Culisele unei afaceri cu iz penal (I). Cine sunt perdanții şi marii câştigători

1713
0

Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS) a anunţat săptămâna trecută că a finalizat şi este gata să transmită în instanţă aşa-numitul dosar „VENTO”, în care pe post de învinuiţi apar fostul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, şi fostul său subaltern, Roman Statnîi. Celor doi li se incriminează „exces de putere”, „fals în acte publice”, „reținerea sau arestarea ilegală” și „tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate”, acțiuni comise în privința coproprietarilor rețelei de benzinării „VENTO”, care aparţine fraţilor Igor şi Andrian Borş.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Din culisele acestui dosar apar însă detalii interesante, care nu au fost făcute publice până acum. Aceste detalii ne conduc la concluzia că cei care au avut în cele din urmă de câştigat au fost fraţii Borş, care au devenit proprietari ai reţelei proprii de staţii peco, după ce Igor Borş a lucrat timp de 17 ani în calitate de administrator al unei întreprinderi cu capital străin, care deţinea cea mai mare reţea de benzinării din Republica Moldova, Tirex Petrol. În urma acestui scandal, reţeaua de benzinării Tirex Petrol a fost vândută cu doar 10 milioane de euro unui SRL din raionul Ialoveni, condusă de Artiom Pânzari, fiul lui Alexandru Pânzari, uns de PDM la şefia Inspectoratului General de Poliţie, iar mai apoi făcut şi ministru al Apărării. Despre Alexandru Pânzari se spune că este bun prieten cu ministrul de Interne din perioada guvernării lui Vladimir Plahotniuc, Alexandru Jizdan.

Notă: Reţeaua de benzinării Tirex Petrol „a moştenit” reţeaua de benzinării din perioada sovietică. Aceasta a fost fondată la 23 februarie 1944 pe lângă Consiliul comisarilor poporului al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești. În baza Hotărârii Consiliului de Miniștri din RSSM nr. 351 din 18.09.1981, „Molduprneftesnabsbît” a fost reorganizată în „Goscomnefteproduct” (Госкомнефтепродукт) din RSSM. În baza Hotărârii Sovietului de Miniștri al RSSM nr. 325 din 21.10.1988, „Goscomnefteproduct” din RSSM a fost reorganizată în Direcția de Aprovizionare și Distribuire a produselor petroliere „Moldnefteproduct” din RSSM. Mai apoi, „Moldnefteproduct” a fost reorganizată, în baza Hotărârii Guvernului RSSM cu nr. 330 din 20.09.1990, în Asociația de Stat de Producție pentru Combustibil din RSSM.

După declararea independenţei Republicii Moldova, în baza Hotărârii Parlamentului Republicii Moldova cu nr. 610 -XIII din 25.10.1995, Asociația de Stat de Producție pentru Combustibil a fost reorganizată în Societatea pe Acţiuni Tirex Petrol. La 11.10.2000 a avut loc tranzacția de vânzare-cumpărare a pachetului majoritar de acțiuni din capitalul SA „Tirex Petrol” ce aparțineau statului, dintre Departamentul Privatizării din Republica Moldova și compania cu capital străin Mabanaft-Moldova GMBh. Printre fondatorii întreprinderii, pe lângă cele două firme germane, s-au regăsit şi Natalia Cecetova, fiica omului de afaceri din Moldova, Nicolae Ciornîi, şi Semion Bloch, partener de afaceri al miliardarului rus, Roman Abramovici. Amintim că Nicolae Ciornîi a condus Întreprinderea de Stat pentru Combustibil din R. Moldova, reorganizată în compania „TirexPetrol”.

La data de 03.10.2019, pachetul majoritar de acțiuni deținut de Mabanaft Moldova GmbH” a fost achiziționat de către ”Estcon Construct” SRL, cu adresa juridică în satul Alexandrovca, raionul Ialoveni.

În prezent, reţeaua „Tirex Petrol” numără 76 de benzinării şi este a patra ca mărime din Republica Moldova.

Igor Borş, Viorel Morari şi Vladimir Plahotniuc

Igor Borş a fost reţinut pe 3 martie 2018, de către Procuratura Anticorupție, condusă atunci de către Viorel Morari. Atunci au fost reţinuți încă șase presupuşi complici de ai lui Igor Borş şi urma să fie reţinut şi fratele său, Andrian Borş, însă acesta a reuşit să se ascundă.

Procuratura Anticorupţie a anunţat că cei reţinuţi sunt bănuiţi de evaziune fiscală şi spălare de bani, în scopul obținerii controlului şi dobândirea proprietății asupra reţelelor de benzinări „Tirex Petrol” care se aflau în proprietatea Mabanaft-Moldova GMBh.

La baza pornirii dosarului penal a stat un raport al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat privind rezultatele unui control efectuat la reţeaua de benzinării „VENTO”. Inspectorii fiscali au constatat evaziuni fiscale de peste jumătate de milion de lei. Ulterior, acest raport a fost anulat de către instanţa de judecată.

Tot atunci, la Procuratura Generală au apărut câteva rapoarte ale poliţiei privind pretinse conexiuni dintre fraţii Borş şi Veaceslav Platon. Din acest motiv, procurorul general din perioada respectivă, Eduard Harunjen, a dispus exercitarea urmăririi penale de către Procuratura Anticorupţie.

Şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a semnat o ordonanţă privind formarea unui grup de lucru sub conducerea procurorului Roman Statnîi, abilitat cu investigarea cazului.

Ulterior, Roman Statnîi i-a scos de sub urmărire penală pe o parte din presupuşii complici ai fraţilor Borş şi i-a eliberat pe toţi din arest, cu excepţia lui Igor Borş. Acesta a stat în Penitenciarul nr. 13 aproape 12 luni şi a fost eliberat la sfârşitul lunii februarie 2019 pe motiv că expirase termenul prevăzut de legislaţie privind aflarea în arest preventiv, în lipsa unei sentinţe de condamnare. Judecătorii de instrucţie şi cei de la Curtea de Apel Chişinău au dat curs fiecărei solicitări a procurorului Statnîi privind prelungirea mandatului de arestare pe numele lui Igor Borş, în pofida faptului că avocaţii săi susţineau că în privinţa clientului lor nu sunt efectuate acţiuni de urmărire penală.

La mijlocul lunii septembrie a anului trecut, la aproape un an şi jumătate de la eliberarea lui Igor Borş din detenţie, Procuratura Generală a emis un comunicat în care se arată că, „după examinarea tuturor probelor existente în dosar, Procuratura Anticorupție a renunţat la învinuirea adusă inculpatului și a solicitat Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, achitarea lui”.

În comunicat se mai arată că procurorii au pornit o anchetă penală în privința polițiștilor și a procurorilor care au gestionat dosarul.

În decembrie 2020, Igor Borş şi fratele său au fost achitaţi.

În ianuarie 2021, Procuratura Generală l-a inculpat pe Viorel Morari, deja șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, pentru acțiunile întreprinse şi dosarul penal în privința coproprietarilor rețelei de benzinării „VENTO”. 

Tot atunci, Igor Borş a ieşit într-o conferinţă de presă şi l-a acuzat pe Morari că a încercat să-i ia afacerea printr-un atac raider, iar drept probă a prezentat o pretinsă mărturisire a lui Vladimir Plahotniuc, cu care s-ar fi întâlnit în primăvara anului 2019, după ce a fost eliberat din penitenciar.

Cine credeți că a dorit să vă ia acest business?, m-a întrebat Plahotniuc după ce se discuta în societate că în spatele atacului s-ar fi aflat oameni apropiați de PDM. Eu i-am răspuns că nu știu cine are nevoie de asta, dar știu sigur că asta știe acel om care v-a spus despre legătura dintre mine și Platon. El mi-a zis direct că acesta este Viorel Morari, lucru care m-a surprins pentru că astfel de oameni nu spun direct așa ceva”, a declarat Igor Borș în conferinţa de presă.

Amintim că, în primăvara anului 2019, Viorel Morari pare să fi ajuns în dizgraţia lui Plahotniuc care atunci mai deţinea încă controlul asupra procurorilor şi judecătorilor moldoveni.

Atunci PCCOCS, condusă de Nicolae Chitoroagă, procuror din anturajul lui Plahotniuc, l-a reţinut pe proprietarul reţelei de restaurante „Andy”s Pizza”, Andrei Tranga, învinuit de conexiuni cu interlopul Grigore Caramalac şi de tentativa de preluare a unei afaceri. Viorel Morari a fost învinuit că l-ar fi ajutat în acest sens pe Tranga. În consecinţă, la începutul lunii mai a anului 2019, Viorel Morari a depus cerere de demisie din funcţia de şef al Procuraturii Anticorupţie.

Andrei Tranga a fost eliberat din arest după retragerea PDM de la guvernare şi fuga lui Plahotniuc din ţară, câteva luni mai târziu, Viorel Morari a fost repus la şefia Procuraturii Anticorupţie.

Schema de evaziune fiscală incriminată lui Borş

Dosarul intentat pe numele lui Igor Borş a fost trimis în judecată în februarie 2019, cu puţin timp înainte de eliberarea învinuitului din arest preventiv. În Rechizitoriul semnat de Roman Statnîi la 14 februarie 2019, se vorbeşte despre o pretinsă schemă de evaziune fiscală, prin introducerea unor carduri de reducere de la 3 la 10 la sută pentru produsele petroliere comercializate în reţeaua „VENTO””.

Astfel, prin aceste carduri de reducere, reţeaua de benzinării „VENTO” şi-ar fi micşorat veniturile, fapt care ar fi condus la posibilitatea diminuării impozitelor.

O altă practică folosită în acest sens ar fi fost majorarea cheltuielilor prin angajări fictive.

Precizăm că şi Agenţia Naţională pentru Reglementări în Energetică (ANRE) a efectuat un control la reţeaua de benzinării „VENTO”, fiind depistate mai multe încălcări, inclusiv de ordin fiscal.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE