Procuratura, ultimul pilon de rezistenţă în calea guvernării pro-europene

1856
0

În timp ce tabăra socialiştilor se răreşte, iar funcţionarii numiţi de ei renunţă treptat la funcţii, Alexandr Stoianoglo şi-a înfipt cu putere degetele în fotoliul de procuror general. Mai multe voci susţin că Stoianoglo ar fi vrut la un moment dat să se lase păgubaş, însă l-ar fi oprit Veaceslav Platon. Afaceristul are interesele sale, de a-şi recupera activele confiscate în urma sentinţei la care a fost condamnat la 18 ani, şi se vehiculează că ar deţine probe beton care îi permit să-l manipuleze pe Stoianoglo după bunul său plac. Pe de altă parte, lui Stoianoglo i-ar fi frică să demisioneze din cauza unui eventual dosar penal.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

După ce a calificat drept nesatisfăcătoare activitatea Procuraturii, Parlamentul a votat în lectură finală amendamentele la Legea cu privire la Procuratură ce ţin de posibilitatea evaluării procurorului general, care vor oferi posibilitatea demiterii acestuia înainte de expirarea mandatului.

Riscul unui dosar penal

Aceasta însă ar putea fi o procedură mai îndelungată. Evaluarea procurorului general va putea fi inițiată la sesizarea şefului statului sau a cel puțin trei membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Comisia specială de evaluare a performanțelor procurorului general va număra cinci membri, propuşi de Președintele țării, Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, CSP, iar unul propus de însuşi procurorul general care urmează a fi evaluat. Membrii comisiei de evaluare propuși de şeful statului și Ministerul Justiției nu pot fi funcţionari publici.

Procedura prevede că Raportul Comisiei de evaluare va fi transmis la CSP care va adopta o hotărâre cu privire la acordarea unuia din următoarele calificative: „excelent”, „bine”, „nesatisfăcător”. Şi abia atunci, dacă activitatea procurorului general va fi declarată nesatisfăcătoare, CSP va propune Președintelui Republicii Moldova eliberarea din funcție a şefului Procuraturii Generale.

Pare-se că actuala guvernare a găsit o procedură mai simplă ca să scape de Alexandr Stoianoglo. Printre modificările la Legea cu privire la Procuratură este şi un articol care prevede posibilitatea suspendării din funcție a procurorului general dacă pe numele său este pornit un dosar penal. Un alt amendament stipulează că procurorul general interimar pentru perioada suspendării va fi numit de către preşedintele ţării, la propunerea CSP.

Majoritatea parlamentară a avut grijă şi de CSP, înregistrând un proiect de lege privind retragerea calităţilor de membru din oficiu pentru procurorul general şi procurorul Găgăuziei.

Ce i s-ar putea incrimina lui Stoianoglo

Mai multe voci, din culisele puterii, susţin că există premise pentru a-i intenta lui Alexandr Stoianoglo un dosar penal pentru abuz în serviciu. Motiv ar servi modul cum a fost eliberat din închisoare Veaceslav Platon şi oamenii din anturajul său.

Afaceristul a fost lăsat să plece acasă din detenţie, fiind condamnat irevocabil la 18 ani de închisoare, decizia fiind menţinută chiar şi de Plenara Curţii Supreme de Justiţie. La câteva zile, procurorul general a ieşit într-o conferinţă de presă şi a declarat că dosarul lui Platon a fost fabricat, iar beneficiarul final în furtul miliardului este Vladimir Plahotniuc. La câteva săptămâni, Veaceslav Platon a fost eliberat din penitenciar în baza deciziei unui judecător de instrucţie de la Ciocana, care s-a bazat pe demersul lui Stoianoglo.

În septembrie 2020, Judecătoria Chişinău a pornit procesul de revizuire a dosarului intentat pe numele lui Platon, care a durat aproape opt luni.

Mai mulţi jurişti susţin că acest proces a fost unul de formă şi doar s-au irosit banii publici. Ca în cele din urmă, procurora Elena Ceruţa să înainteze un demers în instanţă, prin care să anunţe că inculpatului i se retrag toate învinuirile şi să ceară achitarea lui Platon.

Graba cu care a fost achitat afaceristul şi nu s-a lăsat ca procesul de revizuire să decurgă până la capăt se explică prin apropierea alegerilor parlamentare. Fugarul de la Londra a înţeles că nu este agreat de PAS care avea şanse să câştige alegerile şi, în timp ce dosarul era în revizuire, acesta nu avea posibilitatea să evadeze atât de uşor cum a făcut-o la o săptămână după scrutinul din 11 iulie.

O altă anchetă ar putea fi pornită pe numele procurorului general şi în cazul presupusei mituiri de către Platon. Amintim că încă în luna aprilie, un portal din Ucraina a publicat o investigaţie în care se arată că Alexandr Stoianoglo ar avea tangență cu anumite companii afiliate lui Veaceslav Platon. Jurnaliştii ucraineni menţionau în ancheta lor că Platon l-ar fi plătit cu $5,5 mil. pe Stoianoglo pentru eliberarea sa. Ucrainenii au făcut referire şi la declaraţiile fostului şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, de la începutul anului curent, că Platon a trecut pe numele soției lui Stoianoglo două companii care dețineau acțiuni la Moldindconbank.

Procuratura Generală nu a întârziat să vină cu o reacţie la ancheta jurnaliştilor ucraineni, invocând că este un fals pus la cale de cei care se opun investigării fraudei bancare. Procurorul general anunţase că a făcut o interpelare la Procuratura din Ucraina ca să afle până la urmă cine a făcut falsurile pe numele soţiei sale.

Până în prezent, Alexandr Stoianoglo nu a dat publicităţii niciun document care să-l absolve de acuzaţiile din presa ucraineană, iar companiile care au aparţinut lui Platon rămân a fi înregistrate pe numele Svetlanei Kurdova, soţia lui Stoianoglo.

Mai multe voci susţin că anume acest presupus act de corupţie reprezintă asul din mâneca lui Platon cu care l-ar ţine în captivitate pe Stoianoglo.

Tandemul Platon-Stoianoglo

Chiar dacă îşi sapă şi mai adânc groapa, Alexandr Stoianoglo nu renunţă să-l ajute pe fugarul din Londra să-şi facă mendrele în continuare. Ultimul exemplu este războiul început de Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale împotriva Băncii Naţionale. Procurorii au solicitat conducerii BNM să prezinte pe suport de hârtie mai multe documente, cum ar fi Strategia de vulnerabilitate a sistemului bancar, corespondența cu The World Bank, rapoartele studiilor de diagnostic efectuate la trei bănci comerciale, precum şi copia corespondenţei instituţiei cu mai multe firme controlate de Veaceslav Platon.

Juriştii BNM susţin că nu este justificată solicitarea procurorilor şi au acţionat în instanţă ordonanţa privind ridicarea documentelor.

Totodată, Stoianoglo a făcut un tandem cu Platon, lansând în spaţiul public acuzaţii la adresa noii guvernări şi, în special, a Maiei Sandu. Nu reuşeşte să deschidă bine gura la Chişinău Stoianoglo, că imediat îi ţine isonul şi Platon de la Londra.

Ultimul exemplu, de săptămâna curentă, e cel când Procuratura Generală a acuzat-o pe Maia Sandu de „dezinformare” pe subiectul Memorandumului de înțelegere cu UE pentru asistența macro-financiară.

Obligația procurorului de raportare pe marginea procesului de recuperare a banilor nu este inclusă în niciun act normativ și niciun mecanism al condiționalității pentru asistența macro-financiară oferită de UE nu prevede acest lucru. Doar anexa la Memorandumul de asistență macro-financiară face referire la implementarea de către autorități a strategiei de recuperare a activelor fraudate, fără a indica Procuratura ca instituție responsabilă, menționând expres că autoritățile vor pregăti și vor transmite Parlamentului un raport privind progresele înregistrate”, se menționează într-un comunicat emis miercuri de Procuratură. 

La nicio oră de la publicarea comunicatului, Veaceslav Platon a publicat pe pagina sa de Facebook o postare pe aceeaşi temă. „Dumneavoastră (Maia Sandu – n.r.) ați decis să Vă demonstrați „măiestria” și să întindeți Procuraturii o cursă, făcând legătură între condițiile pentru primirea ajutorului din partea UE și evoluția planului de recuperare a miliardarului furat. Doar că, și aici, ca de fiecare dată, n-ați făcut altceva decât să străluciți în razele propriei incompetențe”, a scris Platon.

Cine l-ar putea ajuta pe Stoianoglo

Făcând abstracţie de „ajutorul” lui Platon, Alexandr Stoianoglo a rămas singur în lupta sa cu guvernarea. Socialiştii au făcut o tentativă leşinată de a-i lua apărarea şi au contestat amendamentele din Legea cu privire la Procuratură la Curtea Constituţională. Aici şansele sunt de 50 la 50. Socialiştii au însă problemele lor, să-şi menţină oamenii în partid, care, după cum îi firea moldoveanului, sunt gata să părăsească formaţiunea care nu mai este la guvernare.

Stoianoglo s-a plâns la forurile europene şi la instituţiile diplomatice acreditate la Chişinău. Amintim că procurorul general s-a mai plâns pe Maia Sandu diplomaţilor, şi nu s-a prea observat mare susţinere din partea lor.

O ultimă încercare a lui Stoianoglo a fost pretinsa colaborare propusă de procurorul general privind lupta cu corupţia. Guvernarea i-a calificat sarcastic intenţia drept „cele 10 porunci ale lui Platon”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE