noua guvernare PAS, după ce Curtea Constituțională a respins ca inadmisibilă sesizarea sa cu privire la eliminarea lui Dumitru Pulbere, cunoscut susținător al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), din componența CSP.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Într-o înregistrare postată pe Facebook, Lilian Carp spune că introducerea sintagmei „având efect suspensiv” în Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului a generat operarea unor activități care intră în zona infracțiunilor de spălare de bani.

„Sintagma, având efectiv suspensiv, a fost introdusă ca amendament în lectura a doua, în legea 190 din 2007, cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului. Sintagma a permis companiilor nerezidente ale căror conturi au fost blocate, prin deciziile Serviciului Prevenire și Combaterea Spălării Banilor să deblocheze conturile și să transfere banii doar prin prezentarea la bancă a recursului asupra deciziei de suspendare a operațiunilor financiare. (…) Semnătura lui Stoianoglo se regăsește și sub fișa amendamentelor care au fost acceptate și votate în lectura a doua. Prin introducerea sintagmei: „având efect suspensiv” a fost facilitată comiterea infracțiunii de spălare de bani, fapt ce denotă un abuz de serviciu sau infracțiunea de corupere pasivă, deoarece nu există nicio altă motivare a acestui fapt”, a accentuat Lilian Carp.

Alexandr Stoianoglo nu a răspuns, deocamdată, jurnaliștilor care au încercat să-i solicite un comentariu cu privire la aceste acuzați.

Anterior, însă, și fosta deputată a Platformei DA, Inga Grigoriu, care a condus o comisie parlamentară specială de investigație cu privire la afacerea „Laundromatul rusesc”, a depus o sesizare similară la CSP. Aceasta a fost respinsă, după care Grigoriu s-a adresat la Centrul Național Anticorupție (CNA).

Remarcăm în aceste circumstanțe, în care PAS și președinta Maia Sandu cer cu insistență demisia lui Alexandr Stoianoglo, acuzat de inacțiune și chiar complicitate în dosarele privind marea corupție, că joi, 30 octombrie, Curtea Constituțională a refuzat să accepte trei sesizări din partea procurorului general, precum și a deputaților BCS, Vasile Bolea și Vladimir Voronin, cu privire la pretinsa neconstituționalitate a unor modificări la Legea cu privire la Procuratură.

Prevederile legale contestate de aceștia se referă, în special, la componența CSP și la plafonul de vârstă de 65 de ani pentru membrii Consiliului, în baza căruia președinta Maia Sandu l-a eliberat din funcție pe Dumitru Pulbere. De asemenea, erau vizate amendamentele cu privire la înființarea unui mecanism de evaluare a performanțelor procurorului general, care ar putea duce în final la demiterea lui Stoianoglo, în cazul obținerii unui calificativ „nesatisfăcător”.

Amintim că, în prealabil, Curtea Constituțională a suspendat vineri, 24 septembrie, acțiunea decretului prin care președinta Maia Sandu l-a exclus din componența CSP pe Dumitru Pulbere. Decizia Curții a venit în urma unei sesizări depuse acum trei zile de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, la scurt timp după ce Președinția a anunțat că avocata Svetlana Balmuș a fost propusă Maiei Sandu, de o comisie specială, pentru a fi numită în funcția de membru al CSP din partea societății civile, adică exact în locul lui Dumitru Pulbere.

Viitoarea componență a CSP este importantă pentru noua putere deoarece, în conformitate cu modificările introduse la Legea cu privire la Procuratură, această instituție poate iniția procedura de evaluare a performanțelor lui Alexandr Stoianoglo și, în final, duce la demiterea acestuia.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

2 COMENTARII