Școala, tot sub semnul Covid-19

673
0

Este al doilea an la rând când școala se desfășoară în pandemie de coronavirus. Clase întregi din diferite instituții de învățământ sunt plasate în carantină. Peste 950 de copii din Republica Moldova au fost infectați cu Covid, potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

La nicio lună de la începerea noului an școlar, situația este complicată, atât în Chișinău, cât și în Republica Moldova. Iulia Pancu, șefa Direcției Educație Ungheni, ne-a comunicat că trei clase din municipiul Ungheni și o clasă din satul Costuleni se află în carantină. În total, 55 de elevi s-au infectat cu coronavirus în r-l Ungheni. Potrivit Iuliei Pancu, rata de vaccinare în rândul profesorilor este de 75%.

Cei mai mulți elevi se îmbolnăvesc în familie. În raionul Strășeni au fost depistate trei cazuri de Covid-19: doi profesori și un copil din aceeași instituție de învățământ. „Școala e sută la sută vaccinată. Probabil, copilul a venit infectat de acasă. Profesorii erau vaccinați. Ar trebui să se lucreze la fel de intens și cu părinții care nu s-au vaccinat. Peste 90% în raion sunt vaccinați”, crede șefa Direcției Educație Strășeni.

Tot în afara școlii s-au îmbolnăvit unii elevi din r-l Călărași. „Trei copii au fost la o zi de naștere și acolo s-au infectat”, zice Ludmila Timofti, șefa Direcției Educație Călărași. În raion există patru profesori infectați. Toți patru pedagogi sunt vaccinați. Rata de vaccinare printre profesori e de 91% în raionul Călărași. „Avem profesori nevaccinați din cauza că medicul nu le permite. Toate instituțiile sunt aprovizionate cu dezinfectant pentru semestrul întâi”, afirmă Ludmila Timofti. Potrivit șefei Direcției Educație Călărași, în carantină sunt opt clase, adică 196 de elevi, 31 de elevi stau în autoizolare, iar alți 14 copii au fost confirmați pozitiv la Covid-19.

Cât de sigură este școala pentru copii?

În cazul copiilor, boala se manifestă, de obicei, în forme ușoare. Am discutat cu Iurie Melinte, directorul Liceului Teoretic „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din orașul Drochia. „Avem un elev din clasa a 11-a. Nu e grav. A luat virusul în familie. Nu avem profesori infectați. Clasa nu a intrat în carantină, deoarece elevul n-a fost la școală. Supraveghem starea tuturor copiilor: le verificăm temperatura, dacă un elev se simte rău, la primul simptom îl trimitem acasă. Din 285 de elevi, 215 sunt din satele din raion. Elevii vin cu autobuzul școlar asigurat de Consiliul Raional Drochia. Vin doar elevii care învață la liceu. Nu vin cu transportul public”, explică Iurie Melinte pentru GAZETA de Chișinău.

În Chișinău aproximativ 200 de elevi au Covid-19. Numărul cazurilor este într-o ușoară creștere comparativ cu săptămâna trecută, când s-au infectat 118 școlari. În carantină sunt 136 de clase din capitală, iar numărul total de elevi, care stau în izolare, este de 2715, susține Andrei Pavaloi, șef adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport. Potrivit lui Andrei Pavaloi, numărul cadrelor didactice infectate este de 36, al celor nedidactice – 13, iar alte 28 sunt în autoizolare.

Una din clasele de a 9-a de la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău a stat în carantină două săptămâni, deoarece unul dintre colegi s-a îmbolnăvit de Covid-19, menționează Svetlana, mama unui elev. Potrivit femeii, în cadrul liceului ar mai exista încă șase clase care nu frecventează lecțiile din cauza infecției Covid-19.

Potrivit șefului adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport, Andrei Pavaloi, în mun. Chișinău, aproape 3900 de elevi învață la distanță. Cei mai mulți copii sunt din treapta gimnazială – 2797 de elevi din 285 de clase, urmați de clasele primare (593 din 87 de clase) și de treapta liceală (507 elevi din 64 de clase). Pavaloi spune că „acest fapt se datorează numărului mare de elevi din clasă. Elevii nu pot participa concomitent la ore din cauza imposibilității de a păstra distanța de un metru”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE