Afaceri bisericești în Spitalul Clinic Bălți, partea întâi: Construcție neautorizată, vânzare și servicii cu plată, cu chirie gratuită

1026
0
Colaj foto

Ce spital moldovenesc funcționează în prezent fără o biserică deschisă pe teritoriul său? Spitalele pot funcționa fără tomografe, fără echipamente și laboratoare moderne, dar aproape toate instituțiile medicale bugetare au un colț pentru reprezentanții unui cult religios. Spitalul Clinic Bălți nu face excepție aici, iar pe teritoriul său există două biserici aparținând aceleiași familii din Bălți.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE
Biserica Sf. Panteleimon pe pagina oficială arată că face parte din Spitalul Clinic Bălți

După cum au înțeles deja mai mulți cititori, vorbim despre starețul Bisericii Sf. Panteleimon, Anatol Spătaru, și despre fostul deputat de la Platforma DA, Arina Spătaru. În prezent, familia Spătaru construiește o nouă biserică pe un teren din scuarul Spitalului Clinic, cu suprafața de 155 mp în clădirea administrativă a Spitalului Clinic Bălți și 30 mp în clădirea Clinicii ginecologice.

Ambele spații, atât în ​​spital, cât și în clinica ginecologică, sunt folosite de familia Spătaru pentru a vinde lumânări, icoane, comanda rugăciuni și slujbe. Pentru toți cei care nu cred în medicina autohtonă, li se oferă o gamă largă de amulete, cărți de rugăciune, precum și „apă sfințită” dintr-un recipient mare zincat.

Fotografie dintr-un magazin bisericesc din interiorul Spitalului Clinic Bălți

În ciuda faptului că Biserica Sf. Panteleimon nu plătește chiria spitalului Bălți, veniturile magazinului bisericii pot ajunge cu ușurință la mii de lei pe zi. Și asta fără a lua în considerare veniturile obținute din servicii plătite, precum „servicii funerare”, botezuri sau nunți. Și, după cum putem vedea în fotografie, la magazinul bisericii de la spital, totul este foarte serios cu calculul banilor câștigați pentru rugăciuni, unde, în unele zile vedem doar pentru rugăciunile mijlocitorului lui Dumnezeu pe pământ, părintele Anatol, oamenii dau mai mult de 1000 de lei.

Fotografia arată încasările zilnice obișnuite ale magazinului bisericii de la spital

Lista prețurilor stabilite de cetățeanul de onoare din Bălți, episcopul Markel, poate fi găsită într-un document din biserica Sf. Panteleimon, situat în Corpul Administrativ al Spitalului Clinic.

Astfel, primind o încăpere complet gratuită de 155 mp de la spitalul din Bălți, biserica Sf. Panteleimon vinde servicii:

botezul – 500 de lei,

slujba (la domiciliu) de înmormântare a decedatului – 300 de lei, în biserică – 400 de lei, cu plecare la cimitir – 500 de lei,

sfințirea unei mașini – 200 de lei, sfințirea locuinței – 200-300 de lei, sfințirea unei fântâni – 250 de lei.

cununia – 500 lei.

O astfel de listă incompletă a serviciilor plătite poate fi obținută la Spitalul Clinic Bălți din biserica Sf. Panteleimon.

În plus, există o propunere comercială complet unică pe care nicio altă biserică din oraș nu o va putea oferi – parohul acestei biserici poate merge personal la pacienții grav bolnavi contra cost. Toate acestea sunt înregistrate în dovezi audio și video.

Pe lângă hrana spirituală, biserica Sf. Panteleimon oferă vizitatorilor spitalului Bălți un alt produs comercial – vânzarea plăcintelor tradiționale moldovenești, la prețul de 12 lei fiecare. Zeci de vizitatori sau angajați ai spitalului sunt gata să confirme aceste informații. Desigur, nu merită nici măcar să vorbim despre controale, precum și despre certificate de la serviciile sanitare Bălți, care de zeci de ani trec cu vederea astfel de încălcări.

Lângă incinta bisericii există o altă cameră în clădirea administrativă a spitalului, oferită nevoilor conducerii bisericii:

În ce condiții este închiriat localul?

Trebuie admis că toate încercările de a înțelege legalitatea aflării bisericii Sf. Panteleimon pe teritoriul Spitalului Clinic Bălți s-au încheiat fără un rezultat concret.

Cererile în scris, precum și apelurile telefonice, nu au furnizat informații despre existența unui contract între parohul Anatol Spătaru și Spitalul Clinic Bălți.

Legea nu este pentru noi”

Pe lângă faptul că Spitalul Clinic Bălți oferă 154 mp pentru utilizarea gratuită de către familia Spătaru, putem constata prezența unei anexe neautorizate.

Anexa are aproximativ 5 metri lățime și aproximativ 14 metri lungime. Toate acestea oferă 70-80 mp în plus. În plus, putem vedea o altă anexă aparținând bisericii Sf. Panteleimon, situată în deschiderea încă neterminată a noii clădiri.

În clădirea neterminată a spitalului, există o bucătărie în toată legea a bisericii Sf. Panteleimon.

Puțini oameni pot înțelege exact unde se află această cameră, care, după cum sugerează autorii anchetei, a fost ocupată fără documente, ceea ce este în esență o confiscare raider a imobilelor:

Ventilația de la cazanul pe gaz poate fi văzută din anexă. Nu este clar cum a fost posibilă legalizarea conexiunii la gaz a unei instalații de gaz într-o cameră care nu există conform documentelor?

Activitățile conducerii bisericii spitalului, în opinia noastră, sunt contrare legii, și anume, articolul 28 din Legea nr. 163 din data de 09-07-2010 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie, exprimată în:

Articolul 28. Răspunderea pentru încălcarea legislaţiei privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie:

(1) Construcțiile executate în lipsa sau cu încălcarea autorizației de construire/documentației de proiect, sau în lipsa certificatului constatator care confirmă aplicarea principiului aprobării tacite se consideră construcții neautorizate.

(2) Încălcarea prevederilor prezentei legi atrage, după caz, răspunderea contravenţională sau penală.

Articolul 177 Codul Nr. 218 din 24.10.2008 privind infracțiunile Republicii Moldova „Încălcarea legislației și reglementărilor privind construcțiile” (2) Încălcări ale legilor și reglementărilor în domeniul construcțiilor, exprimate în:

d) proiectarea, verificarea, examinarea sau construcția structurilor sau modificările acestora fără a respecta cerințele documentelor de reglementare în ceea ce privește rezistența și stabilitatea structurilor;

e) implementarea modificărilor sau demolarea completă sau parțială a structurilor cu încălcarea cerințelor pentru obținerea permisiunii pentru implementarea și implementarea acestora, precum și neîndeplinirea obligațiilor de monitorizare a comportamentului structurilor în timpul funcționării în ceea ce privește rezistența și stabilitatea , nerealizarea structurilor de întreținere, reparare și consolidare, a căror necesitate a apărut în urma unei astfel de supravegheri;

f) implementarea construcției, modificărilor, transformărilor, modernizării, consolidării care pot duce la încălcarea cerințelor de bază, fără proiecte sau pe baza proiectelor care nu au fost verificate, coordonate, coordonate, aprobate în conformitate cu prevederile stabilite procedurii și cu încălcarea proiectului sau a autorizației de construire;

Articolul 179. Construcții neautorizate și interferențe cu structurile existente:

Construcția de facilități de orice categorie, efectuarea lucrărilor de modificare, reconstrucție, consolidare și revizie a clădirilor și structurilor, indiferent de tipul de proprietate și scop, fără autorizație de construcție, precum și construirea de instalații supuse legislației privind calitatea în construcții, fără o licență emisă în ordinea stabilită,

Încălcarea fiecărei clauze într-un stat de drept ar duce la consecințe grave și amenzi monetare mari de la 7.000 la 12.000 pentru fiecare dintre clauze.

De asemenea, este demn de remarcat faptul că, în ciuda absenței unui contract de închiriere clar între conducerea spitalului și biserica Sf. Panteleimon, la momentul redactării acestui articol, familia Spătaru a acumulat o datorie serioasă de 95.000 de lei pentru utilități. Toate aceste datorii s-au acumulat de-a lungul anilor, dar avocații spitalului Bălți nu iau nicio măsură.

De asemenea, familia Spătaru închiriază (gratuit) o ​​cameră de aproximativ 30 mp în clădirea clinicii ginecologice, unde a înflorit și vânzarea obiectelor religioase.

Publicitatea bisericii din pragul morgii de la Bălți

Ce altă biserică este capabilă să-și anunțe serviciile chiar la pragul morgii din Bălți? Desigur, biserica Sf. Panteleimon.

Nu este pe deplin clar cine din conducerea spitalului a dat acordul pentru o astfel de reclamă, dar, fără îndoială, loialitatea administrației spitalului față de plasarea unei reclame pentru biserica lui Anatol Spătaru pentru efectuarea serviciilor religioase plătite este mai mult decât evidentă. Dar toate acestea contrazic și „Regulamentul privind publicitatea în aer liber din municipiul Bălți” din 30 iulie 2020. Articolul 9, paragraful „u” din această dispoziție interzice publicitatea „pe suprafața vitraliilor și a altor elemente translucide ale fațadei clădirii”.

Desigur, Spitalul Clinic Bălți nu este primul și nici ultimul care încalcă acest „Regulament privind publicitatea”. Dar, cu toate acestea, există o încălcare pe care am înregistrat-o.

Dreptul la replică

Pentru a obține un răspuns oficial din partea conducerii spitalului, am încercat să contactăm telefonic pe vicedirectoarea spitalului, Ala Condrea. Din păcate, nu am primit răspunsuri la apelurile noastre. Apelurile la recepția spitalului ne-au oferit informații despre datoria totală de 95.000 de lei a bisericii Sf. Panteleimon pentru Spitalul Clinic Bălți.

Apoi am luat legătura cu juristul spitalului, Valerie Bilici, pentru a afla în ce condiții se află biserica St. Panteleimon pe teritoriul clădirii administrative a unei instituții medicale. Într-o conversație telefonică, domnul Bilici a spus că există un anumit contract și nu poate ști de ce nu se află pe site-ul spitalului. De asemenea, juristul a spus că nu există revendicări legale în legătură cu datoria de 95.000 de lei, care este între biserică și spital.

Din păcate, întrebările adresate Arinei și lui Anatol Spătaru nu au primit răspunsuri. Dar i-am telefonat totuși parohului bisericii Sf. Panteleimon, Anatol Spătaru, pentru a-i pune o serie de întrebări. Ca răspuns la întrebările noastre, Anatol Spătaru a spus că se află în incinta spitalului Bălți pe baza unui contract semnat în urmă cu aproximativ 20 de ani, când spitalul avea statut republican. Faptul că timp de aproape 20 de ani spitalul este municipal și, pentru a reînnoi contractul, a fost necesar să punem problema pe ordinea de zi a consiliului municipal, nu l-a deranjat pe starețul bisericii Sf. Panteleimon.

S-a pus o întrebare despre legalitatea anexei, disponibilitatea autorizațiilor pentru clădire. La care s-a răspuns că Anatol Spătaru nu a primit niciun document pentru anexă, întrucât nu construise nimic. S-a întrebat dacă biserica din interiorul spitalului va fi închisă la finalizarea construcției bisericii din scuar. La care s-a răspuns că după finalizarea construcției bisericii de pe stradă, biserica din interiorul spitalului va continua să funcționeze (Având în vedere veniturile magazinului bisericii din spitalul Bălți, un astfel de răspuns de la Anatol Spătaru nu pare surprinzător). Este demn de remarcat faptul că conversația în sine a avut loc într-un mod destul de agresiv din partea clericului.

Concluzii

Într-un stat de drept, relația dintre conducerea Spitalului Clinic Bălți și conducerea Bisericii St. Panteleimon s-ar fi soldat cu o serie de dosare, cu amenzi grele și, eventual, condamnări la închisoare. Materialul nostru se bazează pe opinia autorului cu privire la evenimentele de mai sus, deci putem suspecta doar o încălcare a legii în anumite puncte, așteptându-ne de la autoritățile competente să stabilească încălcări. Modul în care conducerea spitalului nu observă încălcări evidente vorbește despre incompetența sau corupția lor. Aici, managerii spitalului trebuie să decidă singuri ce formulare a acțiunilor lor li se potrivește.

De asemenea, se remarcă acoperirea construcțiilor ilegale de către structuri care ar trebui să monitorizeze astfel de acțiuni. De ce atât primăria anterioară, cât și cea actuală, nu reacționează deloc la ilegalitatea acestor prelungiri, în condițiile în care până în 2019 spitalul avea statutul de „municipal”? În acest caz, se remarcă în special faptul că legea nu se aplică „persoanelor speciale” și, dacă se efectuează o anchetă, va fi o acțiune formală, unde, ca urmare, va exista un protocol pentru dezabonare cu o listă zero a persoanelor vinovate.

Dacă este nevoie sau nu de o biserică pe teritoriul spitalelor moldovenești este o întrebare dificilă la care nu există un singur răspuns. Cu toate acestea, în condițiile în care biserica primește spații gratuite, aceasta ar putea oferi servicii gratuite în schimb. Dar biserica Sf. Panteleimon de la Spitalul Clinic Bălți este o întreprindere exclusiv comercială creată pentru a pompa banii. Un spital este un loc în care mulți pacienți sunt la un pas de moarte, ale căror rude sunt gata să se agațe de orice speranță. Prin urmare, din această speranță și durere umană bisericile spitalului câștigă sume uriașe fără a plăti taxe.

Și dacă conducerea spitalului Bălți ar fi fost de acord cu un contract de închiriere real cu reprezentanții bisericii, clerul ar fi plătit cu ușurință 100 de lei pe metru pătrat pe lună, având în vedere veniturile lor. Asta ar oferi spitalului un profit suplimentar de 15-20.000 de lei în fiecare lună. Cu toate acestea, după cum putem vedea, din serviciile religioase nu se plătesc impozite pe profit deși acestea aduc beneficii uriașe, cum ar fi obținerea chiriei gratuite, patronajul publicitar și monopolul serviciilor.

Și, în sfârșit, aș dori să citez din Biblie:

„Paştele iudeilor erau aproape şi Isus S-a suit la Ierusalim. În Templu a găsit pe cei ce vindeau boi, oi şi porumbei şi pe schimbătorii de bani şezând jos. А făcut un bici de ştreanguri şi i-a scos pe toţi din Templu, împreună cu oile şi boii, a vărsat banii schimbătorilor şi le-a răsturnat mesele. Şi a zis celor ce vindeau porumbei: „Ridicaţi acestea de aici şi nu faceţi din casa* Tatălui Meu o casă de negustorie.” Evanghelia după Ioan 2:13-16

Acest material analitic a fost elaborat în cadrul proiectului „Sistemul medical din Bălți și Drochia în vizorul societății civile”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer în cadrul programului de grant „Dezvoltarea societății civile locale în Republica Moldova”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE