Aurescu anunță la Chișinău un program extins de colaborare și susținere a noii guvernări din R.Moldova

871
0

Guvernul de la București este gata să discute cu viitorul Guvern de la Chișinău un nou program de asistență nerambursabilă pentru R.Moldova, care să înlocuiască Acordul precedent, în valoare de 100 de milioane de euro, care nu a fost finalizat din motive care nu au depins de România. Declarații în acest sens a făcut ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, care s-a aflat vineri, 23 iulie, la Chișinău, unde a însoțit o nouă donație – de peste 100 de mii de doze de vaccin Pfizer –, dar și pentru a se întâlni cu președinta Maia Sandu. După întrevederea cu șefa statului, șeful diplomației de la București a mai anunțat intenția României de a mai acorda 300.000 de euro pentru susținerea societății civile și mass-media independente din R.Moldova.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Maia Sandu și Bogdan Aurescu au discutat despre rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din R.Moldova și despre agenda bilaterală, respectiv reluarea și adaptarea programelor de dezvoltare economică, infrastructură, mediu sau din domeniul social, pornind de la contextul actual din R.Moldova.

Cu această ocazie, Maia Sandu a mulțumit încă o dată României pentru sprijinul consistent oferit R.Moldova în general, și în combaterea pandemiei de COVID-19 în special. „Am primit echipamente de protecție, ajutor pentru sistemul medical și, mai ales, am primit donații semnificative de vaccin care ne-au ajutat să salvăm sănătatea și chiar vieți ale cetățenilor. Azi în R.Moldova va mai ajunge un lot de 100 de mii de doze de vaccin Pfizer și astfel trecem peste cifra de jumătate de milion de vaccinuri care vin din România. România este cel mai mare donator de vaccin pentru R.Moldova”, a subliniat șefa statului.

La rândul său, Bogdan Aurescu spune că, în urma alegerilor din 11 iulie, R.Moldova poate să devină un model de orientare pro-europeană în vecinătatea estică a UE, care este un spațiu de importanță strategică pentru Uniune.

„Rezultatele de la alegerile parlamentare creează premise și pentru o relansare a parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a R.Moldova dintre țările noastre. Vom depune toate eforturile atât în plan bilateral, cât și în plan european pentru a răspunde cu succes aspirațiilor cetățenilor”, a subliniat ministrul român de Externe.

De asemenea, el i-a transmis Maiei Sandu felicitări din partea președintelui României, Klaus Iohannis, a premierului Florin Cîțu și a lui personal pentru rezultatele obținute în premieră de forțele pro-reformă la alegerile anticipate din R.Moldova, adăugând că România contează pentru o cooperare reînnoită cu viitorul Guvern de la Chișinău.

Menționăm, în acest context, că vizita lui Bogdan Aurescu este prima în R.Moldova a unei înalte oficialități dintr-o țară membră a Uniunii Europene după alegerile din 11 iulie.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE