Cât de fezabile sunt promisiunile electorale ale PAS

1026
0

Marele câștigător al alegerilor parlamentare anticipate, Partidul Acțiune și Solidaritate, cu o majoritate mai mult decât confortabilă, urmează cel târziu până în primele zile din august să formeze Guvernul și să înceapă implementarea programului său electoral, destul de ambițios, care la anumite capitole ridică semne de întrebare în ce privește fezabilitatea sa.

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Programul electoral al PAS, denumit „Pornim vremurile bune” vine cu angajamente în toate domeniile vieții publice și economice.

Printre cele mai răsunătoare, la capitolul social găsim angajamentul de a majora pensia minimă până la 2000 de lei (100 de euro), prin alocații suplimentare de la bugetul de stat, compensarea cu 100% a costului medicamentelor pentru persoanele în vârstă cu venituri mici, construirea a două spitale regionale moderne la Bălți (Nord) și Cahul (Sud), dar și modernizarea celorlalte instituții medicale, inclusiv a celor regionale.

Pensii minime de 2000 și salarii medii de 15 mii de lei

Noul partid de guvernământ mai promite majorarea salariilor angajaților din medicină, a cadrelor didactice, dar și a indemnizației pentru tinerii specialiști. În general, salariul mediu brut pe economie ar trebui să ajungă, potrivit PAS, la cel puțin 15 mii de lei, în prezent acesta abia depășind puțin suma de opt mii de lei. Indemnizația pentru nașterea copiilor va crește până la 10 mii de lei (500 de euro), iar ajutorul lunar pentru copiii din familiile sărace va ajunge până la o mie de lei (50 de euro). PAS își mai propune să renoveze cel puțin 500 de grădinițe și să modifice Codul muncii în favoarea angajaților.

La capitolul business, a fost promisă eliminarea amendării abuzive a antreprenorilor, prin introducerea în Codul fiscal a mecanismului de avertizare prealabilă obligatorie înainte de aplicarea amenzilor. De asemenea, ar urma să fie introdusă cota 0% la impozitul pe venitul reinvestit pentru întreprinderile care au până la 10 angajați. Echipa PAS își mai propune să susțină femeile de afaceri, prin acordarea granturilor și serviciilor de consultanță și să reducă diferența între salariul femeilor și bărbaților.

Investiții de două miliarde de lei anual în sate și orașe

În agricultură, se promite majorarea Fondului de subvenționare cu 50%, suportul statului va fi orientat spre producătorii care fac investiții, va fi negociat un suport pentru agricultură în cadrul Parteneriatului Estic al UE și va fi creat un centru agroalimentar modern.

În sate și orașe, cei de la PAS își propun, cu ajutorul partenerilor europeni, să investească câte două miliarde de lei anual. Banii vor fi destinați pentru crearea locurilor de muncă, apeducte și canalizare, reparația școlilor și grădinițelor, dar și pentru reparația drumurilor. În acest sens este preconizată crearea unui Fond Național pentru acoperirea contribuției financiare a administrației publice locale la implementarea proiectelor din fonduri externe.

Aleșii din PAS promit să adopte o lege prin care cei din diasporă, la revenirea acasă, să-și poată repatria averea fără a plăti impozite, iar taxele consulare pentru serviciile prestate să fie reduse.

Tinerilor, noua majoritate parlamentară le-a promis implementarea unui program de stagii parțial plătit, de 6-12 luni, pentru absolvenți în instituțiile publice. De asemenea, au promis că statul va susține tinerele familii prin reducerea impozitelor reținute din salariu.

De unde vor lua banii?

Potrivit lui Adrian Lupușor, director executiv al Centrului analitic Expert-Grup, noua majoritate parlamentară are totul la îndemână pentru a începe în forță guvernarea. „Majoritate confortabilă în Parlament, suportul Președintelui, opoziție compromisă și un credit masiv de încredere din partea electoratului și a comunității partenerilor de dezvoltare și, în plus, cadrul macroeconomic este și el destul de favorabil. Urmează un an agricol bun, există un sistem macrofinanciar echilibrat și avem o prognoză destul de optimistă privind creșterea economică pentru următorii ani, inclusiv în regiune”, punctează expertul.

Totuși, implementarea unor promisiuni este destul de costisitoare. Spre exemplu, doar promisiunea de a ridica pensia minimă pentru cel puțin patru sute de mii de pensionari la două mii de lei ar costa anual circa 4,3 miliarde de lei în plus. Și această promisiune urmează a fi implementată deja din acest an, începând cu data de 1 octombrie, curent, potrivit declarațiilor PAS, ceea ce înseamnă peste 1,4 miliarde de lei în plus deja pentru acest an. De unde vor lua banii, odată ce și îndeplinirea bugetului actual, unul destul de generos la capitolul cheltuieli, este cât se poate de problematică?

Potrivit Expert-Grup, fezabilitatea angajamentelor privind pensiile minime de 2000 de lei sau indemnizațiile mai mari pentru unele grupuri vulnerabile (resurse suplimentare de circa 5-6 mlrd. lei anual) depinde în mare parte de performanțele economiei și, ca măsură imediată după alegeri, este puțin probabilă dacă ne uităm la deficitul bugetar și datoria publică acumulată doar în perioada crizei Covid-19. În acest an, statul s-a împrumutat deja pe piața internă cu aproape 4,3 miliarde de lei pentru a-și putea îndeplini obiectivul cheltuielilor bugetare. Doar în mai, suma împrumutată prin intermediul Valorilor Mobiliare de Stat (VMS) se ridică la 1,81 miliarde și, cel mai probabil, suma de 6,75 de miliarde, preconizată pentru întregul an, împrumutată pe piața internă, va fi insuficientă.

De asemenea, suma propusă de 15 mii de lei pentru salariul mediu către anul 2025 este o țintă care depinde de mulți factori. Dacă ne uităm la creșterea din ultimii 10 ani a salariului mediu de circa 10,9% anual în valori nominale, devine clar că fără intervenții decisive pe dimensiunea economică ținta propusă este prea optimistă. În același timp, ținând cont de angajamentele propuse privind principalele constrângeri ce caracterizează mediul de afaceri, nu putem zice că 15 mii lei este o țintă din zona promisiunilor irealizabile.

Eventual, veniturile suplimentare pot fi generate de mediul de afaceri pentru care se propune simplificarea regulilor de activitate, programe de suport pentru acces la finanțare și dezvoltarea afacerilor. Însă acestea nu vor veni imediat, fiind nevoie de timp pentru ca relaxările pentru business să aducă rezultate.

Este de așteptat că, pe termen scurt, pentru implementarea unor promisiuni, PAS va utiliza o parte din cele 600 de milioane de euro, promiși de Comisia Europeană pentru următorii trei ani în vederea depășirii efectelor pandemiei de COVID-19.

Însă, pe termen lung, este cel puțin nechibzuit să se mizeze pe bani de împrumut pentru a majora pensii și salarii. Pentru sporirea bunăstării populației pe termen lung este necesară o creștere economică sustenabilă.

Urmează să vedem cum va reuși PAS să îndeplinească aceste obiective într-un termen atât de scurt.

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE