Opinie: Amânarea ședinței Parlamentului este în contrasens cu declarațiile anterioare ale PAS

1519
0

Decizia PAS se amână până joi, 29 iulie, ședința în care noul Parlament va înființa fracțiunile, constitui comisiile permanente și își va alege conducerea este cumva în contrasens cu declarațiile de până acum ale formațiunii pro-prezidențiale, consideră analistul politic Ion Tăbârță. „Când declari că e nevoie de alegeri parlamentare anticipate, iar după asta că trebuie creat cât mai repede un guvern care să se apuce de treabă, era logic ca astăzi să avem deja un parlament cu instituțiile alese, convenite în linii mari, poate nu în totalitate, ca imediat după aceasta șeful statului să demareze consultările cu fracțiunile parlamentare, să desemneze prim-ministrul, care probabil e convenit acolo, și mai departe, de săptămâna viitoare, la începutul lunii august, să avem un guvern care, în sfârșit, să gestioneze lucrurile în țară”, a declarat el într-un comentariu pentru „Gazeta de Chișinău”.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Pe de altă parte, fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, se arată nedumerit de nemulțumirile față de pauza luată de Parlament pentru constituirea fracțiunilor parlamentare.

Tăbârță admite că amânarea ședinței Parlamentului se înscrie în prevederile legale, dar e tentat să le dea, în acest caz, dreptate socialiștilor, care s-au arătat indignați că au fost chemați în Parlament pentru „un discurs electoral”.

„Noi nu știm exact care sunt dedesubturile acestei decizii. Igor Grosu ne spune că, de fapt, ei au convenit cu socialiștii această pauză, iar ulterior socialiștii au dat înapoi și nu recunosc. Sunt anumite zvonuri că nu tot este convenit în cadrul PAS și pentru a pune la punct anumite înțelegeri cu privire la anumite persoane care trebuie să ocupe anumite funcții și, din această cauză, a fost luată această decizie de a aștepta până joi”, mai spune Ion Tăbârță.

În același timp, Alexandru Tănase constată că, de fapt, nu s-a întâmplat nimic altceva decât respectarea procedurii legale. „Astfel, Președinta Curții Constituționale a prezentat raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului si validarea mandatelor deputaților aleși. Președintele republicii a venit cu un mesaj politic față de parlamentul ales, iar deputații și-au luat câteva zile pentru a constitui grupurile parlamentare și organele de lucru ale parlamentului. Apropo, art. 4 (3) al regulamentului Parlamentului prevede că fracțiunile parlamentare se constituie în termen de 10 zile (!) după constituirea legală a parlamentului”, argumentează Tănase, într-o postare pe Facebook.

De asemenea, în legătură cu acuzațiile la adresa PAS, legate de pauza pe care a luat-o Parlamentul până joi, pe care le-au adus aliații socialiștilor – PCRM, jurnaliștii de la Chișinău scriu că comuniștii suferă de „amnezie”. Deschide.md le aduce aminte acestora că, acum 12 ani, în urma scrutinului din aprilie 2009, atunci când au obținut, în frunte cu Vladimir Voronin, 60 de mandate, au procedat la fel – au anunțat o pauză pentru o săptămână, fără nici măcar să constituie fracțiunile parlamentare. Portalul precizează că acea ședință de constituire, care s-a desfășurat la data de 5 mai 2009, a durat doar 21 de minute, mult mai puțin decât cea care a avut loc luni, 26 iulie 2021.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE