„Să deschidem și noi ochii mai larg către ei”

805
0

Am selectat pentru cititorii noștri câteva crâmpeie din reacțiile mass-mediei din România la evenimentul electoral de duminica trecută. „Românii s-au deșteptat în săraca și chinuita Moldovă! Să deschidem și noi ochii mai larg către ei și să le fim alături în bătălia departe de a fi sfârșită cu tentaculele doar retrase, nu și retezate, ale Imperiului… Poate că a venit în sfârșit vremea să fie umplut cu substanță și sens sloganul președintelui Iohannis: Pas cu PAS”, scrie Cristian Tudor Popescu.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Într-o analiză publicată de ADEVARUL, expertul de la București, Iulian Chifu, insistă de demitizeze teorii din spatele unor atacuri, unele dintre care, spune el, sunt de-a dreptul parte a formulei de decredibilizare a României la Chișinău. „Vom face acest lucru prin deschiderea unor dosare mai discrete ale acțiunilor Bucureștiului. Ele sunt transparente, poate nu suficient de subliniate, niciodată reunite sintetic și oferite publicului, pentru că acest pas conține anumite riscuri”, potrivit autorului.

Așa sau altfel, el constată că, în final, României i se datorează readucerea conflictelor înghețate pe agenda Uniunii Europene, prin reuniunea în format Gymnich de la Lisabona, la inițiativa României. De asemenea, Bucureștii sunt merituoși pentru întreaga discuție vizând noul acord privind Parteneriatul Estic ce conține elementele de securitate și apărare și care vizează și implică statele Ucraina, Georgia și R. Moldova. „Firește că aria multilaterală a sprijinului în problematica Republica Moldova este mult mai largă, ca și spațiul negocierilor, cooperării și coordonării cu actori terți pe această problematică. De aceea, orice evaluare ar trebui să conțină și un context mai larg, prin discuții fundamentale cu actorii implicați în politicile și aplicarea Strategiei României vizând Republica Moldova”, subliniază Iulian Chifu.

Una dintre puținele vești bune”

Ion M. Ioniță, senior-editor la ADEVARUL, semnează un editorial în care vorbește despre alegerile anticipate din R. Moldova, afirmând că victoria detașată a PAS este una dintre puținele vești bune, în vremuri în care lumea s-a obișnuit cu veștile rele parcă fără de sfârșit. „Secretul victoriei este tenacitatea doamnei Maia Sandu de a nu se abate de la obiectivul strategic, obținerea puterii executive și legislative pentru a putea face ceea ce cetățenii Republicii Moldova așteaptă să facă. Altfel, mandatul de președinte ar fi rămas doar o iluzie”, crede autorul. El remarcă faptul că mulți au criticat „aroganța” PAS și, implicit, a Maiei Sandu, de a nu pleca urechea în fața unor asemenea pretinși prieteni, în realitate fără niciun fel de capital electoral, așa cum rezultatele alegerilor au dovedit-o pe deplin.

Maia Sandu a avut dreptate, nu a fost vorba despre aroganță și nici despre propagandă făcută cu surle și trâmbițe, pur și simplu a spus oamenilor că dacă vor să dea Republicii Moldova o șansă, nu au decât un singur partid de votat, PAS, și nimic mai mult. Așa au dispărut și falșii pro-europeni, și falșii reformiști, și falșii pro-români, și falșii unioniști”, punctează Ion M. Ioniță.

Rusia nu a vrut să sprijine un perdant”

Într-un interviu la EUROPA LIBERĂ, analistul occidental Vladimir Socor afirmă că liderul PSRM, Igor Dodon, ar fi fost trecut pe linie moartă de Kremlin, iar în curând i se va găsi un înlocuitor. Dodon l-ar fi dezamăgit pe Vladimir Putin de cel puțin două ori, iar din acest motiv Rusia nu a vrut să sprijine un perdant la alegerile parlamentare de duminică, dar nici la prezidențialele de anul trecut, este de părere expertul. El mai crede că Rusia nu a sprijinit Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor pentru că nu dorește să-și complice și mai mult relațiile cu Occidentul, după complicațiile imense pe care le are cu Ucraina.

Rusia are o agendă graduală și R. Moldova în această perioadă nu se numără printre prioritățile ei. Dacă Rusia ar fi reușit să aducă la putere PSRM sau o coaliție pro-rusă de stânga, ar fi fost obligată să preia întreținerea economică a R. Moldova”, spune Socor, potrivit căruia, Moscova dorește să mențină R. Moldova într-o zonă gri și să dea UE sau, eventual, României sarcina de a o întreține economic.

Cartea Durleșteanu”, începutul sfârșitului pentru Dodon

„Cum au fost învinși Rusia și Dodon în Republica Moldova” este titlul unei analize pe G4MEDIA, în care portalul din România observă că unul dintre momentele-cheie care au dus la declanșarea alegerilor anticipate, soldate cu victoria zdrobitoare a PAS, este cel în care Igor Dodon a fost lăsat baltă de propriul „as din mâneca” prin care voia să-și perpetueze puterea până la finalul legislaturii fostului Parlament, respectiv 2023.

Este vorba despre ceea ce jurnaliștii de la București numesc „cartea Durleșteanu”, referindu-se la fosta candidată a PSRM la funcția de prim-ministru, care a renunțat în ultimul moment la această calitate. „Partida jucată de Mariana Durleșteanu, pe care Dodon o cunoștea de pe vremea când ambii lucrau la Ministerul Economiei în perioada primului mandat prezidențial al comunistului Vladimir Voronin (2001-2005), marchează, de facto, efectul de domino ce a urmat și care a culminat cu declanșarea alegerilor anticipate”, scrie Mădălin Necșuțu pentru G4Media. Iar acum, în opinia lui, pierderea alegerilor nu numai că îl va arunca în opoziție pe Igor Dodon, dar va fi greu pentru el să-și mai continue cariera politică la vârf. „În circa patru luni de zile, Igor Dodon a pierdut totul, iar „cartea Durleșteanu” a fost începutul sfârșitului pentru el”, conchide autorul.

Am avut o guvernare mai populistă decât populiștii din AUR”

Fostul deputat moldovean, Vadim Pistrinciuc, în prezent director al Institutului Pentru Inițiative Strategice, explică la RADIO FRANCE INTERNATIONAL scorul extrem de mic obținut la alegerile din R. Moldova de unioniștii de la AUR, mai ales dacă e comparat cu reușita lor surprinzătoare la parlamentarele de anul trecut din România. „Pentru noi nu e o surpriză. (…) Noi am avut o guvernare mai populistă decât populiștii din AUR. La noi mainstream-ul este suficient de populist încât îi face necompetitivi pe alți populiști adevărați”, spune expertul. Un alt motiv pentru care AUR a eșuat, în opinia sa, este faptul că persoanele care au reprezentat acest partid nu sunt noi pe scena politică din R. Moldova, ci au plecat din alte partide aflate în derivă. „Oamenii au văzut asta doar ca pe o încercare a lor de a ajunge iarăși în politică, în Parlament”, argumentează Pistrinciuc.

ZIARUL NAȚIONAL citează opinia jurnalistului român Cristian Tudor Popescu, convins că victoria unui partid proeuropean la alegerile parlamentare din R. Moldova e „ceva uimitor, unic și emoționant”. Astfel, potrivit acestuia, R. Moldova a făcut primul pas mai hotărât de a scăpa de influența Kremlinului. El mai crede că România trebuie să fie în continuare alături de R. Moldova. „PAS luptă pentru intrarea R. Moldova în UE, dar nu pe calea unirii cu România, ci prin propriile-i puteri și voință. …Românii s-au deșteptat în săraca și chinuita Moldovă! Să deschidem și noi ochii mai larg către ei și să le fim alături în bătălia departe de a fi sfârșită cu tentaculele doar retrase, nu și retezate, ale Imperiului”, conchide Cristian Tudor Popescu.

Pentru fiecare Viktor Orbán ne trebuie o Maia Sandu”

Europarlamentarul român Dragoș Tudorache semnează un comentariu pe DIGI 24, intitulat „Pentru fiecare Viktor Orbán ne trebuie o Maia Sandu”. El se arată tentat să numească minune scorul obținut de PAS la alegerile din R. Moldova. „Puterea lecției pe care ne-a oferit-o cu generozitate Maia Sandu stă în simplitatea ei. Faptul că am asistat la o demonstrație că binele poate să învingă de două ori în mai puțin de un an este dincolo de orice optimism politic. Aveam nevoie de această demonstrație nu doar în România, dar cred că în întreaga Europă”, scrie Tudorache. Toate acestea, potrivit eurodeputatului, deoarece, dacă din perspectiva Bruxelles-ului situația din Ungaria lui Orban e dificilă, cea din R. Moldova părea oricum puțin rezolvabilă într-un viitor apropiat. „Simbolic, figura luminoasă a Maiei Sandu se contrapune în aceste zile figurii sulfuroase a lui Viktor Orban”, afirmă el.

Portalul SPOTMEDIA publică opinia analistului politic Laurențiu Pleșca, potrivit căruia, de îndată ce Maia Sandu împreună cu PAS au declanșat alegeri parlamentare anticipate în R. Moldova era clar pentru toată lumea că acest partid are șanse foarte mari să obțină majoritate de sine stătător. Nefiind convins că PAS ar deține o majoritate constituțională, expertul român trasează câteva priorități pentru noua putere de la Chișinău:

Printre temele dezbătute de societatea moldovenească se regăsesc creșterea atribuțiilor președintelui R. Moldova și îndreptarea către o republică semi-prezidențială. De asemenea, numirea limbii oficiale a R. Moldova în Constituție, din limba moldovenească în limba română. O altă schimbare a Constituției ar putea fi modificarea unităților administrative din raioane în județe, chestiune care ar reduce aparatul administrativ și ar economisi sume serioase la bugetul statului. O altă temă care ar necesita o modificare constituțională este reducerea numărul de parlamentari de la 101 la 61 pentru a reduce cheltuielile și a putea limita traseismul politic atât de răspândit pe scena politică moldovenească”, consideră Laurențiu Pleșca.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE