PAS modifică procedura de numire a directorului CNA: Fără concurs, prin vot direct al majorității deputaților

1920
0

Directorul Centrului Național Anticorupție ar putea fi numit prin votul direct al majorității deputaților, și nu în urma unui concurs organizat de Comisia juridică, numiri și imunități. Un proiect în acest sens a fost înregistrat în Parlament de un grup de deputați ai PAS și se regăsește pe agenda viitoarei ședințe a Parlamentului. Între timp, a devenit cunoscut că fostul șef al CNA, Bogdan Zumbreanu, demis în vara anului 2019, a acționat în instanță Legislativul și cere să fie repus în funcție.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Deputații PAS propun ca directorul CNA să fie numit în funcție de Parlament cu votul majorității deputaților aleși, la propunerea a cel puțin 20 de deputați, cu avizul pozitiv al Comisiei juridice, numiri și imunități, pentru un mandat de 5 ani, fără posibilitatea numirii pentru un alt mandat.

Comisia juridică va avea doar misiunea de a verifica dacă candidații corespund cerințelor și va prezenta Parlamentului avize privind întrunirea condițiilor legale de numire în funcție.

178.2021.ro by Valeriu Caţer on Scribd

Argumentând această inițiativă, deputatul PAS a declarat miercuri, 11 august, că toate concursurile organizate până acum s-au dovedit total subiective.

„Va fi o colaborare și mai eficientă, între tot ce înseamnă reforma justiției și acțiunile CNA. De asta am venit cu această propunere. Totul se rezumă la legitimitatea politică pe care o are acest Parlament și schimbările pe care dorim să le facem. În momentul în care șeful CNA primește o sarcină și el este numit de Parlament, are mai multă motivație și responsabilitate de a implementa și de a lupta cu corupția”, susține Radu Marian.

Amintim că actualul director al CNA, Ruslan Flocea, a fost numit în funcție prin hotărârea Parlamentului din 31 iulie 2019.

Tocmai această decizie, din 2019, a fost contestată însă în instanță de predecesorul lui Flocea, Bogdan Zumbreanu, cunoscut ca o persoană din anturajul lui Vladimir Plahotniuc. Acesta susține că demiterea sa a fost ilegală și vrea să revină în funcție. Solicitarea sa va fi examinată pe 16 august, la Judecătoria Chișinău (sediul Râșcani), de magistrata Liudmila Holevițcaia, care a emis anul trecut o decizie în favoarea unor intermediari care au încercat să deposedeze R.Moldova de clădirea consulatului de la Odesa, printr-o schemă în spatele căreia s-ar afla fostul deputat Vladimir Andronachi. Ulterior, Curtea de Apel a anulat această decizie.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE