Grigore Popovici, arhitectul sportului național

1148
0

În acest început de toamnă, mai exact la 11 septembrie 1936, Grigore Popovici a atins frumoasa vârstă de 85 de ani. Vârsta maturității depline. Deși, la drept vorbind, viața nu se măsoară în lungimea anilor, ci în densitatea lor.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Grigore Popovici a trăit și trăiește o viață plină de sens și de rod, care a fost consacrată în exclusivitate activității pe tărâmul sportului. Nu e cazul, credem, să enumerăm toate reperele cruciale ale vieții sale, toate etapele traseului destinului său. Suficient este să menționăm câteva puncte esențiale: Țânțărenii Teleneștilor, locul de unde a pornit în lume și la care mereu revine, la care când gândește îi apar întotdeauna înaintea ochilor părinții și oamenii dragi ai acestei vetre de răzeși, Negurenii și Chițcanii, localități învecinate în care a făcut carte, Căzăneștii, un alt sat din preajmă în care și-a început activitatea de profesor de educație fizică și în care copiii se țineau de el scai, întrucât a știut în scurt timp să le ațâțe interesul pentru mișcare și sport.

Un nume sonor al sportului moldovenesc

Au urmat alte jaloane inconfundabile: instructor, șef de secție la Comitetul de Stat pentru Cultură Fizică și Sport, președinte la ASB „Colhoznicul”, președinte al Asociației Sportive Benevole a Sindicatelor „Moldova”, director general al Departamentului Tineret și Sport, prim-viceministru al Tineretului, Sportului și Turismului, vicepreședinte al Comitetului Național Olimpic (CNO) din R. Moldova și, în fine, secretar general al CNO. A parcurs calea de la simplu învățător până la conducător al sportului moldovenesc destul de repede, fiindcă, oriunde a activat, a știut să-și formeze echipe bine închegate și bine intenționate, care să facă lucruri durabile, temeinice, să promoveze interesele sportului autohton: atât cel pentru toți, de masă, cât și cel de performanță.

A preluat șefia ASB „Colhoznicul” și într-o primă fază a rezolvat problema sediului Consiliului Central al asociației respective, iar lucrătorii au fost asigurați cu apartamente. De asemenea, au fost edificate zeci de stadioane, terenuri și săli sportive în întreaga republică. Se desfășurau numeroase întreceri cu caracter de masă, dintre care menționăm Jocurile sportive pentru tinerii de la sate, ce aveau loc din patru în patru ani, de regulă, în orașele Chișinău, Tiraspol și Bălți. Popovici a lansat ideea de a organiza finalele Jocurilor chiar în centrele raionale. Mai întâi, la Dubăsari, apoi la Hâncești, unde între timp s-a construit o bază sportivă corespunzătoare, iar ulterior la Drochia, Fălești etc. a fost pregătită o pleiadă de performeri, care evoluau cu succes în competițiile unionale.

Apoi Grigore Popovici a venit la conducerea ASB „Moldova” când aceasta era într-o fază de declin și, în scurt timp, a ridicat asociația, în colaborare cu noul colectiv, pe poziții performante. A fost construită cea mai mare piscină de înot din Moldova, reconstruit Complexul „Iunosti” din cartierul Botanica al capitalei. S-a creat aici și un Centru de Medicină Sportivă. Mai târziu a fost înființat Centrul de Pregătire Olimpică „Codru”, cei mai buni discipoli ai căruia au cucerit prețioase medalii la Jocurile Olimpice de la Seul, Barcelona, Atlanta și Sydney. O dezvoltare deosebită a cunoscut canotajul academic în orașele Tiraspol și Bender, cea mai bună discipolă, Larisa Popova, devenind campioană olimpică la ediția JO de la Moscova 1980.

Iată ce își amintește marea canotoare despre protagonistul acestor rânduri: „L-am cunoscut în anul 1978, când a venit la Tiraspol ca să se întâlnească, în calitate de președinte al ASM „Moldova”, cu selecționata de canotaj academic a asociației. Am rămas cu toții plăcut surprinși că dumnealui a început nu de la stabilirea sarcinilor pentru echipă, ci de la o analiză amplă a problemelor ce țineau de crearea condițiilor necesare pentru buna desfășurare a procesului de antrenament, probleme care au fost rapid rezolvate. De fapt, el m-a ajutat să câștig aurul olimpic”.

În general, succesele lui Grigore Popovici se datorează faptului că a reușit în toate acțiunile sale să atragă oameni dintr-o bucată, integri, cu aplecare spre sport, cultură și tot ce este frumos și durabil. În acest sens, vom da câteva nume sonore: V. Proțenco, primul secretar de partid în raioanele Dubăsari și Slobozia; G. Cecoi, Erou al Muncii Socialiste, Fălești; S. Fondofan, Drochia; N. Connicov, Telenești; D. Vasilache, Hâncești; A Cebotari, Glodeni; F. Costin, Sângerei. „Acești oameni iubeau cu adevărat sportul și colaborarea cu ei reprezenta pentru noi o plăcere. În afară de aceasta, nu ne lăsa indiferenți nici faptul că între conducătorii raioanelor apăruse o concurență, fiecare dintre ei dorindu-și să construiască un stadion mai bun sau să aibă o echipă de fotbal mai puternică. Or, floarea pe care am sădit-o își răspândea deja mirosul, iar oamenii, surprinși, luptau între ei ca s-o culeagă”, consemnează Grigore Popovici în cartea sa, „O viață dedicată sportului”, apărută în anul 2006.

Strategul succeselor olimpicilor moldoveni

La Comitetul Național Olimpic a fost strategul și organizatorul tuturor succeselor olimpicilor moldoveni. De ce a reușit realizări notabile Grigore Popovici pretutindeni unde a activat? Din simplul motiv că în tot ce a făcut a aplicat vastele lui cunoștințe, a pus mult suflet, urmărind în primul rând prosperitatea sportului național, promovarea prin sport a imaginii Republicii Moldova în lume. Meritele sale au fost apreciate cu numeroase distincții, inclusiv cu Ordinul Republicii. De-a lungul anilor, Grigore Popovici a depășit multe obstacole, greutăți, a rezistat cu demnitate la toate loviturile sorții, inclusiv la atacurile unor indivizi de o probitate morală și umană mai mult decât îndoielnică, care l-ar fi vrut „desființat” ca personalitate, ca specialist, ca om. Zadarnic însă. Grigore Popovici a rămas același dintotdeauna: un om de o rară bunătate sufletească și de o rafinată înțelepciune, de o hărnicie și de un devotament deosebite, puse pe altarul cauzei naționale. În orice situație, dumnealui și-a păstrat intacte verticalitatea și dragostea de neam.

…Cu toate că de câțiva ani sunteți stabilit cu familia în Canada, peste Ocean, mii de fire vă leagă de baștină, de oamenii apropiați și dragi inimii Dumneavoastră. Mulți ani și de acum înainte, stimate Grigore Popovici, prosperitate și toate cele bune vă dorim la acest frumos prag aniversar.

Autori: Nicolai AMBROSI, Pavel BRĂDESCU, Sergiu BUSUIOC

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE