Manevre ale trupelor ruse din Transnistria, concomitent cu aplicațiile militare „Zapad-2021”, în ajunul alegerilor în Duma de Stat

997
0
Militari ruși în timpul unui exercițiu militar în Transnistria / Sursa FOTO: Ministerul Apărării al Federației Ruse

Trupele ruse dislocate ilegal în Transnistria au efectuat pe parcursul acestei săptămâni o serie de exerciții militare de respingere a unui atac al „inamicului convențional”. La manevre au participat un batalion de infanterie motorizată, precum și trupe de geniu, informează Ministerul rus al Apărării. Asemenea exerciții sunt organizate constant de Grupul Operațional de Trupe Ruse (GOTR), uneori împreună cu forțele armate ale regimului separatist, pentru a justifica o presupusă amenințare din partea Chișinăului. De această dată, manevrele s-au desfășurat chiar în ajunul alegerilor în Duma de Stat, în Transnistria fiind deschise 27 de secții de votare.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

„În cadrul aplicațiilor, militarii GOTR au ocupat poziții de luptă, au eliminat obstacolele de pe linia focului și din zona de observare, instalând bariere inginerești”, scrie aceeași sursă.

Într-un alt comunicat, se arată că peste 40 de militari au parcurs în marș forțat peste 35 de kilometri, în 20 de autoblindate. „Pe parcursul deplasării acestora către zona indicată, ei au respins atacul unor detașamente de diversioniști ai inamicului convențional. Pe lângă aceasta, carele de luptă au străbătut multiple obstacole, sub forma unor copaci doborâți, gropi cu noroi, dealuri și coborâșuri abrupte”, notează sursa.

Menționăm, în context, că joi, 16 septembrie, s-a încheiat cel mai mare exercițiu militar „Zapad 2021”, organizat de Rusia împreună cu Belarus la granița NATO. În perioada 10-16 septembrie, 200.000 de militari, sute de blindate și unități de artilerie, circa 80 de avioane și elicoptere au simulat o luptă cu un inamic convențional.

Elicoptere de atac la exerciţiul Zapad (Vest) desfăşurat în 2017 / Sursa FOTO: Profimedia Images

Clipurile de propagandă ale Kremlinului prezentau imagini în care orizontul se umplea de siluetele cenușii ale blindatelor care înaintau pe un teren accidentat.

Analiști militari consultați de „Deutsche Welle” arată că exercițiul e împărțit în două părți distincte.


Vehicule blindate ruseşti în timpul manevrelor militare Zapad-2017 / Sursa FOTO: Profimedia Images

Partea care se desfășoară în poligoanele din Belarus e destinată „apărării” acestei tari de o prezumtivă agresiune dinspre statele NATO. Cealaltă parte, care s-a desfășurat în 9 poligoane din Rusia, a urmărit scopul de a transmite către Occident un mesaj de genul: „Fiți atenți, suntem și noi în stare să creăm o alianță militară!”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE