PAS, pericolul tentației

831
0

Provocările teribile ale proeuropenilor în Republica Moldova după scorul excepțional al partidului proeuropean

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

PAS, formațiunea proprezidențială, a înregistrat un scor excepțional la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent. Acest partid a reușit să acumuleze 52,80% din sufragii, 63 de mandate, o performanță aproape similară celei obținute de PCRM în 2001. Se crede că PAS, la fel ca PCRM acum 20 de ani, nu ar avea suficiente forțe să asigure o guvernare care să facă reforme fundamentale

Odată înregistrat acest scor incredibil, care asigură o majoritate categorică, puterea care i-a copleșit pe cei de la PAS le oferă atât o mare libertate de acțiune, cât și o serie amplă de provocări sau obstacole.

Comentatorul politic Ion Tăbârță a identificat trei provocări imediate pe care le are de depășit partidul Maiei Sandu. Unele dintre aceste obstacole le-a reperat însuși liderul formațiunii, Igor Grosu, imediat după anunțarea rezultatelor preliminare ale scrutinului.

„1) Curățirea instituțiilor statului; aceste instituții trebuie eliberate de influența oligarhilor pentru a începe să funcționeze adecvat; 2) Reformarea justiției. Aici avem probleme foarte mari. Acest aspect trebuie pus la pachet cu combaterea corupției. Ambele aspecte sunt interdependente; 3) Dezvoltarea economică, lucru care depinde de primele două”, a observat Tăbârță.

Lipsa de experiență

Totul pornește, în opinia comentatorului politic, de la două elemente-cheie: sinceritatea intenției și competența echipei guvernamentale.

„Foarte multă lume spune că echipa PAS are puțină experiență. Nu are suficienți oameni, deci, ar trebui să atragă oameni din exteriorul partidului. Pe de o parte, Igor Grosu a spus că vor apela la oameni din afară, pe de altă parte, Natalia Gavrilița a afirmat că PAS are suficienți oameni să formeze de unul singur Guvernul. Acești doi oameni sunt principalii candidați să ocupe cele două funcții în stat – președinte de Parlament și premier.”

De asemenea, observatorul politic Nicolae Negru acordă o importanță crucială formării echipei guvernamentale.

„Tentațiile sunt foarte mari. Depinde cum vor fi împărțite funcțiile în Parlament, cum vor fi selectați membrii Guvernului. Vor încerca să facă un guvern din membrii PAS sau vor invita oameni din afara partidului. De exemplu, în 2001, în aceeași situație s-a pomenit Voronin. El a procedat profesionist, nu s-a limitat la membrii PCRM”, a subliniat el.

Tentaculele creptocratice în instituțiile statului

Un obstacol foarte important în viziunea ambilor comentatori sunt elementele cleptocratice care au rămas în instituțiile statului. Este vorba de oamenii care au servit pe rând mai mulți oligarhi și care, urmând aceeași cale, vor continua să lucreze pentru interesele celor bogați și puternici, indiferent care vor fi aceștia.

„Elementele regimului oligarhic vor opune rezistență. Eu nu cred că ele vor renunța ușor, nu exclud că unele persoane vor părăsi Republica Moldova”, estimează Ion Tăbârță.

Mai mult, guvernarea PSRM–Blocul ACUM a oferit multe exemple în care nu a reușit să îi elimine din sistem pe funcționarii foarte corupți. Chiar dacă admitem că unele modificări au fost boicotate de socialiști, acest scenariu ar putea să se repete, având în vedere justiția coruptă.

În acest sens, Ion Tăbârță pledează pentru unele acțiuni la care a recurs chiar guvernarea democraților pentru a scăpa fără mari bătăi de cap de oamenii incomozi: „PAS ar putea să aplice metodele juridice folosite de Plahotniuc, de exemplu, demiterea unor funcționari prin reorganizarea instituțională”.

La rândul său, Nicolae Negru pledează pentru o curățire „rațională și echilibrată” a instituțiilor statului. „Dacă nu vor putea să organizeze filtre sau concursuri, ce să mai vorbim de guvernare?”, a întrebat el.

„Trebuie să recunoaștem că există profesioniști în toate instituțiile statului, poate că nu sunt bine puși la treabă. Dacă vor fi aduși oameni complet noi, nu vor avea memorie instituțională.”

Tentațiile oamenilor de la catedră

În afară de această categorie de funcționari, un pericol foarte mare pentru o guvernare eficientă sunt, în opinia celor doi comentatori, înșiși membrii PAS.

„Tentația puterii este foarte mare. O bună parte din cei din PAS vor fi de la început onești și frumoși, după exemplul celor din PLDM. Numai că, după ce vor urca în funcții înalte, ar putea să fie seduși de banii oligarhilor”, susține Tăbârță, relevând că milioanele cleptocraților îi pot influența pe mulți politicieni care s-au pomenit subit în funcții publice după ce au părăsit catedra.

Nicolae Negru susține că acum cei de la PAS ar trebui să fie vigilenți în ceea ce privește instalarea în funcțiile-cheie, atât în ce privește posturile politice, cât și cele publice.

„Eu cred acum că vom asista la un flux continuu de oportuniști, care vor umple rândurile PAS. Corupția este greu de învins. Corupții apar în rândurile noastre, ale cetățenilor, care se lasă ademeniți, nu rezistă anumitor tentații.”

Transnistria, pârghia Moscovei

După anunțarea rezultatelor preliminare ale alegerilor, Rusia, prin vocea unui parlamentar, șeful Comitetului Dumei de Stat al Federației Ruse pentru afacerile Comunității Statelor Independente, Leonid Kalașnikov, a reacționat imediat că „va intensifica factorul său transnistrean”, dacă noul guvern al Republicii Moldova va opta pentru o politică antirusească.

În această privință, Nicolae Negru a observat că liderul PAS, Igor Grosu, ar avea o soluție pentru diferendul transnistrean.

„Toți președinții de până acum au crezut că, odată ce vor veni la putere, relația cu Rusia va fi diferită. Numai că s-au înșelat amarnic. Lui Lucinschi nu i-a ieșit nimic, Voronin s-a pomenit cu bariera în față când a încercat să ajungă la Corjova, iar Dodon, oricât de mult s-a umilit în fața lui Putin, a fost criticat de Krasnoselski. Grosu nu trebuie să fie naiv.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE