Inechitate pandemică

1043
0

Săptămâna aceasta s-au împlinit 14 zile de la începutul noului an școlar, timp în care lucrătorii nevaccinați din domeniul educației trebuie să prezinte, conform deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, rezultatele testelor anti-Covid.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

În timp ce angajații din municipiul Chișinău au făcut cozi la policlinică unde au beneficiat de teste gratuite procurate de municipalitate sau din donații, în mai multe școli din raioanele Hâncești, Criuleni, Călărași, Leova ș.a. profesorii au fost nevoiți să scoată câte 150-300 de lei pentru a se testa la centrele medicale private. Unii dintre ei ne-au spus că, dacă situația nu se schimbă, vor pleca din sistem.

Cu salarii mici, testarea la clinici private e costisitoare

Lucia Guriță, managerul gimnaziului din satul Cotul Morii, raionul Hâncești, ne-a informat că majoritatea profesorilor și lucrătorilor auxiliari de la școala și grădinița din localitate sunt vaccinați. Cei nevaccinați, șapte persoane, s-au deplasat la începutul acestei săptămâni la Clinica „Sante” din Hâncești, unde și-au efectuat pentru prima oară din cont propriu testele anti-Covid.

Ne-am conformat întocmai deciziei CNESP. 12 cadre didactice din cadrul gimnaziului sunt vaccinate și doar două sunt nevaccinate pentru că au contraindicații de la medici. Am început anul școlar bine, dar oarecum stresant din cauza pandemiei”, ne spune managerul instituției. În luna martie, curent, infecția de Covid a răpus-o pe fosta directoare a gimnaziului din Cotul Morii, Rita Dănilă, în vârstă de doar 49 de ani, care a activat aici timp de 23 de ani. A fost o pierdere grea atât pentru instituție, cât și pentru întreaga comunitate.

Respectăm exact toate recomandările medicilor. Acum nu avem cazuri de Covid în rândul copiilor sau al angajaților. Totuși ar fi bine să fie luată o decizie la nivelul autorităților centrale ca testarea profesorilor să fie gratuită și în sate. Salariul mediu al profesorilor e de circa 6000 de lei, al lucrătorilor auxiliari – de 2500 de lei. Nu au suficiente mijloace ca să achite testarea de două ori pe lună la clinicile private”, ne-a mai spus Lucia Guriță.

O să fiu nevoită să renunț la școală”

Oxana Buț, profesoară de istorie care activează de 45 de ani la gimnaziul din Cotul Morii, este unul din cadrele didactice care nu s-au vaccinat din cauza problemelor de sănătate. „Am efectuat luni testarea la clinica din Hâncești. Am plecat șapte persoane cu un microbuz. Pentru deplasare am achitat 100 de lei și 300 de lei pentru test. La toți testele PCR Covid au fost negative. Dacă mi se va cere și luna viitoare să fac astfel de cheltuieli, o să fiu nevoită să renunț la școală. Noi aici avem câte 20 de elevi în clase, respectăm distanța de un metru între mese, respectăm toate recomandările epidemiologilor, nu e aglomerație ca în orașe și liceele cu mulți copii. Ar trebui să se găsească o soluție, să fim ajutați de sindicate ori de autoritățile locale ca testarea să fie gratuită”, spune profesoara. „Sunt foarte alarmată de această situație deoarece salariul e mic pentru a mai face astfel de cheltuieli și totodată aș vrea să continui să activez”, a mai adăugat ea.

Soroca, atinsă de noul val de Covid

După Leova și Hâncești, în topul raioanelor cu cele mai multe cazuri de infectare cu virusul Covid este raionul Soroca. În toatele liceele din oraș sunt cazuri de infectare cu virusul Covid în rândul profesorilor și al elevilor. Unele clase au intrat în autoizolare.

