Surse parlamentare dezvăluie cine va conduce Parlamentul și comisiile permanente

1885
0

Chiar dacă PAS nu a făcut publice numele deputaților pe care-i va promova în funcțiile de conducere din noul Legislativ, surse parlamentare au dezvăluit jurnaliștilor de la Chișinău identitatea celor care urmează să ocupe principalele poziții. Astfel, președinte al Parlamentului, așa cum s-a și vehiculat în culise, ar urma să devină liderul interimar al PAS, Igor Grosu. Acesta va fi secondat, din postura de vicepreședinți, de colegul său de partid, Mihai Popșoi, dar și de socialistul Vlad Bătrîncea. Celelalte două funcții de vicepreședinte, funcționale în legislatura precedentă a Parlamentului, vor fi desființate. De asemenea, potrivit unor surse citate de Deschide.md, majoritatea a ajuns la o înțelegere cu blocul PSRM-PCRM cu privire la repartiția șefiei în comisiile parlamentare permanente.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Partidul „Șor”, care a pretins funcții practic pentru fiecare dintre cei șase deputați ai săi, inclusiv pentru fugarul Ilan Șor, nu se va alege, se pare, cu nimic.

PAS ar fi convenit cu blocul PSRM-PCRM să împartă șefia celor 11 comisii – un număr similar celui care a funcționat în fostul Parlament – după cum urmează:

8 comisii conduse de PAS

  • Comisia administrație publică – Larisa Novac;
  • Comisia agricultură și industrie alimentară – Vladimir Bolea;
  • Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media – Liliana Nicolăescu-Onofrei;
  • Comisia economie, buget și finanțe – Dumitru Budianschi;
  • Comisia juridică, numiri și imunități – Sergiu Litvinenco;
  • Comisia politică externă și integrare europeană – Doina Gherman;
  • Comisia protecție socială, sănătate și familie – Dan Perciun;
  • Comisia securitate națională, apărare și ordine publică – Lilian Carp.

3 comisii conduse de PSRM-PCRM

  • Comisia de control al finanțelor publice – Oleg Reidman;
  • Comisia mediu și dezvoltare regională – Elena Bondarenco;
  • Comisia drepturile omului și relații interetnice – Alexandr Suhodolski.

Pe de altă parte, Partidul „Șor” invocă Regulamentul Parlamentului, recomandările Comisiei de la Veneția și practicile europene, care i-ar asigura fracțiunii sale reprezentare în toate structurile Parlamentului. Vicepreședinta formațiunii, Marina Tauber, susține că poartă discuții în acest sens cu reprezentanții PAS.

„Poziția Partidului „Șor” este că noi pretindem și așteptăm răspunsul PAS, al majorității parlamentare, la aceste argumente”, a declarat ea pentru Anticorupție.md

Menționăm că Parlamentul se va convoca joi, 29 iulie, în cea de-a doua ședință după cea de constituire, urmând să-și aleagă președintele și vicepreședinții, să formeze Biroul permanent și comisiile permanente, precum și pentru a fi constituite fracțiunile parlamentare, conform unei schițe a ordinii de zi făcută publică de secretarul general al PAS, Andrei Spînu.

Dacă deputații vor reuși să transpună întreaga agendă într-o singură zi, aceasta i-ar permite președintei Maia Sandu să demareze neîntârziat consultări pentru desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru, cu scopul formării și învestirii cât mai grabnice a unui nou Guvern.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE