Rezultatele și ambițiile sectorului tehnologiilor informaționale

762
1

Sectorul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor, TIC, se numără printre marii câștigători de pe urma pandemiei de COVID-19. În 2020, un an dificil pentru toată economia, sectorul a înregistrat un volum al serviciilor și produselor în valoare de export de 304 milioane de dolari, cu 50% mai mult decât în anul precedent.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Și este firesc, or în pandemie pentru aceștia nu a reprezentat o problemă lucrul de la distanță, iar o serie de servicii, desfășurate până la acel moment în birouri, s-a mutat pe on-line.

Creștere fulminantă în ultimii șase ani

Sectorul este într-adevăr într-o creștere spectaculoasă în ultimii ani. Din 2015 până în 2020, numărul companiilor TIC a crescut de la 1714 la 2397, iar numărul angajaților – de la 21,3 mii la peste 30 de mii. Și nu e vorba despre locuri de muncă prost remunerate. Salariul mediu brut în companiile producătoare de servicii IT a crescut de la 15,35 mii de lei în 2015 până la peste 24 de mii în 2020. Este de departe cel mai mare salariu mediu pe sector. Salariul celor din comunicații electronice (cealaltă componentă a sectorului) este puțin mai modest, evoluând de la 10,3 mii de lei în 2015 la 14,12 mii anul trecut.

Cifra de afaceri în domeniul TIC a crescut în șase ani de la 8,5 miliarde la 15,4 miliarde lei, iar volumul exporturilor – de la 165 de milioane la 304 milioane de dolari.

Este cea mai spectaculoasă creștere din ultimii ani și un domeniu promițător și în continuare.

Însă domeniul TIC nu presupune doar companiile de telefonie și cele de elaborare de softuri. La categoria IT sunt înscrise și companiile care exportă servicii on-line de consultanță, inclusiv financiară, custom service și multe alte astfel de servicii.

De ce investitorii deschid astfel de companii anume în Republica Moldova?

Statul de mai bine de 10 ani încearcă să creeze condiții prielnice pentru dezvoltarea sectorului printr-o serie de facilități fiscale, iar la 1 ianuarie 2018 și-a început activitatea primul parc IT în Republica Moldova, o platformă creată de Guvern pentru stimularea investițiilor și dezvoltarea afacerilor IT, cercetare, dezvoltare și inovare digitală.

Moldova IT Park” oferă o serie de avantaje și stimulente rezidenților săi, cum ar fi impozitul unic de 7%, regimul virtual de operare, rezidenții activând în propriile oficii din orice localitate din Republica Moldova.

Rezidenții parcului beneficiază de o interacțiune simplificată cu autoritățile publice și de posibilități de a atrage specialiști străini pe perioadă îndelungată prin „IT visa”.

Lista activităților este destul de extinsă, de dezvoltare software, servicii IT, grafică și design digital până la cercetare și dezvoltare sau proiecte educaționale.

În alte domenii, cele ce țin de custom service, investitorii sunt atrași prin forța de muncă relativ ieftină, comparativ cu alte țări din regiune, dar și de specialiști calificați.

Digitalizarea guvernării, o nouă etapă de dezvoltare

În cadrul tradiționalului Moldova ICT Summit, desfășurat zilele acestea la Chișinău, Veaceslav Cunev, președintele Asociației Naționale a Companiilor  din Domeniul TIC (ATIC), a chemat la o mobilizare a autorităților, mediului de afaceri și a societății pentru ca sectorul IT să devină și să se mențină ca o locomotivă a creșterii economice.

Trăim într-o lume în care domeniul tehnologiilor informaționale este unul crucial și nu există nimic altceva fără IT. De aceea, mi-aș dori ca toți să conștientizeze acest lucru și să-i înțeleagă importanța. Îmi doresc să ne implicăm cu toții și să depunem eforturi pentru ca sectorul IT să fie o locomotivă a creșterii economice, care să dezvolte și celelalte industrii tradiționale ale țării.  Succesele înregistrate de industria IT ne motivează pe noi, reprezentanții ATIC, să promovăm dezvoltarea sectorului și a capitalului uman necesar, competitivitatea regională a sectorului IT, să ne implicăm și mai mult pentru a susține digitalizarea la nivel național și să consolidăm ponderea PIB-ului industriei”, menționează Cunev.

La rândul său, Iurie Țurcanu, viceprim-ministru pentru digitalizare, a declarat că domeniul TIC este unul prioritar pentru sectorul guvernamental și i se va acorda o atenție sporită în următorii ani.

Agenda digitală națională conține acțiuni importante de transformare digitală a sectoarelor strategice ale economiei naționale, dar și a societății. Vom îmbunătăți interacțiunea statului cu cetățenii prin servicii publice modernizate și prin procese administrative simplificate. Vrem servicii publice mai prietenoase, disponibile atât cetățenilor din țară, cât și moldovenilor din diasporă. Pentru sporirea accesibilității serviciilor electronice vom introduce noi instrumente de identitate electronică, care vor putea fi obținute de la distanță și vom lucra la recunoașterea reciprocă a certificatelor digitale. Vom susține mediul de afaceri prin implementarea de soluții digitale pentru business și prin instituirea unui cadru favorabil pentru antreprenori, adaptat la progresul tehnologic”, a anunțat vice-premierul.

Suedia, exemplu și sponsor

În ultimele două decenii, Suedia a fost un partener al autorităților moldovene în implementarea agendei de dezvoltare și de reformare.

Am pus accentul pe inovație, digitalizare și TIC și continuăm să ne onorăm acest angajament și să susținem Moldova pe calea sa către transformarea digitală. Sectorul IT este o forță motrice pentru Moldova și sunt bucuroasă că Suedia susține mai multe proiecte, care deja au un mare impact, iar, pe măsura extinderii, ajung la tot mai multe persoane, din toate orașele țării. Iar pe această cale, salut prioritățile stabilite de Guvernul Moldovei, în special cele legate de digitalizare. Suedia a dezvoltat o strategie digitală ca parte a priorităților naționale, care încurajează incluziunea, promovând abilitățile digitale și sporind inovația. Sperăm că împărtășirea experienței noastre ne poate consolida și mai mult parteneriatul”, a menționat în cadrul summitului Katarina Fried, ambasadoarea Suediei la Chișinău.

La rândul său Thomas Foerch, manager de proiect, GIZ Moldova, a apreciat că digitalizarea și dezvoltarea domeniului TIC sunt priorități pentru autoritățile locale.

Statisticile și rezultatele înregistrate de creșterea sectorului TIC din R. Moldova sunt într-adevăr impresionante și, cu această ocazie, felicit Guvernul RM și fiecare partener implicat pentru acest succes incredibil. Numărul companiilor internaționale care aleg R. Moldova pentru a-și extinde activitatea este în continuă creștere, în ciuda situației pandemice. Așadar, inspirându-ne din rezultatele excelente de până acum, să continuăm să susținem și să ne implicăm deplin în parteneriate și inițiative oportune pentru R. Moldova, ca să putem ține pasul cu schimbările rapide în domeniul TIC la nivel global”, a promis acesta.

Ambiții mari

La rândul său, Ion Iordachi, director general interimar al Agenției de Investiții din Moldova, a subliniat că, RM, pe lângă faptul că a devenit cunoscută grație uneia din cele mai mari viteze la internet din lume, sectorul ICT a înregistrat o creștere a veniturilor din vânzări, iar referitor la exporturi, a depășit chiar și exportul de vinuri.

Agenția de Investiții prin mandatul său de atragere a investițiilor și promovarea exporturilor a susținut în ultimii trei ani sectorul în diferite domenii de promovare, atât pe plan intern, cât și extern. Credem că R. Moldova poate să devină un hub regional prin atragerea fondurilor și a specialiștilor din țări precum cele din CSI sau Orientul Mijlociu, dar și comunitatea internațională de nomazi digitali”, a anunțat Iordachi.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE

1 COMENTARIU