La Liceul „Constantin Stere” învață 1291 de copii. O parte din elevi învață în prima parte a zilei, iar cea de a doua jumătate – după-masă. Din cei 81 de profesori, doar șapte persoane sunt nevaccinate. Vasile Baș, directorul liceului, ne informează că patru cadre didactice au prezentat deja rezultatele testelor efectuate la o clinică privată. „Cei care au efectuat teste PCR Covid au plătit 300 de lei, cei care au făcut teste rapid antigen au achitat 150 de lei. Avem și 11 lucrători auxiliari nevaccinați. Au salarii mici, nu au această posibilitate de a se testa de două ori pe lună. Am găsit o soluție împreună cu sindicatele. Ei își vor efectua testele gratuit. La fel și profesorii care au contraindicații de la medici – din octombrie vor beneficia de testare gratuită”, ne-a spus directorul liceului.

Elevi infectați, clase în autoizolare

Vasile Baș ne-a mai informat că fac tot posibilul ca instituția să activeze în regim obișnuit, cu prezența elevilor în clase. Conducerea liceului a majorat salariul profesorilor care activează până după orele 17:00. „Pentru salarizare achităm din bugetul liceului cu 100 de mii de lei pe lună mai mult, dar cred că merită. Învățământul cu prezența fizică e mult mai productiv decât cel online”, a opinat directorul.

La începutul acestei săptămâni, la Liceul „Constantin Stere” erau înregistrate două cazuri de Covid. A fost confirmată pozitiv o profesoară și un elev din clasa a XII-a. O clasă din liceu a intrat în carantină. La fel și la Liceul Teoretic „Petru Rareș” din Soroca o clasă a intrat în carantină, iar la LT „Ion Creangă” trei clase s-au autoizolat. Recent, la Soroca a decedat o elevă de 13 ani, răpusă de infecție. „Urmărind datele statistice, se simte că, din păcate, suntem la începutul unui nou val de infecție și ne îngrijorează noua tulpină”, ne-a spus directorul.

Chișinăul a demarat testarea gratuită a profesorilor

Spre deosebire de instituțiile de învățământ din centrele raionale și din sate, reprezentanții primăriei Chișinău au decis de la bun început că testarea angajaților din domeniul educației va fi gratuită.

În municipiul Chișinău 94% din angajați sunt vaccinați, iar 6% au contraindicații din partea medicilor. Municipalitatea a procurat 2318 teste în cadrul unui contract de valoare mică, pentru testarea gratuită a profesorilor. Spre deosebire de instituțiile private, care afișează prețuri de 250-300 de lei, primăria capitalei a plătit doar 93 de lei pentru un test.

Anunțul a fost făcut de primarul Ion Ceban care a precizat că pe lângă această achiziție primăria a beneficiat și de o donație de 800 de teste PCR Covid.

Cel mai important lucru e că un test rapid a fost achiziționat la prețul de 93 de lei, pe când în rețeaua instituțiilor medicale unde sunt trimiși învățătorii, dar și dădacele de la grădinițe, măturătorii, un test costă 250-300 de lei, ceea ce îmi pare incorect”, a accentuat primarul.

Marți, Direcția generală sănătate a capitalei a anunțat o licitație de procurare a testelor pentru testarea gratuită în continuare a personalului didactic și nedidactic din instituțiile municipale de învățământ primar și secundar.

În context, Primăria a anunțat că va distribui câte 100 de teste în fiecare școală, ca să fie testați angajații nevaccinați și totodată, dacă cineva nu se va simți prea bine să poată fi testat chiar pe teritoriul instituției de învățământ.

În urma testării profesorilor nevaccinați din municipiul Chișinău au fost depistate cazuri de infectare în rândul pedagogilor. Despre aceasta a anunțat șeful adjunct al Direcţiei municipale de Sănătate, Boris Gâlcă, care a precizat că în primele două zile de testare au fost depistate câteva cazuri pozitive. Deși nu sunt multe, ele sunt îngrijorătoare și a fost anunțată administrația liceelor, a precizat medicul.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE