Noua tulpină Covid ne găsește cu planuri vechi în sănătate

953
0

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat la finele lunii iulie că lumea se află la primele etape ale unui nou val de infecții și decese provocate de Covid. Tulpina Delta, care e mai contagioasă cu 60% decât forma inițială a virusului, a provocat deja primele decese în România și în Ucraina. Existența ei a fost confirmată și pe teritoriul RM.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Epidemiologii de la Chișinău avertizează că această variantă este extrem de contagioasă, necesită multe spitalizări, majorarea numărului de paturi în secțiile de terapie intensivă, mai multe medicamente și resurse umane. Ministerul Sănătății de la București a solicitat deja spitalelor să pregătească un plan cu un număr mai mare de paturi destinate pacienţilor Covid din momentul în care se va observa o recrudescenţă a cazurilor.

În R. Moldova, chiar dacă spitalele s-au confruntat în martie cu o criză de locuri, nu există deocamdată un plan nou de acțiuni în fața pericolului iminent.

Valul Delta, așteptat cu același număr de paturi

În luna martie, în timpul celui de-al doilea val de Covid, spitalul din Anenii Noi s-a confruntat cu o criză de locuri. În cele patru secții Covid, cu 133 de locuri, erau internați peste 155 de bolnavi. Aceștia au fost înghesuiți și pe coridoare, iar la ATI, la trei locuri reveneau cinci pacienți. Acum secțiile Covid sunt închise, iar puținii pacienți sunt direcționați spre Chișinău. Vicedirectorul medical, Diana Bradu, ne asigură că sunt pregătiți pentru un eventual nou val de Covid – au reparat aparatele de ventilare, dispun de un generator nou de alimentare cu oxigen, dar deocamdată nu au indicații de la minister pentru a pregăti un plan de suplimentare a numărului de paturi în eventualitatea unui nou val de epidemie.

Speranța noastră e ca oamenii să se vaccineze. La noi, 92% din personalul medical e vaccinat. Ne întristează că rata vaccinării este scăzută, până și profesorii, care sunt mai informați, au reticențe. Avem însă personal medical mai experimentat în tratarea acestor infecții și dacă va apărea un nou val, suntem pregătiți oricând să reactivăm secțiile Covid”, ne spune medicul.

Chișinăul, în alertă

Comisia extraordinară de sănătate publică a municipiului Chișinău s-a întrunit imediat după publicarea datelor de la laboratorul german care confirmă existența tulpinii Delta pe teritoriul RM. La 27 iulie, Comisia a emis o hotărâre în care solicită Direcției sănătate a municipiului Chișinău ca împreună cu Spitalul municipal „Sfânta Treime” să asigure o rezervă de paturi destinată pacienților cu Covid.

Totodată, Comisia a solicitat managerilor spitalelor clinice municipale să fie pregătiți să asigure activarea, la prima necesitate, a secțiilor destinare bolnavilor de Covid, cu pregătirea rezervelor de echipamente de protecție, medicamente și consumabile. Din cauza creșterii numărului de cazuri (în comparație cu săptămânile precedente acestea au crescut cu 41,5%), în municipiul Chișinău a fost reinstituit Codul galben de alertă Covid. Autoritățile îndeamnă insistent populația să se vaccineze.

La Bălți, un spital nou și o secție Covid nouă pentru copii

O creștere a numărului de cazuri este constatată și de directorul Spitalului municipal din Bălți, Serghei Rotaru. „Primim pacienți infectați cu virusul Covid din 12 raioane. De la 1 septembrie, prin ordinul Ministerului Sănătății, vom deschide și o secție Covid pentru copii. Am înregistrat o diminuare a numărului de cazuri până la 30-35, iar acum cifra a început iar să crească și avem 116 pacienți internați cu infecția Covid”.

Potrivit directorului de spital, cei mai mulți pacienți, 41, sunt de la Soroca. Medicii presupun că acolo există un focar de Covid și autoritățile locale ar trebui să înăsprească restricțiile. Mulți bolnavi aduși la Bălți sunt din Ocnița, Florești și alte raioane care își direcționează încoace pacienții. „În comparație cu anul trecut suntem mult mai bine pregătiți pentru a face față infecției. Vom putea primi până la 300 de bolnavi. Am deschis un nou spital Covid cu 140 de locuri și 22 de paturi pentru terapie intensivă. Ne bucură enorm și faptul că avem un generator de oxigen de la care ne vom putea alimenta și nu va mai fi nevoie să ne deplasăm la Chișinău în acest scop. Suntem asigurați și cu personal medical, avem șapte medici care au deja experiență în tratarea bolnavilor și 100 de paturi din spital sunt dotate cu măști de oxigen”, se laudă managerul spitalului.

