Atletul Andrian Mardare, locul 2 la turneul ISTAF de la Berlin

178
0

Atletul moldovean Andrian Mardare s-a clasat pe locul 2 premiant în proba de aruncare a suliței la tradiţionala reuniune anuală ISTAF (Internationales Stadionfest) de la Berlin (Germania), etapă din circuitul Continental Tour Silver. Evenimentul sportiv s-a desfășurat la 12 septembrie curent pe Stadionul Olimpic.

Susține și tu presa! Abonează-te la o sursă de informare independentă. Acum e simplu, intră pe

ABONAMENT

Ucenicul antrenorului Valeriu Lungu în cea mai bună a lui încercare a propulsat bolidul la o distanță de 84,44 metri, fiind depășit doar de germanul Johannes Vetter (88,76 m), campion mondial și deținător al celui de-al doilea rezultat din toate timpurile (97,76 m). Podiumul a fost completat de belarusul Aleksei Katkaveț (83,10 m).

Reamintim că săptămâna trecută Andrian Mardare s-a clasat pe locul 4 la Diamond League de la Zurich (Elveția), cu rezultatul 84,98 m, fiind întrecut de Johannes Vetter (89,11 m), Julian Weber (87,03 m) – ambii din Germania, și de cehul Jakub Vadlejch (85,22 m). Iar pe 28 august a.c., compatriotul nostru a cucerit medalia de bronz, cu rezultatul de 79,91 m, în cadrul reuniunii atletice a circuitului Ligii de Diamant, la etapa disputată pe stadionul Charlety din Paris (Franța). Atunci el a fost devansat de campionii mondiali Anderson Peters (Grenada, 84,84 m) și Johannes Vetter (80,23 m). Ținem să subliniem că în etapa calificărilor Andrian a reușit o realizare de-a dreptul fenomenală, aruncând sulița la o depărtare de 85,43 m, fiind foarte aproape de recordul său personal, stabilit în acest an: 86,66 m.

Retrospectivă olimpică

Andrian Mardare este primul aruncător de suliță din Republica Moldova calificat la Jocurile Olimpice. Mai mult, datorită prestației sale de excepție, el a reușit să acceadă în finala olimpică, în detrimentul mai multor nume sonore care fac legea pe plan mondial în această probă spectaculoasă. La Tokyo, conaționalul nostru din a treia încercare a înregistrat rezultatul de 82,70 metri și s-a clasat pe locul 10. Acest lucru i-a asigurat participarea în cadrul etapei decisive a concursului, baremul de calificare fiind tocmai de 83,50 m. În celelalte două tentative sportivul din Nemțeni, Hâncești, a aruncat sulița la 80,69 m și 78,95 m.

Marea finală a furnizat clipe deosebite de satisfacție amatorilor noștri de sport. După primele trei aruncări (81,16 m, 81,73 m, 82,84 m), discipolul școlii moldovenești de atletism s-a situat pe locul 8, fapt ce i-a permis să obțină dreptul la încă trei încercări. În continuare, atletul nostru de 26 de ani a reușit să-și perfecționeze parametrii și să se claseze pe un prestigios loc 7, cu rezultatul de 83,30 m (81,90 m și 81,09 m în celelalte două tentative), întrecându-l cu 2 cm pe finlandezul Lassi Etelatalo. Astfel, Andrian și-a respectat promisiunea, dată în ajun de Jocurile Olimpice, de a se poziționa în topul primilor 8 aruncători de suliță la cel mai de anvergură eveniment sportiv de pe mapamond. De remarcat că el a fost singurul finalist care în absolut toate încercările a reușit să treacă de borna de 80 m.

Valeriu Lungu, antrenorul lui Andrian Mardare:

Eu și Andrian Mardare am participat pentru prima dată la Jocurile Olimpice. Înainte de competiții el a suferit o accidentare la genunchiul drept, reușind totuși un „scor” maxim pe care i l-a permis condiția fizică. Sezonul sportiv nu s-a încheiat odată cu Olimpiada. Trauma nu este gravă, însă provoacă dureri. Vă asigur că odată ce se va recupera din punct de vedere fizic, el va fi în stare să demonstreze rezultate ce-l vor menține în vârful elitei mondiale.” Uite că aceste cuvinte, rostite odată cu încheierea JO de la Tokyo, s-au dovedit a fi cu adevărat profetice, acum atletul nostru escaladând cu încredere cele mai înalte culmi ale performanței.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Săptămânalul „Gazeta de Chișinău” publică în paginile sale și pe pagina web a publicației articole ce reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chișinău” este unul din puținele ziare rămase pe piața mediatică care face jurnalism liber și corect. Nu-l lăsa să dispară! Contribuie și tu la menținerea unei publicații libere. Acum poți face un abonament oricând și de oriunde te-ai afla. Dacă abonezi un om drag la formatul PRINT, atunci redacția îți oferă gratuit, prin poșta electronică, formatul PDF al gazetei, în fiecare zi de vineri, la prima oră. Susține „Gazeta de Chișinău” printr-un abonament în format PRINT sau PDF.

ABONAMENT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here