Butucul de cărți al lui Cavcaliuc

1164
0

De ce nr. 6 din cărțile lui Cavcaliuc nu au votat pentru el?

Susține și tu o instituție de presă liberă! Donația ta va contribui la susținerea activității noastre prin care informăm societatea echidistant și corect. Ajută-ne să promovăm adevărul, dreptatea și libertatea.

SUSȚINE

Ce nu inventează partidele politice pentru a accede la conducere! Partidul Acasă Construim Europa (PACE) a distribuit populației în calitate de material electoral informativ pachete de cărți, pe care sunt reproduse fotografii cu membrii săi. Președintele partidului, Gheorghe Cavcaliuc, este unul dintre cei patru Ași – de caro. Ceilalți trei pe care Cavcaliuc i-a inclus cu titlu de As sunt Denis Roșca, prim-vicepreședinte al partidului său – de roșu, Vladimir Botnari, vicepreședintele formațiunii – de pică, și un alt vicepreședinte – Alexandru Grumeza – de treflă. Expertul în PR, Cristian Saulea, susține că acțiunea „este o confirmare a degradării prin care trece clasa politică din R. Moldova”.

În ultima săptămână, până la alegerile parlamentare anticipate, simpatizanții PACE au distribuit 2000 de pachete de cărți de joc, a câte 36 la număr, și la piața „Calea Basarabiei” din Chișinău, îndemnând cetățenii să-i susțină la alegerile de duminica trecută, 11 iulie 2021.

Indignată, o chișinăueancă a luat cărțile de joc din simplă curiozitate ca să se convingă dacă acestea sunt chiar cărți de joc și să vadă cine se regăsește în ele. Sub anonimat, femeia ne-a spus că „mare e miza și dorința pentru putere a celor care aspiră la ea. Pentru că, ajungând acolo, se gândesc doar la ei și cum să ne jecmănească pe noi, poporul”.

„Șestiorka” cu sloganul „Votul tău contează”

Menționăm că toate cărțile au imprimate pe ele fotografiile membrilor PACE, doar pe cifra „6” se regăsesc sloganurile „Votul tău contează” și îndemnul „Mergi la vot, votează PACE!”.

(Probabil, pentru a evita asocierea cu „șestiorka” sau șase, termen din argoul pușcăriașilor ruși, care îi este prea bine cunoscut lui Cavcaliuc, însemnând o persoană care se află la dispoziția cuiva și îndeplinește întocmai poruncile unui lider interlop.)

În calitate de popă (rege) de caro este imprimat pe cărțile de joc Livii Baziuc, popă de roșu e Vladislav Erhan, popă de treflă e Lilian Bacalîm, iar de pică e Ion Straciuc.

 Femeile din PACE sunt dame

În postura de damă de pică (aluzie la «Пиковая дама» de Aleksandr Pușkin) apare secretara generală a PACE, Nadejda Tatarciuc. Damă de treflă e Margarita Răducanu, de roșu – Valentina Geamănă, iar de caro – Tatiana Bordeianu.

Juveții sunt Denis Sava, Andrei Naari, Tudor Balan și Petru Ivasciuc.

Ar mai fi de observat că butucul de cărți începe de la 6, adică poate fi folosit, eventual, doar pentru „Durak” („prostul – un joc simplu de cărți din Rusia), nu și pentru partide de Poker, bunăoară, sau alte jocuri care presupun un efort intelectual și au devenit probe sportive.

Iar pe verso sunt adresele de pe rețelele de socializare ale partidului politic PACE.

 Ideea „originală” a partidului politic PACE

Purtătoarea de cuvânt a PACE, Victoria Kriukova, a spus pentru GAZETA că „Partidul politic PACE, pe lângă pliantele tradiționale, a prezentat echipa noastră într-un mod inedit. Cărțile de joc PACE includ poze cu membrii formațiunii, informații de bază despre aceștia, indemnul de a merge la vot. Suntem bucuroși că cetățenii au apreciat pozitiv această idee, care le-a părut originală”.

Victoria Kriukova a ținut să precizeze că, anterior, „Partidul PACE a împărțit zeci de mii de cărți cu literatură artistică și de instruire în toată țara, în școli și biblioteci publice.”

Din informația de pe cutiile de cărți, este vorba de un tiraj de 2000 de pachete achitat din Fondul electoral. Cutiile au fost tipărite la 21 iunie 2021, la tipografia Europres SRL.

 „O confirmare a degradării clasei politice din Republica Moldova”

Expertul în PR, Cristian Saulea, a comentat „ideea originală a PACE” pentru GAZETA de Chișinău.

„Este boala pe care o au partidele mici, care încearcă să ajungă în vizor, ca subiect de presă. Acțiunea electorală la care ne referim este confirmarea acestui fapt. În același timp, orice partid, pe lângă faptul că trebuie să devină cunoscut, să iasă în evidență, are și o responsabilitate morală față de alegătorul său.

Materialele acestea nu le fac față unor politicieni care vor să ajungă în viața politică și să schimbe lucrurile în stat. În comunicare există niște limite, reguli de bun-simț și de morală, pe care orice specialist de comunicare nu le va încălca.

În orice campanie electorală, în staff-urile partidelor se dă o bătălie morală pentru bunul-simț și decența de a face sau a nu face unele lucruri”, ne-a comunicat Cristian Saulea, precizând că totul rămâne la discreția fiecărui staff electoral.

 „Au sărit peste cal”

„PACE și-a obținut rezultatul dorit, acțiunea a devenit subiect de presă, dar în același timp, pe termen mediu și lung, orice astfel de inițiative, materiale electorale, care nu au nimic în comun cu politica, au un efect negativ”, a adăugat Saulea.

În opinia expertului în PR, „prin acest tip de materiale electorale, PACE a trecut de limita bunului-simț. Aceasta nu este prima abatere. În general, toată campania electorală pe care a făcut-o PACE s-a bazat pe astfel de elemente de șoc. Vă amintiți că și la începutul campaniei electorale, PACE s-a lansat cu o domnișoară ieșită dintr-un sicriu. Au sărit peste cal. Este o confirmare a degradării prin care trece clasa politică din Republica Moldova. În esență, în orice campanie, chiar și partidele mici se bat pentru a fi recunoscute sau a fi votabile în baza unui program electoral, a unor promisiuni electorale. Or, ceea ce am văzut în această perioadă a fost de fapt o campanie bazată pe emoție. Dar și aici există limite”, a spus expertul PR.

Nicolae Panfil, directorul programului „Monitorizarea proceselor democratice” de la Asociația Promo-Lex, ne-a spus că în acest caz nu este nicio încălcare din punct de vedere legal.

„Cărțile de joc nu sunt interzise în vânzare. Dar este aspectul moral. E o chestiune subiectivă, pe care fiecare o apreciază în felul său. Cu certitudine, după cum ați văzut, acțiunea a rămas în memoria oamenilor. Candidații încearcă să fie cât mai ingenioși ca să fie ținuți minte. În unele situații le reușește.”

La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie pentru PACE  au votat 18.777 de votanți, adică 1,28%.

 

În cazul în care ai ajuns să citești acest text, înseamnă că subiectul reflectat te-a interesat. Site-ul „gazetadechisinau.md” publică articole care reflectă un spectru larg de probleme, scrise profesionist și echidistant de editorialiști și jurnaliști cu experiență. „Gazeta de Chisinau” este o sursă de informare credibilă pe piața mediatică din Republica Moldova. Nu o lăsa să dispară! Contribuie la menținerea unei publicații libere. Acum poți face și tu o donație.

SUSȚINE