Deși sunt mai pregătiți cu echipamente și medicamente în eventualitatea unui nou val, totuși spitalul se confruntă cu o problemă. A depășit limita de pacienți prevăzută cu 760 de persoane. Respectiv, Compania Națională de Asigurări are o datorie de 9,5 milioane de lei față de instituția de la Bălți.

Ne-am adresat la CNAS, la minister, ne-au dat asigurări că vom primi acești bani, dar deocamdată nu avem decât promisiuni. Avem însă nevoie de aceste resurse, cu atât mai mult cu cât urmează să deschidem încă o secție pentru copii și suntem în pragul toamnei, când se așteaptă un nou val de infecție”, ne spune directorul spitalului care speră că problema va fi soluționată imediat după învestirea noului Guvern.

La Hâncești: „Îndemnăm populația să se vaccineze”

În luna martie, spitalul din Hâncești unde activau patru secții Covid, reușea cu greu să facă față numărului mare de pacienți. Aici erau activate 90 de locuri. Noul director al spitalului, Gheorghe Țurcan, ne asigură că actualmente sunt pregătiți în eventualitatea unui nou val de epidemie, cu același număr de locuri.

Am procurat cu suportul Consiliului raional și al Ministerului Sănătății noi aparate de ventilare. Avem pregătite pe moment 40 de locuri destinate pacienților Covid pe care le vom majora în funcție de necesități. Acum secția nu activează, săptămâna trecută am avut doar trei cazuri de Covid și pacienții au fost direcționați în instituțiile republicane din Chișinău. Unica soluție în viziunea noastră este vaccinarea. Îndemnăm oamenii să se imunizeze. 96 la sută din personalul nostru medical s-a vaccinat. Credem că doar în aceste condiții vom putea evita dezastrul”, afirmă Gheorghe Țurcan.

Ștefan Gheorghiță: „Delta provoacă multe spitalizări”

Medicul epidemiolog Ștefan Gheorghiță ne informează că varianta Delta este de trei, patru ori mai virulentă ca tulpina britanică Alpha. Această variantă afectează copiii cu vârsta de 5 – 12 ani și adulții sub 50 de ani, cu o creștere de 2,5 ori mai mare decât celelalte tulpini. Este extrem de contagioasă, provoacă multe spitalizări, necesitând majorarea numărului de paturi în secțiile de terapie intensivă, mai multe medicamente și resurse umane.

Tulpina Delta, dacă se întâlnește cu organismul uman nevaccinat, cu siguranță provoacă infecția. Căile de transmitere sunt aceleași, simptomele sunt aceleași, doar că sunt mai pronunțate, însă evoluția bolii este mai dură, durata bolii este mai mare, numărul de decese este mai înalt și afectează tinerii”, precizează epidemiologul.

Experții în epidemiologie atenționează populația generală despre necesitatea respectării măsurilor de protecție și a vaccinării.

Varianta Delta e mai contagioasă cu 60% decât varianta Alpha. Și nu e vorba doar de o transmitere rapidă, dar și de dezvoltarea unor forme grave. Un studiu din China a demonstrat că perioada de incubație în cazul tulpinii Delta este de 3 – 4 zile comparativ cu 6 – 7 zile în cazul celorlalte tulpini, iar încărcătura virală e de 1200 de ori mai mare”, a declarat șefa catedrei de Epidemiologie din cadrul USMF, Angela Paraschiv.

Până în prezent, în Republica Moldova, 86% din lucrătorii medicali au fost vaccinați împotriva Covid, ceea ce a contribuit la scăderea cu 90% a ratei de morbiditate în rândul acestora. RM înregistrează o rată de vaccinare de peste 16%, cu peste un milion de persoane imunizate.

Cea mai înaltă rată de vaccinare se înregistrează în mun. Chișinău – 24,2%, Orhei și Dubăsari – 17,9%. Cea mai redusă rată de vaccinare se înregistrează în raioanele Taraclia, Briceni și UTA Găgăuzia, 8,6% – 11,3%.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE