Simple păreri despre noul Guvern

1396
0

Noul Guvern condus de Natalia Gavriliță ar putea fi învestit vineri, 6 august, când Parlamentul se întrunește în ședință plenară. Am întrebat câteva personalități din Republica Moldova ce părere au despre componența noului Guvern.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Nu-i nimic nou sub soare, doar zădărnicie, consideră scriitorul și publicistul Vitalie Vovc: „Componența guvernului nu-mi stârnește absolut nicio emoție. Nimic neașteptat. Se pare că Guvernul e constituit nu atât pentru a guverna, cât pentru a „asimila” finanțări de la „partenerii de dezvoltare”. Au rămas neschimbate cinci ministere: Externele, Internele, Apărarea, Finanțele și Justiția. Sunt câteva separări pozitive: Ministerul Culturii, Ministerul Mediului, Ministerul Muncii și Protecției Sociale de Ministerul Sănătății. Numirea lui Kulminski în funcția de viceprim-ministru pentru Reintegrare seamănă cu numirea vulpii paznic la găini. Trezește mari întrebări apariția funcției de viceprim-ministru pentru Digitalizare. Ne-am pomenit cu o „prioritate națională” care-mi pare inutilă sau, cel puțin, greu justificabilӑ. Dar în acest domeniu se pot croi „proiecte” și cere finanțări mai ușor!

Infrastructura și Dezvoltarea regională s-au separat de Economie și nu-mi pare corect. Agricultura e împreună cu Industria Alimentară. Și de ce această „industrie” nu e cu „Economia” îmi vine greu să înțeleg. În România ministerul respectiv se numește „Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, ceea ce îmi pare mult mai rațional. „Lipsa de experiență” invocată de unii este un argument frate cu bancul despre concursul pentru postul de „prezident” la care sunt admiși doar candidați cu experiență în exercitarea funcției de… „prezident”! Continuitatea instituțiilor este asigurată de funcționarii din aceste instituții. Noii guvernanți au dovedit să promită că vor mătura bine prin ministere, așa că această „lipsă de experiență” poate căpăta forme mai grave decât CV-ul miniștrilor”.

Istoricul Ion Negrei, ex-viceprim-ministru, amintește despre riscurile unui Guvern monopartid: „Sunt oameni bine intenționați, care ar produce un nou suflu de guvernare, după cele autoritare, totalitare, oligarhice. Nu găsim oameni corupți. Pe de o parte, e foarte ușor de lucrat într-un Guvern monopartid, iar pe de altă parte, întreaga responsabilitate aparține lui. Dacă lucrurile merg bine – bravo! Dacă se poticnesc – întreaga responsabilitate revine partidului care i-a delegat. Acolo sunt persoane din societatea civilă, afiliată partidului de guvernământ, sau cum să înțeleg? Nu prea s-au manifestat pe segmentul civic, dar acum poartă eticheta de societate civilă”.

Directoarea Fabricii de marochinărie S.A. Artima, Alexandra Can este nemulțumită că lipsesc oamenii de afaceri din componența Guvernului: „Nu sunt oameni din sectorul real, care știu ce înseamnă să menții forța de muncă, să câștigi bani pentru salarii, să plătești impozite. Acolo sunt oameni cu practică în instituții financiare și în domeniul bugetar. În 30 de ani, am avut oameni care au lucrat doar pe bani bugetari. Noi avem 60% economie tenebră. Trebuie micșorat presingul fiscal și amplificată masa impozabilă. Dacă s-ar micșora impozitele cu 40%, atunci lumea ar plăti fix ceea ce ascunde. Nu-s oameni care au trecut prin mediul de afaceri ca să vadă ce înseamnă asta”.

Președintele Academiei de Științe a Moldovei, academicianul Ion Tighineanu speră că Guvernul se va gândi la problemele cercetătorilor științifici: „Membrii cabinetului de miniștri propuși au o pregătire bună: nouă persoane au făcut studii de masterat la instituții cunoscute din SUA, Finlanda, Franța, R. Moldova; sunt trei doctori în științe politice, fizico-matematice și în medicină. Avem toate premisele ca Guvernul să aibă și o abordare științifică a problemelor. CV-urile candidaților propuși denotă că mulți dintre ei posedă o experiență bogată în realizarea unor proiecte importante din domeniile de competență, finanțate de Banca Mondială, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Comisia Europeană etc. Lucrul va fi efectuat în echipă, iar rezultatele vor depinde și de profesionalismul secretarilor de stat și al altor membri”.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE