Premierul Natalia Gavrilița și-a încheiat prima sa vizită în străinătate, efectuată în perioada 27-28 septembrie la Bruxelles, la invitația înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell. În cadrul vizitei sale premierul a dat asigurări că actuala guvernare de la Chișinău vede în UE un partener important care ar putea sprijini Republica Moldova pe calea redresării economice, a reformei justiției și în lupta anticorupție. La rândul său, a primit asigurări că UE este deschisă să sprijine Republica Moldova și „agenda de reforme ambițioase” pe care își propune să le realizeze actuala guvernare.
Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.
SUSȚINEPatru priorități ale actualei guvernări, enumerate la Bruxelles
În cadrul întrevederii cu președintele Consiliului European, Charles Michel, Natalia Gavrilița a vorbit despre prioritățile actualei guvernări: implementarea reformei justiției și combaterea corupției, gestionarea pandemiei de COVID-19, relansarea creșterii economice și consolidarea instituțiilor statului.
Președintele Consiliului European a menționat că UE este deschisă să sprijine Republica Moldova și agenda de reforme pe care se angajează să o realizeze actuala guvernare. „Moldova este un partener important și prioritar pentru noi”, a spus oficialul european.
În context premierul și-a exprimat încrederea că actuala vizită va pune bazele pentru relansarea relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, astfel încât, în următoarea perioadă, să fie posibilă avansarea dialogurilor la nivel înalt în domenii legate de securitate, justiție și energie.
RM va avea susținerea UE
În cadrul întâlnirii sale cu înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell Fontelles, Natalia Gavrilița a menționat că actuala guvernare vede în UE „un partener esențial” în calea spre redresarea economică.
„Sunt aici pentru a relansa dialogul dintre țara mea și Uniunea Europeană. Parteneriatul nostru este unul puternic, dar cred că este loc pentru o cooperare mai profundă pentru legături politice, economice și sectoriale mai puternice. Sunt convinsă că acest parteneriat este cheia prosperității și sper că vom continua să consolidăm cooperarea”, a declarat Natalia Gavriliță.
Premierul a discutat cu Josep Borrell agenda reformelor în care este angajată Republica Moldova și a anunțat că în lunile următoare guvernarea își propune să aprofundeze reforma justiției, gestionarea pandemiei și consolidarea instituțiilor statului. „Mă bucur mult că UE sprijină Moldova pe fiecare dintre aceste priorități”, a accentuat premierul.
În context, ea a mulțumit UE și statelor sale membre pentru sprijinul în furnizarea de echipamente medicale, vaccinuri și alte materiale necesare pentru susținerea sistemului nostru de sănătate. „Multe vieți au fost salvate datorită acestui sprijin”, a punctat premierul.
Conflictul transnistrean: „statut special” pentru Transnistria
Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, a salutat intenția guvernării de la Chișinău „de a aduce Moldova mai aproape de Uniunea Europeană”.
„Știți că susținem cu fermitate agenda ambițioasă de reforme a guvernului dumneavoastră, în special în ceea ce privește statul de drept, reforma sistemului de justiție și combaterea corupției.
Cred că este foarte important ca aceste reforme să fie durabile și să aducă rezultatele scontate. Comisia Europeană a promis sprijin financiar pentru punerea lor în aplicare.
Toate instituțiile Uniunii Europene vor continua să se angajeze în asocierea politică și integrarea economică cu Moldova, în conformitate cu Acordul de Asociere Uniunea Europeană – Moldova”, a spus Josep Borrell.
Cei doi oficiali au abordat în cadrul discuției și problema conflictului transnistrean. Oficialul european a menționat că UE este pregătită să faciliteze un proces de soluționare pașnic „pe baza respectării integrității teritoriale și suveranității Republicii Moldova, cu un statut special pentru Transnistria”.
Deblocarea finanțării
Vizita premierului la Bruxelles a fost însoțită de două anunțuri importante de asistență financiară. Primul – că Republica Moldova a primit 36,4 milioane de euro, prima tranșă din cele 600 de milioane promise de Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut în cadrul întrevederii oficiale a prim-ministrului cu Oliver Varhelyi, comisar european pentru vecinătate și extindere.
Un alt anunț important din cadrul acestei vizite e că R. Moldova va primi în curând cea de-a doua tranșă de 50 de milioane, din asistența de 100 de milioane de euro, contractată anul trecut, drept sprijin de urgență pentru economie.
Dacă pentru primul acord, UE nu a înaintat condiții Chișinăului, cea de-a doua tranșă a fost condiționată prin recuperarea banilor furați în 2014 din sistemul bancar (fapt pe care a încercat să-l nege recent procurorul general Alexandr Stoianoglo). În cadrul întrevederii cu Paolo Gentiloni, comisar european pentru economie, Natalia Gavrilița a mulțumit pentru decizia de a fi rambursată cea de-a doua tranșă a acestei asistențe. Cele 50 de milioane de euro urmează să ajungă în Moldova la începutul lunii octombrie.
În contextul recuperării banilor din frauda bancară, șefa Guvernului a menționat angajamentul ferm de a investiga și recupera aceste active, subliniind, totodată, că pentru aceasta este nevoie de o justiție funcțională.
Eurodeputați: Un climat favorabil pentru proiecte ambițioase
Europarlamentarul Siegfried Mureșan, președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova, a salutat faptul că prima sa vizită șefa Guvernului a decis să o întreprindă la Bruxelles.
„În ultimii ani, Parlamentul European a dorit să sprijine cât mai mult cetățenii Republicii Moldova și, din păcate, multe dintre guvernele anterioare au fost un obstacol (…)
Uniunea Europeană dorește să fie alături de cetățenii din RM inclusiv în vremuri dificile și dovadă stă faptul că Republica Moldova a devenit prima țară din afara Uniunii Europene căreia Comisia Europeană i-a oferit un pachet foarte ambițios de asistență economică, exact la fel ca pachetul de asistență economică oferit statelor membre UE”, a precizat Siegfried Mureșan, referindu-se la cele 600 de milioane de euro oferite de UE, destinate luptei cu pandemia și implementării reformelor.
Eurodeputatul a mai spus că Parlamentului European așteaptă de la actuala guvernare acțiuni clare de întărire a statului de drept, de combatere a corupției și de combatere a spălării banilor.
Raportorul pentru Republica Moldova din Parlamentul European, Dragoș Tudorache, a menționat referitor la prima vizită a șefei guvernului moldovean la Bruxelles că actuala guvernare trebuie să-și traseze foarte clar obiectivele și să solicite partenerilor europeni asistență financiară pentru proiecte concrete. Europarlamentarul spune că atât climatul politic de la Chișinău, cât și cel de la Bruxelles este unul favorabil implementării unor proiecte ambițioase, în beneficiul cetățenilor.
Europarlamentarul recunoaște că așteptările cetățenilor de la noua guvernare sunt enorme, iar din acest motiv este necesară livrarea unor rezultate imediate. Tudorache spune că, având o majoritate parlamentară confortabilă în Legislativ, guvernarea trebuie să-și îndeplinească angajamentele asumate pentru acordarea împrumuturilor și granturilor anunțare de UE.
Comentatorul politic Ion Tăbârță a menționat referitor la vizita Nataliei Gavrilița că actuala guvernare a comunicat partenerilor din capitala UE prioritățile pe care își propune să le realizeze și a solicitat suport pentru realizarea celor patru priorități ambițioase și complicate. Suportul va fi oferit în continuare condiționat, prin mecanismul pe care l-a introdus UE în relația cu R. Moldova pentru a o susține. Mai departe, va fi condiționat de modul în care Guvernul va reuși să realizeze ceea ce și-a propus și ceea ce și-a asumat în dialogul cu UE.
În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.
SUSȚINE